Субота, 18.05.2024, 18:17 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Жовтень » 21 » Незаконні зупинки та перевірки автомобілів таксі.
Незаконні зупинки та перевірки автомобілів таксі.
10:57
Начальнику департаменту
ДАІ МВС України
п. Лозовому В.М.
Копія: Міністру транспорту
та зв’язку України
п. Єфименку К.О.
Копія: Голові Державного Комітету
України з питань
регуляторної
політики та підприємництва
п. Бродському М.Ю.


ЗАЯВА


18 жовтня 2010 року з 18:00 по теперішній час працівниками ВДАІ в Чернівецькій області на вулицях міста Чернівці здійснюються безпідставні зупинки автомобілів, які мають зовнішні ознаки «таксі».

Після зупинки працівниками ДАІ складаються протоколи про адміністративне правопорушення передбачене ч. 5 ст. 120 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «керування водіями транспортними засобами, з номерним знаком, що не відповідає вимогам стандартів». Мотивацією застосування цього пункту є, за думкою ДАІ, недотримання вимог ДСТУ 4278:2006 – «Дорожній транспорт.

Знаки номерні транспортних засобів. Загальні вимоги. Правила застосування» - п. 2.3. –«Знаки типу 1 з полем жовтого кольору застосовують для автобусів, мікроавтобусів, таксі.»,і  відповідно як наслідок порушення пункту 30.2. Правил дорожнього руху України «На механічних транспортних засобах (за винятком трамваїв і тролейбусів) і причепах у передбачених для цього місцях встановлюються номерні знаки відповідного зразка, а у правому нижньому кутку переднього вітрового скла транспортного засобу закріплюється талон про проходження технічного огляду».

Крім того, працівниками ВДАІ здійснюється тимчасове затримання транспортного засобу визначені частиною першою статті 265-2 КУпАП, чим повністю припиняють можливість користуватись автомобілями їх законними володільцями і відповідно здійснювати законну підприємницьку діяльність.

Однак, такі дії працівників ДАІ є протизаконними повинні бути негайно припинені, а порушені права володільців транспортних засобів поновлені. Так, всі зупинені працівниками ДАІ автомобілі з ознаками «таксі» мали номерний знак встановленого зразка і який відповідає встановленому державному стандарту України, відповідно до п. 16 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, (затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. N 1388). Вказані номерні знаки не були ніким змінені чи перероблені, тому підстав вважати, що вони не відповідають стандарту не має. Крім того, Закон України «Про автомобільний транспорт», ч. 5 ст. 19 – Класифікація та реєстрація транспортних засобів визначає, що: «Зареєстровані легкові автомобілі, які обладнуються устаткуванням для роботи як таксі і мають ліцензійну картку, державній перереєстрації не підлягають». Ч. 6 цієї статті Закону зазначає, що порядок державної реєстрації транспортних засобів визначає Кабінет Міністрів України, а тому зареєстровані автомобілі, що обладнані як таксі, не підлягають перереєстрації порядку передбаченому Правилами державної реєстрації та обліку автомобілів, та зміні номерних знаків.

Також варто зауважити, що жодний нормативний акт України не зобов’язує здійснювати перереєстрацію автомобіля, що має ліцензійну картку як таксі, чи заміну номерних знаків, і це не передбачено ні п. 30.1. ПДР ні п. 35 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів. Відповідно вказаних нормативних актів перереєстрація транспортних засобів проводиться лише у разі зміни їх власника, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власника - юридичної особи, місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичної особи, яка є власником транспортного засобу, а також кольору, марки або моделі транспортного засобу внаслідок переобладнання чи заміни двигуна або кузова, інших вузлів та агрегатів, що мають ідентифікаційні номери». Отже, підстав для заміни державного номеру автомобіля в даному випадку не вбачається.

Крім того, згідно ч.п. 4 цієї ж статті Закону визначається, що: «При державній реєстрації легкових автомобілів у реєстраційних документах роблять відмітку щодо їх призначення згідно з документами виробника (легковий, таксі, швидка медична допомога, автомобіль інкасації, броньований, обладнаний спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо)». Всі затримані автомобілі, згідно реєстраційних документів, вже мають визначення типу, однак жодного разу працівниками ДАІ не було перевірено який тип автомобіля вказано в реєстраційних документах, для встановлення того чи можливо вимагати для даного типу автомобілів дотримання вимог п. 2.3. ДСТУ 4278:2006.

Таким чином, працівники ДАІ мали право вказувати, що номерний знак не відповідає вимогам п. 2.3. ДСТУ 4278:2006 лише, щодо автомобілів в яких при державній реєстрації було зроблено відмітку про призначення як «таксі». Однак, працівниками ДАІ було притягнуто до адміністративної відповідальності водіїв та автомобільних самозанятих перевізників, а також тимчасового затримано їх автомобілі, навіть в тому випадку коли вони здійснювали свою законні господарську діяльність як «автомобілі на замовлення» чи іншу діяльність по перевезенню пасажирів і відповідно мали відповідні зовнішні ознаки автомобіля який вказував на їх діяльність (на думку ДАІ ознаки схожі на ознаки автомобіля «таксі») і в їх реєстраційних документах взагалі не має слова «таксі». Пункт 2.3. ДСТУ 4278:2006 на «автомобілі на замовлення» взагалі поширюватись не може.

