Субота, 18.05.2024, 15:54 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Березень » 3 » Нова схема дорожнього руху чи нова кабала?
Нова схема дорожнього руху чи нова кабала?
18:50
    В погану погоду добрий господар собаку на вулицю  не випустить, а  добрий водій в  час, коли  тане сніг, автомобілем не виїде на   неприбрані  комунальними службами дороги. Правда, це не стосується водіїв таксі (чи інших транспортних засобів, для яких транспорт є бізнесовою діяльністю).
    Проїжджаючи околицею міста, (вулицями Угорницькою, Киселевської, Білозіра, Вербицького, Чубинського, Деповською, Вовчинецькою) моє серце раділо від таких милозвучних назв наших вулиць, але разом з тим, щеміло від… страшенних вибоїн, які нинішня міська влада обіцяла відремонтувати ще в тому році, а то й раніше.  Це ще   були  квіточки.  Далі  я  поїхав   вулицями   Ушинського – Промисловою-Крайківського – Гарбарською – Ковальською - Княгинин.  Добре, що всі вони мають українські назви, але  ці  дороги ще в гіршому стані  (вибоїни  сягають  більше півметра). І це в історичному місті, яке кожна нова влада проголошує туристичним центром. Можливо і варто було б повозити по цих дорогах туристів, щоб знали, як влада дбає про благоустрій нашого міста.
    В  2009 році міська влада хоче ввести в дію нову схему організації дорожнього руху, яку розробив «Містопроект» м. Львова. Правда, яку із п’яти проектів буде введено - ще не відомо.
    Представники міської та обласної асоціації приватних таксистів, неодноразово, при зустрічі з міською владою, на різних нарадах висловлювали свою позицію, яка кардинально відрізняється від позиції влади. Саме тому, на сьогоднішній день представників асоціації не запрошують на зустрічі чи наради,  де розглядаються питання з дорожнього  руху.
    Оскільки вулиці і  дороги є  комунальною власністю і  знаходяться  у  віданні органа місцевого самоврядування, то саме їхніми основними обов’язками у частині управління функціонування і  розвитку  вулиць і  доріг  міста  є   забезпечення безперервних, безпечних, економічних та зручних умов руху транспортних засобів і пішоходів вулицями і дорогами нашого міста.  Хто, як не  місцева влада мала б оцінити та зважити, що запропоновані схеми  дорожнього руху  вводити  в дію недоцільно, а всі кошти необхідно направити на впорядкування доріг. Адже на наше переконання, (враховуючи економічну кризу, провівши детальний аналіз усіх варіантів)  запровадження нової схеми організації дорожнього руху приведе до хаосу на дорогах міста. З приводу цього, ми  вирішили  поцікавитися  думкою Олександра Дерев’янка, очікуючи аргументованого пояснення від заступник мера, ми почули ось що: «Я не беруся критикувати розробку інституту, я просто довіряю комп’ютеру». Тобто моя хата зкраю – я нічого не знаю. А кому ж маємо довіряти ми?  У  міській раді  критикувати  не  беруться,  критикуємо  ми – до  нас  не прислухаються. Критикуйте, аналізуйте, шукайте доцільного рішення, ви ж для того й покликані.
    Тим, хто сидить у владних кріслах і не бачить жахливих вибоїн на дорогах через тоновані вікна своїх Мітсубісі,  може  й  все  одно  за  якими  схемами руху його возитимуть. А от про водіїв таксі, чи інших транспортних засобів, для кого їзда – це вид трудової  діяльності, погодьтеся, так не скажеш.  Адже  виходить, що на їхній совісті ДТП, скоєні через неналежний стан доріг і на їхній кишені витрати за ремонт автомобілів, оскільки знос запчастин за таких умов значно посилюється та ще й пального потребується більше на проїзд в заторах.

