Субота, 18.05.2024, 21:43 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Грудень » 21 » Перевізники готують позови на рішення старого виконкому та старого- нового мера.
Перевізники готують позови на рішення старого виконкому та старого- нового мера.
14:36
 Рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526 було прийняте з грубим порушенням норм чинного законодавства, а саме з порушенням Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про автомобільний транспорт» та Постанови Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 року № 1081 «Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» тому  ряд підприємців готують , як скарги на ім»я прокурора так і позови до суду. 

Прокурору м. Івано-Франківська
п. Янко В.М.   
вул. Гаркуші, 9
м. Івано-Франківськ


Приватного підприємства
«Станіслав-Транс»
вул. Симоненка, 32/32
м. Івано-Франківськ

ЗАЯВА
про внесення протесту прокурора


    15 вересня 2010 року, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради прийняв рішення № 526 про «Оголошення про проведення конкурсу на визначення перевізника на міських автобусних маршрутах загального користування» (надалі Оголошення про проведення конкурсу)
03-05 листопада 2010 року на підставі вищевказаного рішення був проведений конкурс з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування.
    Рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526 було прийняте з грубим порушенням норм чинного законодавства, а саме з порушенням Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про автомобільний транспорт» та Постанови Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 року № 1081 «Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (надалі Постанова). Проведений на підставі даного рішення конкурс також був проведений з порушенням вищевказаних норм закону.
    Вказане стверджується наступним.
   
1. Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» регуляторний акт - це:
прийнятий уповноваженим регуляторним органом нормативно-правовий акт, який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання;
прийнятий уповноваженим регуляторним органом інший офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, застосовується неодноразово та щодо невизначеного кола осіб і який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання, незалежно від того, чи вважається цей документ відповідно до закону, що регулює відносини у певній сфері, нормативно-правовим актом;
Даною статтею визначено, що регуляторним органом є  - Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Національний банк України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, інший державний орган, центральний орган виконавчої влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцевий орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, а також посадова особа будь-якого із зазначених органів, якщо відповідно до законодавства ця особа має повноваження одноособово приймати регуляторні акти. До регуляторних органів також належать територіальні органи центральних органів виконавчої влади, державні спеціалізовані установи та організації, некомерційні самоврядні організації, які здійснюють керівництво та управління окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, якщо ці органи, установи та організації відповідно до своїх повноважень приймають регуляторні акти.
    Із вищевикладеного вбачається, що рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, яким було оголошено про проведення конкурсу із визначення перевізника на міських автобусних маршрутах загального користування, і яким було встановлено правила проведення такого конкурсу, правила визначення переможців конкурсу та визначено спосіб оформлення співпраці між організатором конкурсу і суб’єктом господарювання – перевізником є регуляторним актом спрямованим на врегулювання господарських відносин у сфері перевезення на автобусних маршрутах загального користування в місті Івано-Франківську
    Відповідно до ст. 8 ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» стосовно кожного проекту регуляторного акта його розробником готується аналіз регуляторного впливу.
Аналіз регуляторного впливу готується до оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень та пропозицій.
В силу дії положення ст. 9 вказаного вище Закону, кожен проект регуляторного акта оприлюднюється з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.
Таким чином, перед офіційним прийняттям і оприлюдненням даного рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526, яке має характер регуляторного акта, виконком повинен був розробити проект відповідного рішення, підготувати аналіз регуляторного впливу даного проекту і здійснити його оприлюднення з метою одержання зауважень і пропозицій щодо такого рішення.
Натомість, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради не вчинив відповідних дій, а прийняв і одразу офіційно оприлюднив рішення № 526.
В свою чергу стаття 36 ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» чітко визначає, що регуляторний акт не може бути прийнятий або схвалений уповноваженим на це органом чи посадовою особою місцевого самоврядування, якщо наявна хоча б одна з таких обставин:
відсутній аналіз регуляторного впливу;
проект регуляторного акта не був оприлюднений.
У разі виявлення будь-якої з цих обставин орган чи посадова особа місцевого самоврядування має право вжити передбачених законодавством заходів для припинення виявлених порушень, у тому числі відповідно до закону скасувати або зупинити дію регуляторного акта, прийнятого з порушеннями.
    Отже, рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526 було прийнято неправомірно і воно підлягає скасуванню.

2. Як вбачається з розділу 4 додатку 2 до рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526, дане рішення про проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування розроблені відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт» та Постанови Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 року № 1081 «Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (надалі Постанова).
    Отже у відповідності до статті 19 та статті 144 Конституції України рішення орану місцевого самоврядування повинні відповідати законам України та іншим нормативно-правовим актам. В даному випадку рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради повинно відповідати зокрема спеціальному нормативно-правовому акту який регулює порядок проведення конкурсів з перевезення пасажирів на автомобільному маршруті загального користування – Постанові Кабінету Міністрів України № 1081 від 03 грудня 2008 року і не суперечити вказаній Постанові.
    Як зазначено у п.  6 Постанови Міністрів України № 1081 об’єктом конкурсу може бути: маршрут (кілька маршрутів) та/або оборотний рейс (кілька оборотних рейсів) міжміського автобусного сполучення;
маршрут (кілька маршрутів) міського або приміського автобусного сполучення;
сукупність оборотних рейсів міського або приміського автобусного сполучення за умови, що кількість таких рейсів на об'єкті конкурсу становить не менш як 50 на тиждень.
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» оборотний рейс це рух автобуса від початкової до кінцевої зупинки маршруту і у зворотному напрямку до початкової зупинки.
Згідно тієї ж статті ЗУ «Про автомобільний транспорт» автобусний маршрут загального користування - автобусний маршрут, на якому здійснюють регулярні пасажирські перевезення.
    З вищевикладеного вбачається, що відповідно до Постанови КМУ № 1081 об’єктом конкурсу міського автобусного сполучення може бути тільки маршрут (кілька маршрутів) або тільки сукупність оборотних рейсів.
    Окремо оборотний рейс може бути об’єктом конкурсу лишень приміського автобусного сполучення, а не міського.
    Натомість, розділом 2 та розділом 4 додатку 2 до рішення виконкому від 15 вересня 2010 року № 526 організатор конкурсу виконавчий комітет івано-Франківської міської ради визначив об’єктом конкурсу оборотний рейс, а не маршрут чи сукупність оборотних рейсів, що прямо суперечить Постанові КМУ № 1081.