Також необхідно звернути увагу, що навіть якщо працівники ДАІ бачать суперечність між вимогами ЗУ «Про автомобільний транспорт» та ДСТУ 4278:2006, то вони зобов’язані були керуватись нормами закону, як нормативно правового акту вищої сили. Крім, того спосіб проведення працівниками ДАІ перевірки вказує, що ними бралось за мету зупинити саме транспортні засоби які мають ознаки «таксі» з метою перевірки на відповідність їх діяльності вимогам підприємницької діяльності, наявності ліцензій та ліцензійних карток, відповідності ліцензійним умовам, що взагалі не відноситься до безпеки дорожнього руху і компетенції ДАІ і відповідні перевірки має право проводити уповноважений державний орган на автомобільному транспорті - Головна автомобільна
транспортна інспекція України, уповноважений орган Міністерства транспорту та зв’язку України. Тобто, працівники ДАІ порушили власну компетенцію і діяли протиправно.

Підстави тимчасового затримання транспортного засобу визначені частиною першою статті 2652 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Частина перша цієї статті передбачає, що у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено визначені Кодексом правопорушення, працівник Державної автомобільної інспекції тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху). Законом встановлено, що тимчасове затримання транспортного засобу шляхом доставлення його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, в тому числі за допомогою евакуатора, можливе лише в тому разі, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху (частина перша статті 2652 Кодексу, стаття 52-1 Закону України «Про дорожній рух».

Звертаємо Вашу увагу на те, що закон не надає працівнику Державтоінспекції право вибору щодо того, який саме захід застосувати при виявленні правопорушення – заблокувати транспортний засіб правопорушника чи доставити його за допомогою евакуатора для зберігання на спеціальний майданчик або стоянку. Законом встановлено, що тимчасове затримання транспортного засобу шляхом доставлення його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, в тому числі за допомогою евакуатора, можливе лише в тому разі, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху (частина перша статті 2652 Кодексу, стаття 52-1 Закону України «Про дорожній рух»). У разі тимчасового затримання транспортного засобу працівник Державтоінспекції зобов’язаний надати особі можливість повідомити про тимчасове затримання транспортного засобу та своє місцезнаходження іншу особу за власним вибором і вжити заходів щодо повернення автомобіля до місця постійної дислокації (частина друга статті 2652 Кодексу).

При цьому, необхідно враховувати і те, що згідно з Порядком тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках та стоянках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008р. №1102, у разі можливості усунення адміністративного правопорушення на місці його виявлення, доставлення автомобіля на спеціальний майданчик чи стоянку не здійснюється.

Отже, уповноважений працівник Державтоінспекції як крайній захід має право тимчасово затримати транспортний засіб шляхом його доставлення для зберігання на спеціальний майданчик або стоянку за допомогою евакуатора лише в тому разі, коли водієм вчинено правопорушення, передбачене визначеними нормами Кодексу, яке неможливо усунути на місці його виявлення, і при цьому транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху.

Необхідно також враховувати, що згідно з пунктом 8.1. Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 лютого 2009р. №77 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 квітня 2009р. за №374/16390), вважається, що транспортний засіб створює значні/суттєві перешкоди дорожньому руху, якщо він робить неможливим рух транспортних засобів проїзною частиною автомобільної дороги. Вважаю, що тимчасове затримання працівниками ДАІ транспортних засобів автомобілів таксі в зв’язку з недотриманням вимог ДСТУ не відповідає вимогам Закону, суворо порушує чинне законодавство, безпідставно і незаконно припиняє законне володіння транспортним засобом та є перешкодою в
здійсненні законної господарської діяльності.

Згідно ст. 5 Закону України «Про міліцію». – Міліція виконує свої завдання неупереджено, у точній відповідності з законом. Ніякі виняткові обставини або вказівки службових осіб не можуть бути підставою для будь-яких незаконних дій або бездіяльності міліції.» Згідно ст.6 Конституції України «Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України».

Виходячи з вищезазначеного Всеукраїнська громадська організація «Українське таксі» та Професійна спілка таксистів України роблять висновок, що всі офіційні заяви керівників контролюючих органів про посилення контролю на сам перед за нелегальними перевезеннями не знаходять відображення у правових діях їх співробітників.

В той же час, коли громадські об’єднання перевізників слугують ініціаторами необхідності змін та підтримали пропозиції влади щодо всебічного реформування галузі пасажирських перевезень легковими автомобілями, активно співпрацюють в питаннях врегулювання невідповідності законодавчої бази та детінізації ринку в робочих групах Держкомпідприємництва, Мінтрансзв’язку та Державтоінспекції ми знову стаємо свідками неправомірних дій по відношенню саме до незначної частки легальних перевізників, що створюї негативне ставлення до всіх вищезазначених ініціатив.

На підставі вищевикладеного, вимагаємо:


1. Провести перевірку по факту перевищення службових повноважень працівниками ДАІ Чернівецької області, в тому числі в частині перевірок суб’єктів господарювання – перевізників, на предмет перевірки їх діяльності та транспортних засобів на відповідність умовам здійснення господарської діяльності;

2. Вжити заходів до припинення такої практики незаконних перевірок автомобілів таксі та протизаконного і безпідставного притягнення водіїв до адміністративної відповідальності. Вжити необхідних заходів реагування з метою негайного припинення незаконних дій працівників ДАІ, поновлення порушених прав водії, та повернення незаконно тимчасово затриманих автомобілів автомобільних самозайнятих перевізників без жовтих номерних знаків та ліцензійних карток.

3. За наявності підстав притягнути винних в порушенні законодавства осіб до встановленої законодавством відповідальності.


Голова ВГО Л.Л. Бойко
Голова ПСТУ В.І. Попик

Переглядів: 1963 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]