Субота, 18.05.2024, 20:35 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Жовтень » 5 » Оформлення ДТП без ДАІ
Оформлення ДТП без ДАІ
20:42
   Як показує практика будь-яке ДТП - серйозна проблема навіть у тому випадку, коли аварія незначна (злегка постраждало «залізо»), а обох учасників застраховано. Річ у тому, що за останні декілька років кількість аварій виросла настільки, що працівники ДАІ просто фізично не встигають оформляти всі випадки - приїзду даїшників часто доводиться чекати по 3-8 годин.
якщо подія відбулася в «незручному місці», наприклад, посеред жвавої магістралі, часто із-за однієї вм'ятини і двох подряпин страждають тисячі людей, які не можуть проїхати із-за пробки, що утворилася.

Тим часом, багато водіїв не дивлячись на те, що пункт 2.11 ПДР дозволяє самостійно скласти схему події, бояться це робити, побоюючись проблем з ДАІ і страховою компанією. Ми з'ясували які бувають при самостійному оформленні помилки і як їх уникнути.

КРОК 1. Домовляємося з іншим водієм

Згідно ПДР, оформити ДТП самостійно можна лише при взаємній згоді всіх учасників події з обставинами, які привели до аварії, а один з учасників повністю визнає свою провину.

Можлива помилка. Існує вірогідність, що визнавши свою провину на місці, згодом один з учасників аварії передумає. Тоді довести що-небудь в ДАІ буде практично неможливо.

Як уникнути. Необхідно щоб винуватець визнав свою провину в письмових поясненнях, написаних власною рукою на окремому листі паперу і підписався під ними.

КРОК 2. Шукаємо свідків


Закріпити всі пояснення і документи необхідно показаннями свідків.

Можлива помилка. Цілком можливо, що при розгляді ДАІ і на суді можуть знадобитися додаткові свідчення, а контактів свідків не буде.

Як уникнути. Імена і координати свідків необхідно записати дуже детально - їх свідчення можуть знадобитися у разі виникнення яких-небудь проблем. Крім того, може виникнути необхідність у виклику їх на суд.

КРОК 3. Проводимо виміри


При складанні схеми ДТП водіям необхідно самостійно провести виміри. Для вимірювання підійде будь-який предмет: монтування, буксировочний трос або просто шматок будь-якого мотузка. Міряючий предмет потім необхідно надати в ДАІ, для обчислення конкретної цифри.

Можлива помилка. На суді другий водій може поставити під сумнів правильність вимірювань.

Як уникнути. Бажано задокументувати факт події і на фото - це допоможе встановити істину.

КРОК 4. Складаємо схему ДТП

Можлива помилка. Умисне спотворення другою стороною свого підпису

Як уникнути. Бажано звірити правильність підпису з паспортом другого водія

КРОК 5. Їдемо в ДАІ

Дізнатися про наявність найближчого відділення Державтоінспекції можна по телефону 102. Приїхати в ДАІ необхідно всім учасникам ДТП і письмово надати свої свідчення. Слідчий виносить попередню ухвалу, після чого передає матеріали справи до суду, а учасники ДТП отримують необхідні для страхової компанії довідки з ДАІ. попереднє рішення, після чого передає матеріали справи до суду, а учасники ДТП отримують необхідні для страхової компанії довідки з ДАІ.

ЯК НАМАЛЮВАТИ СХЕМУ ДТП




1. Вкажіть місце ДТП. Має бути вказане назва вулиці з докладним орієнтиром місця ДТП (наприклад, номер електроопори біля якої відбулося зіткнення). Якщо ДТП відбулося за містом, необхідно вказати кілометр дорогі у напрямі найближчого перетину.

2. Намалюйте схемний дорогу і місце ДТП. Мають бути вказані кількість смуг, розмітка, положення транспортних засобів.

3. Нанесіть цифри. Заміряйте відстань транспортних засобів один від одного, від узбіччя або іншого орієнтиру. Обов'язково підлягають вказівці розміри проїжджої частини і інших елементів дорогі, а також дорожні знаки, зона дії яких розповсюджується на місце здійснення ДТП, і дорожня розмітка у безпосереднього контакту ТС і поряд з ними.

4. Зафіксуйте деталі. На схемі фіксуються гальмівний шлях і інші сліди, що мають відношення до аварії.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД

   Сергій Коломієць, начальник Департаменту ДАІ МВС України: «На сьогоднішній день в незалежності від того, хто оформив ДТП - працівники ДАІ або самі водії, на винного в ДТП складається адмінпротокол і справа передається до суду для залучення його до адмінвідповідальності. Порушник ПДР у будь-якому випадку понесе відповідальність, передбачену КОАП за рішенням суду: штраф від 340 до 680 грн. або позбавлення прав на термін від 1 до 2 років, або суспільні роботи (40 до 60 годин). Тому у багатьох випадках водії вважають за краще домовлятися між собою без оформлення і роз'їжджаються, але це може спровокувати відмову страхової компанії у виплаті відшкодування.

   У Україні представники страхових компаній також можуть оформляти ДТП без ДАІ на підставі Ухвали Кабінету міністрів України Е 538 від 30.06.2005 року, яким затверджений «Порядок обліку дорожньо-транспортних подій». Але матеріали в ДАІ при цьому все одно передають, після чого вони прямують до суду для ухвалення рішення про адмінвідповідальність.

   Ми працюємо над тим, щоб в найближчі декілька років перейти на європейську систему оформлення ДТП. У ЄС при незначних аваріях, в яких постраждало тільки залізо, аварію учасники оформляють самі за допомогою спеціального документа - європротоколу. При цьому свій екземпляр кожен водій направляє у власну страхову компанію. Потім страховики самостійно визначають винність кожного з учасників ДТП на підставі інформації, що міститься в сповіщенні, показань свідків і типових схем ДТП. Адмінвідповідальність при цьому не наступає».

Владислав Бовсуновський


По матеріалах segodnya.ua


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1978 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]