Четвер, 25.04.2024, 02:17 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 21 » Таксометр в таксі. Розставляємо крапки над "і".
Таксометр в таксі. Розставляємо крапки над "і".
00:53
У нашій країні нелегко знайти вид діяльності, повністю врегульований на законодавчому рівні. Ажде погодьтеся, буває, що один закон суперечить іншому, контролюючі органи у своїх листах викладають протилежні точки зору на одне і те саме питання. Не залишилися осторонь від цього нормативного серпантину і перевізники. Одна з хвилюючих тем - чи обов'язково таксистам встановлювати в автомобілях таксометри. Розберемося разом.

Історія питання

     З одного боку, згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезень пасажирів та їх багажу на таксі, затвердженими наказом Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Мінтрансу України від 18.12.03р. №136/985 (далі-Ліцензійні умови) і ст.40 Закону України "Про автомобільний транспорт" від 05.04.01р. №2344-ІІІ (далі - Закон про Автотранспорт) Таксисти повинні встановлювати в машинах таксометри і розраховуватися з клієнтами тільки з їх допомогою. Більше того, ст.9 Закону про автотранспорт серед умов одержання ліцензійної картки на таксі називає наявність таксометра. Якщо ж у суб'єктів підприємницької діяльності (далі - СПД) у таксі не має таксометра, або він не працює, регіональним автотранспортним управлінням Держдепартаменту автотранспорту дозволено пускати в хід штрафні санкції, керуючись ст.133 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КпАП), у розмірі 3 НМДГ (51 грн).      Але є і зворотна сторона медалі: абз.2 ст.1 Закону України "про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.05.95р. №265/95-ВР (далі - Закон про РРО) попереджує: Інші закони не можуть встановлювати норми, що стосуються реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО, касові апарати). "при чому тут Закон про РРО?" - запитаєте ви. Усе дуже просто: Відповідно до його ст.2 електронний таксометр є касовим апаратом. А значить, на СПД, які його використовують, поширюватимуться і всі пільги зі ст.9 Закону про РРО. Нагадаємо, без РРО мають право працювати:
     1) юрособи (на будь-якій системі оподаткування), які не є підприємствами торгівлі і громадського харчування, і розрахунки з пасажирами оформляють за допомогою прибуткових касових ордерів (далі - ПКО) (див.п.1 ст.9 Закону про РРО);
     2) фізособи - платники єдиного податку за умови, що вони не продають підакцизних товарів (крім пива на розлив) і ведуть Книгу обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабміном (див.п.6.ст.9 Закону про РРО). Однак, за бажанням пасажира, такий таксист зобов'язаний видати розрахунковий документ, що підтверджує надання послуг (п.15 ст.3 Закону про РРО). Він може бути складений у довільній формі, але повинен містити всі реквізити первинного документа (див. ст.9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99р. № 996-XIV і п.2.4 "Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну України від 24.05.95р." №88).
     Ситуація неоднозначна. Точно відомо, що без таксометра ліцензійної картки на таксі не бачити. Водночас існують СПД, що за законом про РРО можуть обійтися без касового апарата. То як же бути? За роз'ясненнями ми звернулися до двох інстанцій. Вони не змусили себе довго чекати. (див. стор.74,75 поточного номера).

Відповідь Держкомпідприємництва

     Він на сто відсотків упевнений: фізособам на спрощеній системі РРО не потрібний. Аргумент - усе той самий. П.6 ст.9 Закону про РРО. Аналогічну думку Держкомпідприємництва озвучував і раніше (див. лист "Про необхідність встановлення таксометра на автомобілі "таксі" від 20.05.04р. №3427, опублікований в газеті "Все про бухгалтерський облік" №57 за 2004 рік).
     Про юрособи, які оформляють розрахунки за допомогою ПКО, Держкомпідприємництва не сказав жодного слова. Однак ми вважаємо: якщо вони підпадають під дію ст.9 Закону про РРО, то їм касовий апарат також не потрібний.

Що сказала Головна державтоінспекція на транспорті

     Її висновок не такий райдужний, як попередній: СПД, які перевозять пасажирів і їх багаж на таксі, незалежно від системи оподаткування, зобов'язані обладнати свій транспортний засіб таксометром. Чому? Як ви вже знаєте, Закон про автотранспорт визначає таксі як автомобіль, де серед усього іншого є діючий таксометр. Додатково: наявність цієї техніки - обов'язкова умова для здійснення перевезення пасажирів (пп 2.2.1 Ліцензійних умов). Якщо СПД не послухається і таксометр не встановить, то його можуть звинуватити у тому, що він не виконав Ліцензійних умов, а саме не забезпечив відповідного технічного стану автомобіля. Що далі? Буде акт, а вже на його підставі цілком можуть і анульувати ліцензію.
     Крім того, коли при перевірці не виявлять таксометра, СПД видають припис про усунення порушень транспортного законодавства. Цей припис варто виконати протягом зазначеного у ньому терміну (п.31 "Порядку здійснення контролю на автомобільному транспорті", затвердженого постановою Кабміну України від 08.11.06р. №1567). Якщо перевізник проігнорує вимоги органа державного контролю, то його очікує штраф у розмірі 40 НМДГ (680 грн) згідно з абз.11 ч.1 ст.60 Закону про автотранспорт.
     Самі бачите, наслідки роботи без таксометра дуже неприємні. Але є в листі Головної державтотрансінспекції один абсолютно правильно відзначений нюанс. Так, таксометр необхідний, але ніде не говориться, що він повинен виконувати функції РРО. Його основне завдання - інформувати пасажира про тариф, кілометраж, дату, час посадки і висадки, початок і закінчення роботи водія, середню швидкість автомобіля, та ін. Від себе додамо: таксометр також забезпечить пасажира розрахунковим документом.

Підбиваємо підсумки


Підбиваємо підсумки

     Отже, що ми маємо? Таксометр як повітря потрібен усім без виннятку СПД, які перевозять пасажирів на таксі. Якщо таксометр виконує функції РРО, тоді його варто зареєструвати в податковій інспекції, опломбувати і перевести у фіскальний режим роботи. А коли РРО не обов'язковий (ст.9 Закону про РРО), всього цього робити не потрібно.
     На цьому ставимо крапку. І ні цвяха вам, ні жезла!

Тетяна Валентинова
консультант газети
"Все про бухгалтерський облік"

Стаття з газети "Все про бухгалтерський облік" №10(1287)


Категория: Законодавство | Переглядів: 2881 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]