Субота, 20.04.2024, 09:08 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 16 » Нові штрафи на дорогах: плюси і мінуси
Нові штрафи на дорогах: плюси і мінуси
09:28
Як відомо, з 17 листопада в Україні набирають чинності зміни до законодавства, якими передбачено збільшення штрафних санкцій щодо порушників правил дорожнього руху.

Проте, як і будь-яке нововведення, це теж викликає дискусії. Вважається, що штрафи у розмірі кілька тисяч за керуванням у нетверезому стані і позбавлення за це на кілька років водійських прав змусять порушників задуматися. Існує й інша думка: буцімто “круті” водії як порушували правила дорожнього руху, так і далі нахабнітимуть, а нові штрафи вдарять по законослухняних водіях і ще тугіше наповнять кишені окремих “липкоруких” працівників ДАІ. Зрештою, кожна з версій має право на існування.
ВІД 8 ГРИВЕНЬ - ДО АРЕШТУ
Нові штрафні санкції справді вражають. Особливо, якщо порівнювати з тими, що були дотепер. До цього часу штраф за основні порушення ПДР становив (і то обов’язково після рішення суду) від 8,50 до 17 гривень, а за водіння у нетверезому стані -- від 255 до 340 гривень. Зрозуміло, що такі смішні покарання нікого не лякали.
Тепер же мінімальний штраф становитиме від 51 до 85 грн. Його доведеться сплатити, якщо водій автомобіля не пристебнутий ременем безпеки, якщо водій мотоцикла не має на голові захисного шолома. Такий же штраф платитимуть і пішоходи, які порушили правила дорожнього руху.
За керування несправним транспортним засобом, самовільно переобладнаним або без проходження ТО - штраф від 340 до 425 гривень (раніше було 17-34). А якщо водій при цьому ще й надає послуги з перевезення пасажирів, то йому доведеться викласти на 680-850 грн. За перевезення «зайвих» пасажирів водій автобуса платитиме штраф 170-255 грн. Ще більше -- від 255 до 340 гривень передбачено за порушення правил зупинки під час посадки чи висадки пасажирів.
Ударять нові штрафи й по прихильниках швидкісної їзди. За перевищення швидкості більш як на 20 км/год. доведеться сплатити від 255 до 340 гривень, а за більш як 50 км/год. -- від 510 до 680 грн. Для останніх також передбачено громадські роботи терміном на 30-40 годин.
Проїзд на заборонений сигнал світлофора або на жест регулювальника обійдеться порушникові в 425-510 грн. Стільки ж “коштуватиме” розмова за кермом по мобільному телефону, окрім випадків обладнання автомобілів технічними пристроями для розмов, які звільняють водієві руки.
За незастрахований автомобіль доведеться викласти штраф від 425 до 850 грн. Керування незареєстрованим автомобілем без номерного знаку або з пошкодженим чи забрудненим номером обійдеться водієві в суму від 170 до 255 грн.
Але найбільше каратимуть тих, хто полюбляє їхати за кермом “під кайфом”. Якщо водія вперше спіймали напідпитку, під дією наркотиків або під впливом лікарських препаратів, котрі знижують увагу водія та швидкість реакції, йому загрожує штраф на суму від 2550 до 3400 гривень. Або позбавлення права керування ТЗ на строк від 1 до 2 років, або громадські роботи на строк від 40 до 50 годин, або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб. Якщо протягом року цього водія спіймають за подібне ще раз -- йому загрожує позбавлення прав керування на строк від 2 до 3 років із вилученням ТЗ. Або громадські роботи на строк від 50 до 60 годин, або адмінарешт на строк від 10 до 15 діб. За такі ж дії, вчинені двічі упродовж року, передбачено позбавлення права керування ТЗ на строк до 10 років з оплатним вилученням транспортного засобу. Тобто вашу машину продадуть, а гроші вам повернуть...
Позбавлятимуть право на керування авто водіїв, які не зупиняться на вимогу працівника міліції, порушать правила проїзду залізничного переїзду і цим спричинять аварійну ситуацію. Або якщо власник ТЗ порушить правила дорожнього руху й пошкодить автомобіль, вантаж, дорогу чи інше майно. Документи також вилучатимуть через несправні гальма, фари, рульове управління чи тягово-зчіпний пристрій, інші неполадки автомобіля, а також через несвоєчасне проходження державного технічного огляду автотранспорту.
