Неділя, 28.04.2024, 21:45 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Підводні камені дорожніх штрафів
Підводні камені дорожніх штрафів
14:18
Українські водії завмерли в очікуванні реалізації співробітниками ДАІ Закону про дорожній рух, який в 10 раз збільшив штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Поспішне впровадження цього документа лякає навіть самих законодавців, які не виключають появи великих проблем. Про методику застосування Закону до водіїв-порушників і про перипетії його прийняття в інтерв'ю  ЛІГАБізнесІнформ розповів народний депутат від Партії регіонів, член Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Грицак.

Василю Миколайовичу, які останні зміни було внесено до президентського Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху" перед його прийняттям у цілому?

Від президентського законопроекту, прийнятого Верховною Радою 26 вересня, у Законі залишилася третя частина.

У процесі розгляду в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності було "вичищено" всі положення, які можна було трактувати як лобістські, які туди намагалися вставити деякі народні депутати... Такі положення, як не дивно, орієнтовані на Євро-2012, стосувалися, насамперед, страхування і реклами. Використовуючи їх, можна було зірвати хороший куш, але в парламентському комітеті відразу це побачили і одностайно виключили з документа.

Під час підготовки до другого читання в Законі було виявлено правову колізію. В одній із статей, яка розглядає порушення, що виражене в керуванні транспортним засобом особою в стані алкогольного сп'яніння, було одночасно передбачено покарання у вигляді позбавлення права керувати транспортним засобом і на 3, і на 10 років. Ми були вимушені врегулювати це непорозуміння.

Але найвагоміші поправки було внесено до прикінцевого положення Закону, які передбачають розробку бальної системи штрафів і автоматизованої системи обліку і контролю порушень. Якщо це не буде зроблено, Закон буде абсолютно порожнім.

Ви вважаєте, що без впровадження системи балів Закон діятиме?

Ні, звичайно. Закон набуде чинності і діятиме, але є побоюватися, що ДАІ може піти з шашкою на порушників. Моя думка - Закон впроваджувати жорстко не можна. Міліцейським розумом - на рівні сержанта - реалізація Закону трактується так: починаючи з першого дня (після підписання Закону Президентом і опублікування) відразу "лупцювати" водія штрафами. Все... вважайте, що Закон погубили.

На мою думку, протягом трьох місяців треба провести серйозну підготовчу і роз'яснювальну роботу.

Перший місяць, незважаючи на те, що Закон вже набув чинності, необхідно провести підготовку до повноцінної реалізації положень Закону. За незначні порушення Правил дорожнього руху співробітник ДАІ повинен зупинити водія і сказати: "Товаришу водію, Ви знаєте, що з такого-то числа діє Закон, згідно з яким ви потрапили під порушення. Я Вас прошу більше не порушувати". Ну, звичайно, якщо водій поїхав на заборонений знак світлофора, при цьому вдарив інший автомобіль або не пропустив пішохода, створивши загрозу його здоров'ю і життю, що з ним після цього говорити. Тут треба діяти відповідно до нових більш жорстких норм Закону, тобто з грубими порушеннями ПДР, потенційно небезпечними для навколишніх, необхідно покінчити відразу без сантиментів.

Провести цю роботу протягом трьох місяців і потім проаналізувати: що, де і як зроблено. На четвертий місяць впровадити Закон. За цей час МВС проведе роботи щодо створення автоматизованої системи обліку і контролю порушень і штрафів. Адже ніхто не буде вручну збирати, систематизувати і передавати телефоністці інформацію про порушення, штрафи і бали з обліку порушень. Усе треба доручити техніці. Я вважаю, автоматизовану систему обліку реально можна впровадити за півроку, раніше не вийде.

Двох місяців для МВС буде досить для розробки документа, що регламентує нарахування штрафних балів?

Думаю, що двох місяців не вистачить. Реально для того, щоб розробити документ необхідно три місяці, а для того, щоб реалізувати закладені в ньому принципи, повторюся, необхідно півроку.

До речі, коли я обіймав посаду начальника Департаменту ресурсного забезпечення МВС, Міністерство вже проводило тендер на створення автоматизованої системи обліку водійських правопорушень, яка, по суті, повинна була взяти на себе частину функцій системи, про яку ми говоримо сьогодні. Ми тоді планували впровадити автоматизований облік тільки адміністративних і кримінальних правопорушень, а сьогоднішня система повинна враховувати і контролювати ще і бальну систему.

За допомогою системи обліку (її бази даних) співробітник ДАІ може побачити всю "історію" порушень кожного водія.

Такі автоматизовані системи працюють в Європі. Зокрема я ознайомився з роботою подібної системи в Чехії. Там вона працює абсолютно чітко. Так, ця країна менша (населення - 10 млн.), у нас майже в 5 раз більше, нічого страшного - і у нас все запрацює.

