Субота, 18.05.2024, 20:35 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Серпень » 15 » Обережно! Кишкові інфекції!
Обережно! Кишкові інфекції!
16:38
  Думаю всім водіям буде корисно прочитати дану статтю, бо вони як ніхто інші піддаються ризику захворіти, надану нам лікарем-інфекціоналістом Е. Винником та заступником голового лікаря  поліклініки №2  м.Івано-Франківська О.Ославською.

Літо в розпалі. В цей період завжди ми спостерігаємо сезонний підйом захворюваності на кишкові інфекції. Цьогорічна надзвичайна спека та повінь сприяли значному збільшенню цих захворювань. Проте епідеміологічна ситуація в місті на сьогодняшний день є стабільною , хоч і досить напруженою. За літні місяці почастішали такі захворювання як дизентерія та сальмонельоз та інші гострі кишкові інфекції.

Слід зазначити , що найчастіше хворіють діти , проте і для людей похилого віку ці захворювання можуть бути досить небезпечні. При захворюванні кишковими інфекціями спостерігається підвищення температури, блювання, частий рідкий стілець, болі в животі, зниження апетиту, в тяжких випадках — різка млявість, втрата свідомості, марення, корчі та можуть бути Крім того це призводить до загострення хронічних хвороб та ускладнень зі строни життєво важливих органів і систем.

Причиною інфекцій найчастіше є забруднена вода, немиті овочі та фрукти, недотримання правил особистої гігієни. По даних епідеміологів нашого міста переважає харчовий шлях передачі інфекції та контактно-побутовий , що свідчить за недостатню санітарну культуру наших мешканців. Ми усі часто буваємо свідками картини , коли батьки , піддаючись на прохання дітей купують просто на вулиці фрукти , тістечка і зразу дають дітям споживати їх . До чого це призводить , це відомо. Доросла людина сама має відповідати за своє здоров'я та здоров'я своїх дітей .Санітарно-епідеміологічні та інші відповідні служби займаються своєю роботою і завдяки цьому ми не маємо спалаху гострих кишкових інфекцій , проте заставити дорослу людину мити рукі перед їдою та не споживати їжу , яка може буте небезпечною в таку гарячу пору ми не можемо.Це особиста культура. Тому найголовніше зараз - навчити людей мити руки протягом дня, особливо перед вживанням їжі. Через брудні руки передаються десять-дванадцять широко поширених в країні інфекцій, включаючи гепатит і сальмонельоз. На жаль, у нашій країні не звикли до цієї простої гігієнічної процедури. Така у нас сумна історична традиція

Зараз погодні умови створюють в Україні ефект «термостата», тобто прямо на вулиці існують найсприятливіші умови для зростання патогенних бактерій. Так, в кожному тістечку, якого торкнулися чиїсь руки, вже через півгодини на спеці може з'явитися інфекція, хоча цей продукт може бути абсолютно свіжій Не слід купувати продукти в місцях, не обладнаних холодильниками. Запобігти шлунково-кишковим захворюванням може тільки ретельний контроль за продуктами харчування. Кров'янка, домашні ковбаси, солодощі в таку погоду псуються в першу чергу. Небажано споживати салати, особливо у місцях громадського харчування, оскільки при їх приготуванні присутній прямий контакт продуктів з руками без подальшої термічної обробки, а також м'ясні бульйони, адже це поширене живильне середовище, в якому в лабораторних умовах вирощуються патогенні мікроорганізми. Проте незавжди , навіть при зберіганні продуктів в холодильниках , можна бути впевненим у безпечності продуктів. Наприклад, часто у торговців не витримують холодильники. Бувало, там, де максимально допустима температура повинна становити 5-8 0 С, під час спекі температура може бути набагато вищою. Головний санітарний лікар радить під час спеки забути про тістечка й ковбаси.

Слід окремо виділити споживання групи молочних продуктів. Таких як молоко, сир, сметана .Вони дуже часто є факторами передачі при гострих кишкових інфекціях, особливо дизентерії. Тому їх рекомендується вживати після термічної обробки — молоко, сметану кип'ятити, із сиру виготовляти сирники, вареники.

Наступний фактор передачі багатьох кишкових інфекцій - це вода. Проте у нас залишається традиція попити сирої води з колодязя або з джерела . коли ми виїзджаємо за межі міста або на природу . Це абсолютно недопустимо в цей період. Слід вживати тільки прокіп'ячену , фільтровану або бутильовану воду. Хотілось би привести такий факт, що з розповсюдженням в Україні бутильованої води захворюваність кишковими інфекціями знизилася приблизно в півтора рази. Слід зазачити, що для миття овочів та фруктів бажано використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або прокип'ячену воду особливо на природі та під час подорожей! Крім того овочі та фрукти, які ви даєти дітям , слід додатково ще обмити окропом.

Я би хотіла звернути особливу увагу мешканців міста на те, що у нас періодично трапляються групові захворювання гострих кишкових інфекцій— дизентерії, сальмонельозу, які пов'язані з проведенням родинних свят та інших заходів. Проте життя іде, і ми зустрічаємось з друзями ... .святкуємо ... .тому слід приділити особливу увагу приготування страв у цей період і не практикувати приготування багатокомпонентних страв, салатів , холодцю, паштетів, солодощів з желе та кремами. Уникати споживати в цей період копчену птицю, рибу тощо. Слід надавати перевагу стравам, які проходять повну термічну обробку перед споживанням та які готуються безпосередньо перед подаванням на стіл.

Що стосується проведення великих масових заходів, то бажано проводити їх в об'єктах громадського харчування — кафе, ресторанах, де є належні санітарно-гігієнічні умови, навчений обслуговуючий персонал та проводиться постійний санітарний контроль .

Якщо так трапилось і у Вас, або Вашої дитини з'явились певні, усім відомі ознаки захворювання, то не треба гаяти часу, не треба надіятись що само якось минеться необхідно зразу звертатись до лікарів у лікувальні заклади. Якщо лікування розпочато вчасно , то в дуже швидкій термін ви повернетесь до звичайного життя. Крім того , слід постійно пам'ятати , що якщо Ви хворієте, то часто Ви є небезпечний для близьких та родини. Лікарі Вам зможуть дати кваліфіковану пораду , як вести себе в цих умовах.

Дотримуючись цих порад, ви вбережете себе і свою сім'ю від зараження гострими кишковими інфекція.
 
 

Будьте відповідальні за своє здоров'я та здоров'я своїх близьких


Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 1470 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]