Якщо порушник вчасно не сплатить накладений на нього штраф, то з 1 січня 2009 року передбачається стягнення подвійного тарифу. По-новому працюватимуть й інспектори ДАІ. Міністр Юрій Луценко оголосив наказ МВС про запровадження нових умов і принципів служби в державтоінспекції. Зокрема, інспектори на лінії не мають права зберігати при собі будь-яку іноземну валюту й не більше 100 гривень. Правопорушення обов’язково фіксуватимуться на спеціальні відеокамери, які працюватимуть в автоматичному режимі. Передбачено сувору відповідальність за пошкодження приладів відеофіксації правопорушень, а також за відхилення від маршрутів патрулювання. Ці заходи, на думку міністерства, повинні мінімізувати випадки хабарництва під час несення працівниками міліції служби. В ідеалі ж український “даішник” лише фіксуватиме на відео порушення водієм ПДР без зупинки самого автомобіля.
ПОБІЛЬШАЄ РОБОТИ В СУДДІВ
Позаяк каральні санкції за основні порушення ПДР (керування в нетверезому стані, створення аварійної ситуації, залишення місця ДТП, порушення правил проїзду пішоходних переходів і навіть відсутність захисних пасків чи шоломів) й надалі залишаються в прерогативі судів, а не працівників ДАІ, цікавимося, наскільки готові до навали “даішних” справ самі служителі Феміди?
-- Роботи у моїх колег, безумовно, побільшає, - каже перший заступник голови Апеляційного суду Закарпатської області Микола КРЕГУЛ. - Якихось спеціальних судів запроваджувати для цього не будуть. Цю категорію справ розглядатиме весь суддівський корпус області: 90 суддів місцевих судів та 37 - апеляційного суду. Причому, якщо раніше апеляційну скаргу за такими справами розглядав особисто голова суду або його заступники, то тепер це має право робити будь-який суддя судової палати у кримінальних справах апеляційного суду. Термін розгляду таких справ --упродовж 20 днів з дня надходження справи в суд.
Апеляційний суд розглядатиме ці справи за скаргами самої особи, щодо якої винесено рішення суду, її законного представника чи захисника, потерпілого або його представника. Перегляд справи може бути здійснено і за протестом прокурора. Ці суб’єкти подають скарги упродовж 10 днів з дня винесення постанови суду першої інстанції.
Безумовно, побільшає оскаржень. Якщо раніше люди оскаржували рішення по 17 гривнях штрафу, то тепер, коли розміри штрафів значно зросли, громадяни найматимуть адвокатів і ще активніше відстоюватимуть власну правоту. Відповідно, це затягне й терміни розгляду справ. Особливо, якщо стороною буде заявлено клопотання про залучення нових свідків, проведення спеціальних експертиз тощо. Суд більш скрупульозно розглядатиме надані сторонами докази.
“ЦЕ НЕ “ДАІШНИКИ” БЕРУТЬ, ЦЕ ВОДІЇ ДАЮТЬ”
А що думають з приводу запровадження нових штрафів самі учасники дорожнього руху?
Степан ШОЛТЕС, заслужений художник України, водій з 46-річним стажем:
-- Вважаю, збільшення штрафних санкцій щодо порушників ПДР є доброю справою. Це давно слід було зробити. Я доволі часто буваю автомобілем за кордоном і хочу сказати, що досвід їзди там дуже дисциплінує наших водіїв. В Угорщині, Франції, Чехії, Словаччині, де я мав щастя їздити, водії були значно дисциплінованішими, аніж ми, ще десятки літ тому. У нас на Закарпатті в останні роки кількість автотранспорту значно збільшилася, а дороги стали ще гіршими. Так що повинна бути подвійна увага водіїв до руху на дорогах. На жаль, майже під час кожної подорожі по області я бачу невеселі наслідки ДТП. Найсумніше спостерігати, коли швидка допомога їде на місце пригоди або везе тіла потерпілих. Прикро, що інколи під час ДТП страждають абсолютно невинні люди.
