Субота, 18.05.2024, 22:52 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Грудень » 12 » Йдемо до Європи через європейські штрафи.
Йдемо до Європи через європейські штрафи.
17:45

  Можливо, українських водіїв чекає новорічний "сюрприз", а саме - новий, адаптований під Європу адміністративний кодекс. За словами керівництва ДАІ, основні фабули документу не мінялися ще з 1984 року.

Відтоді з'явилися не лише нові авто, дороги, знаки, але і змінилася психологія водіїв. Над нововведеннями вже працює спеціальна група з представників Мінюсту, Мінтрансу і МВС. Ці чиновники і визначать, як, скільки і за якими правилами порушники платитимуть в новому році.

НОВОВВЕДЕННЯ, ЯКІ МОЖУТЬ З'ЯВИТИСЯ В 2011 РОЦІ

1. Єдиний штраф за порушення

Сьогодні, наприклад, за відсутність страхового полісу можна виклопотати від 425 до 850 грн. Суворість покарання віддається на відкуп інспекторові. Новий документ зробить цю суму фіксованою для усіх видів штрафів. Що правда - чи то сума буде усереднена, чи то мінімальна - в ДАІ доки не говорять. Це питання все ще розглядається.

2. Диференційована відповідальність залежно від категорій авто

Якщо сьогодні інспектор виписує штраф тільки за фактом порушення, то згідно з новим адмінкодексу, на суму штрафу впливатиме не лише провина водія, але і категорія автомобіля.

Скажемо за перевищення швидкості власник легкового авто заплатить одну суму, для водія маршруту ця цифра буде більше. Найсуворіше покарання за аналогічне порушення передбачається для водіїв небезпечних вантажів.

3. Градація за перевищення швидкості

За перевищення до 20 км/год відповідальність сьогодні не передбачається. Тому по місту можна пересуватися не 60, а усі 79 км/ч. Згідно з новими правилами вводиться градація покарань : до 10 км/год, від 10 до 30 км/год, від 30 до 50 км/год і вище. Тим самим набуде чинності європейська система покарань : чим швидше їдеш, тим більше платиш. А це означає, лихачить в межі міста можна буде до відмітки не більше 60
км/год. Також на суму покарання впливатиме і категорія авто (див. пункт 2).

4. Чим більше проміле, тим суворіше штраф

Сьогоднішній поріг дозволених проміле в крові - 0,2. Усе, що вище, підпадає під сувору статтю "Водіння в нетверезому виді", а це штраф більш ніж в 2 тис. грн. і можливе позбавлення прав.

З прийняттям нового кодексу сума покарання залежатиме від кількості випитої спиртної. Починаючи з 0,2 проміле ця сума ростиме в геометричній прогресії. А пороги пияцтва розраховуватимуться від 0,2, 0,8 і вище. Подібний спосіб покарання використовується в усій Європі.

5. Спеціальна стаття для вуличних гонщиків

Новий кодекс обіцяє "веселеньке життя" любителям перегонів по нічному місту, а також їх організаторам. Сьогодні усе, що може зробити інспектор, - це виписати "стрітрейсеру" штраф за перевищення. Оновлений документ включатиме окремий пункт спеціально для гонщиків і організаторів перегонів. Настільки боляче даішники битимуть рублем аматорів поганяти, поки не ясно. Але з чуток, ця відповідальність буде нарівні з водінням в нетверезому виді.

6. Громадських робіт більше не буде

З підвищенням штрафів в 2008 році в Україні з'явився новий вид покарання - громадські роботи. Та ось за два роки ніхто так і не побачив жодного водія крутого "мерса" з мітлою в руці.

У ДАІ також упевнені: громадські роботи довели свою неефективність. Не секрет, що "купити" таку довідку проблем не складає. Отже, новий адмінкодекс подібний вид покарання для водіїв, швидше за все, передбачати не буде.


КОМЕНТАР ДАІ

Євгеній КРАВЕЦ, начальник прес-служби департаменту ДАІ України :

- Хочемо заспокоїти водіїв: ми не говоримо про підвищення сум штрафів по усіх порушеннях. Штрафи будуть підвищені в основному за грубі порушення. Такі, як переїзд залізничних переїздів, управління авто в нетверезому стані, перевищення швидкості. Наша мета - зробити адміністративний кодекс ефективнішим і поліпшити безпеці на дорогах.

ПИТАННЯ РУБА

ЗМІ розповсюдили інформацію: нібито з нового року інспектори забиратимуть права у усіх порушників, а повернути їх можна буде тільки після пред'явлення в ДАІ квитанції про оплату. З цим питанням ми звернулися до Департаменту.


- Права як забирали, так і забиратимемо, але тільки за порушення, які передбачають цю процедуру, - говорять в Департаменті ДАІ. - Це судові статті, такі як водіння в нетверезому виді, створення аварійної ситуації, ДТП. Можливо, цей список поповниться новими пунктами, такими як порушення при перетині ж/д переїздів. Перш ніж подавати проект в Кабмін, ми дамо його на розгляд юристам.


Переглядів: 894 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]