Понеділок, 29.04.2024, 09:42 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Грудень » 17 » Голова обласної Асоціації таксистів піддає сумніву доцільність та законність введення Тимчасових реєстраційних талонів
Голова обласної Асоціації таксистів піддає сумніву доцільність та законність введення Тимчасових реєстраційних талонів
11:01
Голова обласної Асоціації таксистів Роман Харук піддає сумніву доцільність та законність введення Тимчасових реєстраційних талонів у зв'язку з чим звенувся до керівництва УДАІ області:

№ 13

від
16 грудня 2008 р.

 Начальнику УДАІ УМВС

України в Івано-Франківської області

полковнику міліції

М.Й. Кизимишину

 

 

Івано – Франківська обласна Асоціація приватних таксистів просить Вас надати нам своє аргументовне обгрунтування на підстав чого Ви і підпорядкована Вам служба вимагають у водіїв в обов’язковому порядку виготовляти тимчасовий реєстраційний талон.

         Відповідно до «Правил дорожнього руху» п.1.10 в термінах зазначено:

власник транспортного засобу – фізична або юридична особа, яка володіє майновими правами на транспортний засіб та має на це відповідні документи. Відповідним документом може бути і довіреність (нотаріально засвідчена).

п.2 12. «Правил …» засвідчує, що власник ТЗ має право довіряти в установленому порядку користування і розпорядження транспортним засобом іншій особі.

         Відповідно до Цивільного Кодексу України (є вищим від «Правил …», які затверджені постановою Кабміну) визначено майно і майнові права. А ст.395 вказує, що речовими правами на чуже майно є: право володіння (в т.ч. на транспортний засіб). Ст.398 вказує , що право володіння виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно було передано власником, а також на інших підставах, встановлених законом (що може являти собою нотаріально довірене доручення на ТЗ).

         Відповідно до Закону України «про Дорожній рух» ст. 16 водій має право «… довіряти у встановленому порядку право користування і розпорядження приватним транспортним засобом іншій особі …». Цей же закон передбачає обов’язки водія мати при собі та на вимогу працівників міліції передати для перевірки посвідчення, реєстраційні та інші документи, що підтверджують право на керування ТЗ.

         У відповідності до Кодексу про адміністративні правопорушення ст.126 вказує « … керування ТЗ водіями, які не пред’явили чи не передали для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, талона до нього, реєстраційних та інших документів, що підтверджують право користування чи розпорядження ТЗ».

         Як видно з вищенаведених статей Законів жодного нагадування про «свідоцтво про право спільної власності», чи «тимчасовий реєстраційний талон» немає. Як правовий документ вони не існують.

         У відповідності до Конституції України ст. 19 – правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Примушування водіїв виробляти тимчасові реєстраційні талони, на нашу думку є однобоким підходом до розгляду вибіркових статтей « Правил…».

Івано – Франківська обласна Асоціація приватних таксистів готова до співпраці з органами ДАЇ по наведенню порядку в дорожньому русі, та готова до діалогу по виконанню та дотриманню Законодавства України у транспортній сфері господарювання.

Відповідь прошу надати у відповідності до чинного законодавства у встановлений термін.

Категория: Звернення Асоціації | Переглядів: 1022 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]