Понеділок, 29.04.2024, 09:08 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Грудень » 1 » Хто відповість за загиблих на дорозі?
Хто відповість за загиблих на дорозі?
22:39
   Була колись така картинка "дай порулити державою"...На ній простий робітник просив кермо від держави и тогочасного Президента, вважаючи, що це досить просто управляти країною і він прекрасно справиться. От чимось нагадує сьогоднішня ситуація цю карикатуру. Нашу владу важко зрозуміти: то ми  розганяємо ДАІ....то знову збираємо....то робимо фактично їх "царьками" на дорозі...Невже політика держави може так різко змінюватися в одному і тому ж питанні напротязі такого короткого проміжку часу? Наскільки було виваженим рішення розігнати ДАІ в липні  2005 року?
Давайте з вами проаналізуємо стан аварійністй на наших   дорогах  за     2003,2004,2005роки.
На офіційному сайті управління зв’язків із громадськістю МВС публікуються щоденні звіти, де, серед іншого, вказується кількість ДТП за минулу добу. Архів присутній за 2005, 2004 і 2003 роки. Крім того, звітів за деякі дні просто немає. Тому точні дані навести з цих джерел важко.

Але щоб побачити загальну картину і вирахувати середнє арифметичне кількості аварій за кожний місяць, цифр цілком достатньо.

Ось що вийшло:





На основі цих даних можна побудувати графік збільшення ДТП за період із січня по серпень 2003, 2004 і 2005 років.


Отже, кількість ДТП справді мала тенденцію до підвищення і в минулі роки.

І спочатку  аварійні тенденції за 2005 рік мало чим відрізнялися від минулорічних і позаминулорічних. Аж до початку липня. З цього моменту відбувається різкий стрибок у бік збільшення ДТП.

Нагадаємо, що заяву про ліквідацію Державтоінспекції Ющенко зробив 18 липня. Збіг обставин?

В результаті, якщо в серпні 2004 року кількість ДТП порівняно з серпнем 2003 зросла на 11,5%, то в серпні 2005 року порівняно з 2004 – на 44%. А це вчетверо більше.

Цікаво, чи може настільки зрости аварійність лише внаслідок безкарності і відсутності належної підготовки починаючи з дитячого садка, як каже про це пан Коломієць?

Загалом з 1 липня по 12 серпня 2005 року, згідно з даними МВС, в Україні сталося 6827 ДТП. За аналогічний період 2004 – 5082. За 2003 рік точку кількість порахувати важко через багато пропущених в прес-релізах днів.

Можна звичайно сказати, що стрімко збільшився продаж  автомобілів....Можна, як Начальник департаменту ДАІ Сергій Коломієць заявити , що після указу Ющенка про скасування ДАІ гірше не стало, бо кількість аварій почала зростати ще з 2001 року. А в цьому, на думку керівника ДАІ, винні "безкарність, правовий нігілізм і відсутність підготовки належної, починаючи з дитсадочка, школи"....Але хто в це повірить....

Занадто великі розбіжності в цифрах. Більше аварій, більше загиблих на дорозі-непропорційно більше. Хто за це відповість? Хтось вибачився перед нами за свою помилку ? Хтось подав у відставку ? Звичайно що ні, тому, що ми живемо на кораблі з вами,  який можна направляти то вправо то вліво... Ось з листопада Нас розвернули на 180% знову.

Ось цитата з газети " Українська Правда" www.pravda.com.ua

Невтішна статистика смертності на дорогах ніколи не була перепоною для водіїв у тому, аби всупереч правилам "десь проскочити", "десь підрізати" чи "проїхатися зустрічною смугою".

Чи стануть нові штрафи тим важелем, який дозволить дисциплінувати водіїв, сказати складно, але перші дні за новими правилами гри показали, що гаманець для багатьох українців все-таки дорожчий за життя.

Починаючи з понеділка, кількість порушень правил дорожнього руху скоротилася утричі. Якщо раніше фіксувалося близько 30 тисяч порушень на добу, то 17 і 18 листопада, їх було зафіксовано 7 500 і 9 900, відповідно.

Начальник Департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць, який в середу відповідав на дзвінки в редакції газети "Комсомольская правда в Украине", констатував, що водії бояться порушувати правила, адже нові штрафи значно вищі, ніж були раніше. Тому, вважає він, ДАІ, аби досягти "потрібного ефекту", не можна послаблювати контроль.

Вже зараз значно зменшилася кількість загиблих у ДТП.

У листопаді ця цифра зменшилася на 42%, а у ці 2 дні склала 10 і 12 осіб, що майже удвічі менше від середнього показника за рік, який на сьогодні перебуває на позначці 22,5.

Коломієць зазначив, що було розроблено спеціальну стратегію впровадження нового законодавства, тому не слід чекати "терору на дорогах". Міліція не буде зупиняти водіїв за дрібні порушення.

За словами начальника ДАІ, вас НЕ повинні поки що зупинити без поважної причини, зокрема, якщо ви:

- не пристебнуті ременем безпеки (від 51 до 85 гривень);

- розмовляєте по мобільному телефону (від 425 до 510 гривень);

- ваша дитина не сидить у автомобільному кріслі;

- для перевірки наявності аптечки тощо.

Цікаво, але, зі слів Коломійця, законодавством взагалі не передбачено ніякої відповідальності за відсутність у транспортному засобі аптечки, а отже працівники ДАІ просто не мають права накладати штраф за цей вид порушення.


Звичайно чудово, якщо кількість аварій за 2 неділі удвічі зменшилась, але хотілось, щоб громадськість мала реальні важелі контролю за веденням цієї статистики органами МВС, бо якщо реальний стан аварійності не знизиться на дорогах, то виходить, що єдина користь з "нових штрафів"  наповнення бюджету за рухунок нас.

Якось цікаво виходить: ви не пристебуєтесь ременем безпеки, але Вас не мають права за це зупинити. Тоді навіщо ці порушення зазначати в КпАП ? А на дорозі напевне буде так: вас зупинить працівник ДАІ просто так, а якщо запитаєте причину зупинки чи посвідчення його, то Вас оштрафують одразу по трьом зазначеним пунктам))) І навіщо тому ж працівникові ДАІ  залишати вибір: захочу оштрафую, а захочу-ні.Деколи здається, що окремі люди при владі живуть в далекому астралі і про реальний стан речей не здогадуються, або не хочуть здогадуватись.

 Хотілося б щоб наші читачі висловили в коментаріях до цієї статті свою думку стосовно: Чи є продуманими зміни до законодавства стосовно "нових штрафів"?


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1053 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]