3. Відповідно до розділу 1 додатку 2 до рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 15 вересня 2010 року № 526 організатором конкурсу є виконавчий комітет івано-Франківської міської ради.
    Дане положення кореспондується і відповідає положенню п. 4 Постанови КМУ № 1081 від 03 грудня 2008 року «Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автомобільному маршруті загального користування» згідно якого організатором на автобусному маршруті загального користування є: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідного населеного пункту - на автобусному маршруті, що проходить у межах населеного пункту (міський маршрут).
     Відповідно до п. 51 Постанови КМУ № 1081 рішення конкурсного комітету щодо визначення переможця конкурсу вводяться в дію наказом (постановою або іншим розпорядчим документом) організатора протягом не більш як 10 робочих днів з дня проведення конкурсу.
    В силу дії ч. 6 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради.
    Таким чином, на підставі Постанови КМУ № 1081, рішення конкурсного комітету щодо визначення переможця конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Івано-Франківську повинні були б вводитись в дію за рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради як організатора конкурсу.
    Натомість, п. 5.1. розділу 4 «умови конкурсу» додатку 2 до рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526 від 15 вересня 2010 року було вирішено, що рішення конкурсного комітету щодо визначення переможця конкурсу вводиться в дію розпорядженням міського голови протягом не більше 10 робочих днів з дня проведення конкурсу.
    Вказане положення п. 5.1. є незаконним, неправомірним і таким що суперечить не тільки самій Постанові КМУ № 1081, але й іншим законам України.
    Так, згідно ч. 3 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування», представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами.
    Відповідно до п.п. 10, 12 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад належить затвердження маршрутів і графіків руху місцевого пасажирського транспорту незалежно від форм власності, узгодження цих питань стосовно транзитного пасажирського транспорту у випадках, передбачених законодавством; та залучення на договірних засадах підприємств, установ та організацій, що не належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, до участі в обслуговуванні населення засобами транспорту і зв'язку;
    В свою чергу відповідно до п. 20 ст. 42 та відповідно до ч. ст. 59 ч.  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» розпорядження міського голови це є одноособовий акт посадової особи в межах його повноважень.
    Таким чином, згідно рішення виконкому № 526 від 15 вересня 2010 року, повноваження по введенню в дію рішення конкурсного комітету щодо визначення переможця було незаконно віддано в одні руки, і міський голова неправомірно в супереч закону отримав  повноваження які відносяться до компетенції іншого органу місцевого самоврядування по-суті отримавши повноваження організатора конкурсу.
    Проте, згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
    Отже, рішення виконавчого комітету знову ж таки не відповідає як ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» так і Конституції України, як Основному Закону.

4. Під час проведення конкурсу на основі незаконного рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 526 було вчинено ряд грубих порушень, які призвели до порушення норм чинного законодавства.
    Зокрема, п. 30 постанови Кабінету Міністрів України № 1081 від 03 грудня 2008 року «Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» чітко встановлено, що документи для участі в конкурсі подаються перевізником-претендентом у закритому конверті (пакеті).
Конверт (пакет), який містить документи для участі в конкурсі, відкривається наступного дня після закінчення строку їх прийняття.
Натомість, посадові особи конкурсного комітету, відповідальні за отримання документів для участі в конкурсі і за його проведення, всупереч вищевказаній нормі зобов’язували перевізників подавати документи у відкритій формі, тобто не запакованими, що в свою чергу надавало можливість ще до проведення конкурсу ознайомитись із конкурсними пропозиціями учасників конкурсу і через корупційні схеми надати можливість деякім «наближеним» конкурсантам уточнити свої конкурсні пропозиції.
Тобто було створено умови, за яких деякі перевізники, в подальшому переможці конкурсу, отримали незаконні переваги перед іншими конкурсантами, що повністю унеможливлює конкуренцію при проведенні конкурсу і є порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції».

5. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1081 від 03 грудня 2008 року «Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» до участі у конкурсі не допускаються автомобільні перевізники, які зокрема, не мають достатньої кількості транспортних засобів для виконання перевезень, зумовлених об’єктом конкурсу, та перевезень, які повинні виконуватися відповідно до діючих договорів (дозволів).
    Натомість, при проведенні конкурсу до конкурсу було допущено перевізників, які мають чинні договори і дозволи на перевезення до 2012 -2014 року і не мають достатньої кількості транспортних засобів для участі у конкурсі по інших маршрутах, що по своїй суті призвело до боротьби за кращі маршрути і їх перерозподілу.

У зв’язку із вищевикладеним, на підставі ст. ст. 20, 21 Закону України «Про прокуратуру» прошу внести протест прокурора на незаконне рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 15 вересня 2010  № 526
 
Директор ПП «Станіслав-Транс»                              ________ Я.М. Костів

Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 994 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]