Субота, 18.05.2024, 21:26 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Серпень » 20 » Техогляд
Техогляд
14:23
   Проведення техогляду - 2009 відстрочено для транспортних засобів, остання цифра року випуску яких непарна і огляд яких проводиться один раз на два роки.

   Пояснюється це рішення тим, що в 2008 р. уряд почав створювати мережу сертифікованих точок для проведення техогляду й на даний момент в ряді областей забезпеченість ними складає менше 30% від необхідної кількості. Відповідно їх просто не вистачає для повноцінного проходження техогляду - 2009.

   Хочу нагадати нашим автоаматорам, що з першого січня цього року набрали чинності зміни про проходження техогляду, прийняті нашими «шанованими» депутатами в серпні минулого року.
Що змінилося?

  По-перше: змінилися терміни проходження техогляду-2009 - раніше він проводився з 2 січня по 30 липня, відтепер - з 15 січня по 15 грудня. Також варто нагадати, що депутати підігнали проходження техогляду під євростандарти:

    * легкові та вантажні автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 т, як і раніше, проходять техогляд один раз на два роки,
    * транспортні засоби вантажопідйомністю понад 3,5 т та пассажиромісткістю понад 9 чоловік, враховуючи водія, проходитимуть технічний огляд щороку,
    * транспортні засоби, які здійснюють регулярні пасажирські перевезення, проходитимуть технічний огляд 2 рази на рік, так само як транспортні засоби, які перевозять небезпечні вантажі,
    * таксі, автомобілі швидкої допомоги та інших екстрених служб проходитимуть технічний огляд один раз на рік.

   По-друге: у талоні про проходження технічного огляду автомобіля з'явилося 12 квадратиків, відповідних дванадцяти місяцям року. В тому місяці, коли автомобіль проходить техогляд, квадратик вирізатимуть. І наступного разу водій буде зобов'язаний пройти техогляд в того ж місяця, який «прокомпостований» в талоні.

   По-третє: тепер сам огляд транспортного засобу проводиться на кваліфікованих СТО (незалежно від їх місцерозташування, а талон, як і раніше, видається в МРЕО, де й перебуває на обліку автомобіль).

   По-четверте: після проходження огляду на СТО водієві видається Протокол контролю транспорту на відповідність експлуатаційним вимогам безпеки й технічного стану за підписом посадової особи скріплений печаткою. Протокол цей має «термін придатності» - 45 діб. Отже здобуття талона в МРЕО потрібно втиснути в ці строки.

   По-п'яте: техогляд зареєстрованих в МРЕО ДАЇ нових транспортних засобів проводиться без перевірки технічного стану.

Документи необхідні для проходження техогляду-2009:

   1. Паспорт громадянина України та ідентифікаційний номер платника податків;
   2. Протокол перевірки технічного стану, виданий суб'єктом господарювання на сертифікованій СТО (вартість протоколу близько 200 гривень);
   3. Реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання транспортного засобу;
   4. Посвідчення водія та талон до нього;
   5. Медична довідка (обійдеться приблизно у 200 гривень) ;
   6. Поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСАГО) або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування (вартість полісу залежить від місця реєстрації автомобіля та стажу водія);
   7. Квитанцію про сплату податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, або документ, підтверджуючий право на пільги від сплати даного податку (юридичними особами додатково подається розрахунок податку з власників транспортних засобів).
   8. Дозвіл на установку та використання спеціальних звукових і світлових сигнальних приладів (при їх наявності).
   9. На транспортні засоби, які здійснюють перевезення небезпечних вантажів, додатково подаються свідоцтво про допуск транспортних засобів до перевезення цих вантажів і свідоцтво про підготовку водіїв транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі.
  10. На транспортні засоби, які працюють на газовому паливі (не залежно газ-пропан, або газ-метан) додатково подається документ, який підтверджує проведення випробувань газової паливної системи в строк, встановлений для даного вигляду устаткування і його комплектації.

    У разі відсутності якого-небудь документу, вказаного в цих пунктах, техогляд не проводиться.

   Не забувайте й про штрафи! Перш ніж видати вам талон про проходження техогляду, в ДАІ обов'язково перевірять ваш автомобіль на порушення ПДД, і якщо за вами числяться штрафи, доведеться їх сплатити. До речі, не виключено, що штраф виявиться прострочений і доведеться заплатити ще й пеню за прострочення.

Також не забувайте, що ваша автівка повинна бути укомплектована:

    * медичною аптечкою відповідного типу (45 – 80 грн.);
    * знаком аварійної зупинки або блимаючим червоним ліхтарем, які відповідають вимогам відповідних стандартів (40 – 120 грн.);
    * вогнегасником (залежно від типу та об'єму, 100 – 150 грн.);
    * буксировочним тросом (40 – 100 грн.)
    * вантажні автомобілі з максимально допустимою масою більше 3,5 тонн, а також автобуси укомплектовуються упорами противідкотів (не менше двох, вартість пари упорів від 50 грн.).

   Якщо автомобіль не пройшов техогляд і його власник продовжує їздити, то при затриманні його оштрафують на суму від 340 до 425 грн. (ст. 121 ч. 1 Адмінкодекса України).

   Підрахувати приблизні витрати на проходження техогляду, гадаю, зможе кожен самостійно для себе (залежить від укомплектованості вашого авто і об'єму двигуна).

Бажаю успіху!

Джерело: Prostobank.ua
Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1324 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]