У Чехії автоматизовану систему обліку правопорушень упровадили через три місяці після прийняття відповідного Закону. За рік водій може набрати 20 штрафних балів, після чого у нього забирають водійське посвідчення. Наприклад, за неправомірний перетин залізничного переїзду нараховується 6 балів, за рух на червоне світло світлофора - 6 балів. Тобто три рази проїхав на червоне світло і це зафіксовано, - значить, після наступного порушення працівник поліції автоматично вилучає водійське посвідчення. І ніякий суд не бере до розгляду апеляції з приводу цього рішення. Водій на основі протоколу має право доїхати додому і поставити автомобіль на стоянку, а далі його можуть тільки возити. Все, чекай наступного року.

Як Ви прокоментуєте заяву народного депутата від КПУ Адама Мартинюка про те, що деякі суми штрафів вносилися необґрунтовано? Якщо говорити дослівно, то він попередив, що "з нас будуть сміятися"...

Якщо подивитися об'єктивно, то Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху" приймали, м'яко кажучи, не зовсім правильно. На жаль, сьогодні на будь-який Закон, який обговорює і приймає парламент України, накладається політика.

Вчора Партія регіонів була проти голосування коаліції і займалася іншими питаннями, тому за цей Закон не голосувала, в результаті документ не було підтримано, тому що він, бачте, президентський і за нього повинна була голосувати тільки коаліція. Хоч я особисто і був категоричним противником такої позиції тому, що цей Закон потрібен суспільству. Ось такий був підхід.

Сьогодні, коли імовірність розпуску парламенту стала досить великою, тоді вже і депутати, і керівники фракції усвідомили, що так само висока і імовірність неприйняття Закону. Результат очевидний...

А щодо того, будуть з нас сміятися чи ні, я скажу: сміятися з нас не буде ніхто. Так, деякі положення Закону приймалися без обговорення в Комітетах Верховної Ради. Ну і що? Я підтримую позицію спікера, що саме так, з обговоренням у залі, і повинні прийматися найбільш важливі закони. А те, що в ухваленому Законі є деяке складні питання, так життя їх примусить змінити, зокрема, ймовірно, і штрафи. Ну, неможливо було в цій ситуації ухвалити більш досконалий Закон.

Чи Варто святкувати перемогу і чекати порядку на дорогах, якщо документ тільки збільшує штрафи, але не покінчує з корупцією в ДАІ? Адже ні для кого не секрет, що хабарі також збільшаться...

Для успішної боротьби з хабарами необхідно всіх працівників ДАІ, які сьогодні служать, переписати і відправити на роботу до Німеччини, а з Німеччини стільки ж чоловік привезти сюди. Так ми змінимо ситуацію, але ви ж розумієте, що це жарт і такого не може бути.

Працівник ДАІ - такий же держслужбовець, як і будь-який інший український держслужбовець, з усіма недоліками, які породжені життям. А життя - це сім'я, яку треба нагодувати і одягнути на 1 700 грн. у місяць, це у кращому випадку, квартира-малосімейка, це діти, які повинні вчитися, а деякі - і вийти заміж або одружуватися, і так далі.

І ось такий службовець зупиняє водія-порушника, якому світить штраф 700 грн., а може і більше, а той йому пропонує 300 грн., але без оформлення протоколу. Повірте мені, нічого не завадить працівнику ДАІ взяти ці гроші. Один тільки нюанс: через деякий час буде встановлено відеоспостереження і повинна працювати спеціальна служба МВС України. Ви спитаєте: а якщо і вони між собою домовляться? І тут є вирішення, але для цього потрібен певний час.

Але це, так би мовити, технічні методи боротьби з корупцією на дорозі. Я вважаю, що головними повинні стати методи економічні.

Людина, обрана владою карати і милувати на дорозі, повинна мати гідну зарплату, службове житло або пільговий кредит на його придбання, соціальний пакет, після закінчення служби, - гідну пенсію і, можливо, контракт, у разі невиконання умов якого всього цього його можуть позбавити. Я повністю підтримую ідею контрактників. Зробити так, як це робиться в європейських країнах.

Чи погоджуєтеся Ви з думкою мера Києва про те, що якість Закону про дорожній рух буде перевірено після однакового застосування його і до " простих смертних" і до порушників-можновладців (депутатів, міністрів тощо.)?

Не будуть в Україні карати всіх однаково. Тому що велика увага в нашій державі приділяється машинам Президента, Прем'єр-міністра, Міністра внутрішніх справ, народних депутатів тощо. У цьому питанні необхідна принципова позиція влади, і не тільки законодавчої, тоді нам вдасться перемогти це явище. Я виступаю за рівні права, але поки в нашій країні це неможливо.

ЛІГА Новини
http://news.liga.net/ukr/interview/NUI08011.html
Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1199 | Додав: taksi | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]