П`ятниця, 29.03.2024, 15:31 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 21 » 19.11.2008 Інформація щодо порядку отримання тимчасових реєстраційних талонів на право керування транспортними засобами
19.11.2008 Інформація щодо порядку отримання тимчасових реєстраційних талонів на право керування транспортними засобами
01:43
  Відповідно до пункту 2.1 Правил дорожнього руху України водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі реєстраційний документ на транспортний засіб.
     У разі, якщо водій не є власником транспортного засобу, то він повинен мати при собі тимчасовий реєстраційний талон.
     Згідно з Правилами державної реєстрації транспортних засобів такий талон можна отримати в реєстраційно-екзаменаційних підрозділах Державтоінспекції. Для цього власник повинен написати письмову заяву про видачу такого талона іншій особі, в якій вказати термін його дії. При цьому в графі "особливі відмітки" тимчасового реєстраційного талона робиться запис, до якого часу він дійсний.
     Якщо власник транспортного засобу передав право користування вказаним транспортним засобом іншій особі на підставі нотаріально оформленого доручення, то така особа самостійно подає до реєстраційно-екзаменаційного підрозділу відповідну письмову заяву та отримує тимчасовий реєстраційний талон, який дійсний упродовж всього терміну дії доручення.
     Крім того, для отримання тимчасового реєстраційного талона до реєстраційно-екзаменаційно-екзаменаційного підрозділу ДАІ в обов'язковому порядку необхідно надавати для відповідного огляду транспортний засіб.
     Видача тимчасових реєстраційних талонів на право керування транспортними засобами може здійснюватися як за місцем реєстрації транспортного засобу, так і за місцем реєстрації особи, якій власник транспортного засобу надав відповідне право на керування. Коштує така процедура 170 грн.
     Водночас слід зазначити, що відповідно до ст.126 КУпАП відповідальність за керування транспортним засобом без посвідчення водія, реєстраційних та інших документів визначається штрафом в сумі від 425 до 850 грн.

 

19 листопада 2008 року

Прес-служба Департаменту
ДАІ МВС України

Коли кілька років тому норма, що узаконює цю"обов'язкову" папірець вводилася, хтось дуже сильно постарався втиснути в ПДР зручне для себе формулювання :
2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при
собі:...

б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для
транспортних засобів Збройних Сил - технічний талон), а у разі
відсутності в транспортному засобі його власника, крім того, -
свідоцтво про право спільної власності на цей транспортний засіб
чи тимчасовий реєстраційний талон;...

Тобто написано так, що нотаріальне доручення на право управління автомобілем, або навіть на право розпорядження ним, сама по собі - не є правом користуватись. Якщо техпасапорт на інше прізвище - плати гроші за талон.
Те, що ця вимога протирічить Цивільному кодексу до уваги  не взяли. Коли Даішники спробували скористатися таким "новиною" для того, щоб "рубати капусту" знайшлися розумні люди, що довели їм, що ПДР - це ПДР, але вони не відміняють права громадянина передавати нотаріально свої повноваження кому-небудь іншому. На декілька років Даішники заспокоїлися.

А тепер знову пригадали. Ось такий "перл" намалювався на сайті ДАІ 19 листопадаСюди

А якщо трішки вникнути в законодавство нашої держави, то виходить досить цікаво....
Тимчасові реєстраційні талони, відповідно до Правил державної реєстрації і обліку автомобілів., існують двох видів. Перший видається на підставі доручення або іншого документа, яким даній особі надається право управління, користування або розпорядження транспортним засобом. І тут необхідно пам'ятати, що фактично в такому разі йдеться про необхідність реєстрації даного документа в органах ДАІ. Що говорить про це закон? Ст. 210 ЦК встановлює, що фактично в такому разі йдеться про необхідність реєстрації даного документа в органах ДАІ. Що говорить про це закон? Ст. 210 ЦК встановлює, що державна реєстрація операцій обов'язкова лише у випадках строго встановлених законом. Для даного випадку реєструвати договір в ДАІ або ж отримувати тимчасовий реєстраційний талон (що практично одне і те ж) жоден закон не вимагає. Ця вимога міститься лише у вказаних Правилах, що є підзаконним актом, затверджених Кабміном. Тим часом, ст. 8 Конституцій України встановлює ,що перевага надається закону при протиріччях, а ст. 19 Конституцій – право діяти лише в межах, способом і в порядку, встановлених законом (а не підзаконними актами) для посадових осіб органів державної влади, і  можливість того, що зобов'язало громадянина до здійснення яких-небудь дій лише на підставі закону, а не підзаконного акту. Положення Постанови Пленуму Верховного Суду України від 1.11.11996 р. «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» також встановлюють необхідність для суду при розгляді справи визначати відповідність закону підзаконних актів і, в разі протиріч, керуватися лише положеннями закону. Таким чином, обов'язкової сили вимога здобуття тимчасового реєстраційного талона до доручення або іншого документа не має. До того ж ст. 126 ч.3 КпАП передбачає покарання за управління транспортним засобом без документів, підтверджуючих право розпорядження або володіння транспортним засобом, а не саме без такого талона. Тому відсутність тимчасового талона за наявності, наприклад, доручення не може бути підставою для відповідальності водія.
Інший вигляд тимчасового реєстраційного талона видається в МРЕО за усною заявою власника транспортного засобу для допуску до користування іншої особи. Саме до користування.  Оскільки ЦК або будь-яким іншим законом такий документ взагалі не передбачений, то залишається незрозумілим, яка правова природа передачі користування в цьому випадку, і хто в такому разі володіє, користується транспортним засобом, експлуатує його. А відповідно, і хто відповідає в цивільно-правовому порядку в разі спричинення збитку третім особам.Отже ще раз переконуємся, що органам ДАІ МВС України зручніше дотримуватися своїх же інструкцій, наказів і не звертати увагу на законодавчі акти, які мають більшу юридичну силу...






Категория: Законодавство | Переглядів: 1584 | Додав: taksi | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]