Неділя, 02.06.2024, 00:41 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Лютий » 24 » Збір на транспортні засоби: водіїв чекають чергові зміни
Збір на транспортні засоби: водіїв чекають чергові зміни
18:40
Останнім часом в Україні спостерігається тенденція багатьох пішоходів змінити свій статус на «чотирьохколісний». Проте аби його досягнути, слід не лише викроїти місяць-другий на відвідування автошколи та, нарешті, придбати автомобіль, а ще й пройти процедуру державної реєстрації в органах автомобільної інспекції.

Крім того, час від часу виникає потреба не лише помити «чотирьохколісного друга», а й пройти техогляд чи процедуру перереєстрації, що також вимагає контакту з вищевказаною державною установою.

Звісно ж, реєстрація транспортних засобів проводиться лише за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків, зокрема збору на обов’язкове державне пенсійне страхування

На сьогоднішній день обов’язок щодо сплати цього збору визначено Законом України „Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”, а механізм його сплати – Порядком сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 № 1740.

Відповідно до діючих норм законодавства сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування здійснюється з операцій з відчуження автомобіля покупцем, обдаровуваним, спадкоємцем (крім тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом та випадків забезпечення автомобілями інвалідів).

Об’єктом оподаткування для сплати збору є вартість легкового автомобіля.

Сума збору на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується у розмірі трьох відсотків вартості легкового автомобіля.

Водночас, норми Закону України „Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” щодо сплати зазначеного збору при відчуженні автомобілів трактуються неоднозначно та потребують конкретизації.

Для усунення прогалин законодавства Кабінетом міністрів України підготовлено законопроект, яким пропонується уточнити положення Закону України „Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”, визначивши платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування підприємства, установи та організації, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів за законом.

Також пропонується уточнити, що сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування здійснюється при набутті права власності на легкові автомобілі.
Ну що ж будемо сподіватись, що прийняття даного акта покращить та спростить життя автовласників, які й без того заклопотані постійною зміною законодавства, яке не завжди лояльне до пересічних платників податків.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 673 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]