За керування у нетверезому стані, перевищення швидкості, створення аварійних ситуацій однозначно необхідно суворо наказувати. Але карати треба й самих пішоходів, які дуже часто є винуватцями дорожніх пригод. Пішоходи – такі ж учасники дорожнього руху, як і автомобілісти, і вони теж повинні дотримуватися правил. Спитайте нині в будь-якого пішохода, чи знає він, що повинен рухатися дорогою з лівого боку руху назустріч автомобілям? Я впевнений, що 90% цього не знають. Особисто мені дуже приємно, коли працівники міліції, зокрема ДАІ, організовують профілактичні зустрічі у школах, де діти в ігровій формі запам’ятовують правила дорожнього руху і таким чином готуються до майбутнього дорослого життя.
-- Я тільки за нові зміни! - каже ужгородський приватний підприємець ЮРІЙ, котрий за кермом -- із 18 років, а нині є власником “Мазди». – Сподіваюся, що відтепер більшість наших водіїв, відсотків 80, повинна схаменутися і переглянути свою манеру їзди. І я в тому числі! (Сміється). Хоча особисто я за весь цей час платив штраф разів зо п’ять, і то в основному за перевищення рівня шкідливих вихлопів з двигуна мого авто, а не за якісь грубі порушення ПДР. Україна вже подолала “совдепівську” кризу й рухається в Європу, а в цивілізованому світі штрафи давно на відповідному рівні. Такі штрафи, що були досі в нас, є смішними. Ніхто на отих 17 гривень не звертав уваги, а їхав, як собі хотів. Ну, складуть міліціонери акти, ну заплатить водій отих кілька гривень (це якщо в суді до його справи ще черга дійде), але це суттєво не впливало на його сімейний бюджет. Коли ж доведеться платити тисячу-дві гривень, то тут вже задумаєшся, чи варто порушувати. А за керування напідпитку, особливо за її рецидив, я б забирав права назавжди. Бо кожен нетверезий водій -- це потенційний убивця! Правда, я не впевнений, що нові штрафи платитимуть всі. Законослухняні громадяни середнього класу як платили їх досі, так і платитимуть тепер. Нині на дорогах області працюють “чужі” працівники ДАІ, і водії трохи «притихли». Багато моїх знайомих нарікають, мовляв: стоять на дорозі екіпажі з інших областей, тож треба їздити акуратно. Мені ж, як законослухняному водію, ці рейди не заважають.
Чи не побільшає через нові штрафи випадків корупції серед працівників ДАІ? Мені тяжко про це судити, бо сам ніколи “не давав”. Звичайно, факти хабарництва є в службі ДАІ, як і в будь-яких інших контролюючих структурах. Тепер в інспектора виникає спокуса заробити більше за менший час... Отож слід прискіпливіше підходити до підбору особового складу, стимулювати чесних інспекторів преміями, а хапуг -- виганяти з міліції.
-- Я водій з невеликим поки що досвідом, дружина -- частіше за кермом нашого “Шевроле”, а мене в основному возять, -- зізнається відомий ужгородський журналіст пан ПЕТРО. -- Однак до законодавчих змін ставлюся дуже позитивно. Лише це питання слід розглядати в комплексі. Одними штрафами проблеми аварійності та травматизму людей на дорогах не вирішити.. Є питання до загальної культури нашого суспільства та, відповідно, учасників дорожнього руху -- не лише водіїв, а й пішоходів, велосипедистів тощо. Добре, аби люди поважали один одного. Інша проблема -- робота державтоінспекції, яка передовсім все ж таки є каральним органом. Тому слід підвищувати культурний рівень самих інспекторів. І третя проблема -- це робота дорожніх служб. Коли на дорозі яма на ямі, то навіть досвідченим водіям тяжко керувати. Значна кількість аварій стається саме через неякісні дороги. Коли усі ці питання будуть вирішені в комплексі, тоді можна й говорити про наведення порядку на дорогах.
-- Нові штрафні санкції конче необхідно було вводити, -- переконаний редактор газети пан МИКОЛА, водій із 34-річним стажем, котрий їздить нині на “Ладі. – Я вітаю зміни. Хоча, це навряд чи вирішить проблему. Все залежить від культури водіїв, а не від розмірів штрафу. Але в будь-якому випадку вони дисциплінуватимуть водіїв. Стосовно того, чи не стануть нові штрафи «годівницею» для “даішників”, скажу так: це не працівники ДАІ беруть, це водії дають! Знову ж таки, усе залежить від нас: або ми хочемо, щоб був порядок на дорогах, або прагнемо жити по-старому.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області




Категория: Законодавство | Переглядів: 1668 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]