 Була ще версія, що наскільки вдала ця схема, вирішував міськвиконком, залучивши при цьому  обласне і міське ДАІ. Але хто мав тицнюти перед їхнім носом пальцем на такі  важливі деталі, які  вони не  врахували,  або  повважали  дрібницями? На реалізацію цієї програми потрібно 4,6 мільйона гривень, невже й це не спонукає ще раз зважити і проаналізувати за що ми заплатимо таку суму? Гроші викинуть, доріг не  відремонтують і  потім  почнеться: потрібно  збільшити транспортний збір, недостатньо коштів…

  Обласна Асоціація  бачить чимало недоліків у запропонованих схемах організації дорожнього руху. Ці недоліки,  до речі,  ми подавали в   письмовому вигляді міському голові Віктору Анушкевичусу. І перерахуємо їх ще раз для тих, хто спокусився на «геніальну»  розробку німецької компютерної програми,  яка,  судячи  з  рішення міськвиконкому, є єдиним правильним і потрібним кроком на шляху реформування у транспортній сфері, та покращення умов  дорожнього  руху.   Отже,щоб потрапити: 

1. Для прикладу, з вул. Галицької на вул. К. Данила, (необхідно проїхати Новгородську, Мазепи, Шевченка, Гординського, Мазепи).
     Цей шлях у два рази довший від нинішнього (через вул. Довгу);
2    Для прикладу, з вул. Галицької до вокзалу (необхідно проїхати вул. Галицьку, Новгородську, Мазепи, Січ. Стрільців, Є. Коновальця, Сахарова, Степана Бандери, Незалежності, Залізничну.
    Цей шлях в декілька разів довший від нинішнього (це згідно варіанту схеми №4).
Всі інші, запропоновані Львівським «Містопроектом» варіанти майже однакові. В декотрих з них, з вул. Вовчинецької потрапити до вокзалу неможливо з поворотом з-під моста наліво, так як в  усіх варіантах діє односторонній рух в напрямку до моста. Прийдеться об’їжджати чималу відстань.
Усі  запропоновані  варіанти збільшують довжину пробігу автомобілів у декілька разів, а це значить:

а)  збільшення викиду вихлопних газів;
б) збільшення навантаження на дорожнє покриття;
в) збільшення кількості автомобілів у русі – а це збільшення заторів.
г) збільшення кількості порушень ПДР і дорожньо - транспортних пригод.

    На облаштування нових знаків, зупинок, інфраструктури - необхідні значні кошти, які краще витратити на ремонт доріг. Але на багатьох ділянках доріг, у зв’язку зі зміною напрямку руху, неможливо облаштувати зупинки, оскільки, всі земельні ділянки біля доріг «прихватизовані». Вільними залишились тільки діючі нині зупинки.
    Велику загрозу для пасажирів буде нести зміна напрямку руху по вул. Січових Стрільців, адже тут великий потік пасажирів направлений від вказаної вулиці в сторону центру (Ратуші). При зміні руху на вказаній вулиці пасажирам прийдеться переходити цю вулицю, як у ранковий так і у вечірній час. При нинішній ситуації у пасажирів є менша потреба переходити вул. Січових Стрільців.
Ми також хотіли б щоб міська влада прислухалася до наших пропозицій, які на нашу думку включають в себе першочергові завдання, а саме:

-    привести в порядок дороги, що задіяні в схемах, та дотичні до них (особливо район вулиць Промислової, Крайківського, Княгинин,              Б. Хмельницького, Г. Хоткевича.);
-    терміново відремонтувати вулиці Д.Дудаєва та Макухи, які в критично-поганому стані ( ніби війна по них пройшла);
-    необхідно відкрити для проїзду вул. Шпитальну, проїзд з Тарнавського на вул. Купчинського - в напрямку вокзалу;
-    добудувати вул. Г. Мазепи – П. Орлика – П. Бульвар; Г. Мазепи- Ленкавського -  з виїздом на вул. Карпатську;
-    привести у відповідність усі знаки та світлофори, а також дорожню розмітку, пішохідні переходи;    
-    для  забезпечення   безпеки   руху   на   дорогах,  необхідно  знайти   не «прихватизовані» ділянки землі для облаштування стоянок;
-    обладнати, у відповідності до чинного законодавства, зупинки для громадян міста, які користуються загальним транспортом і таксі.
-    необхідно встановити графік завозу товарів в магазини в час, який менше перешкоджає рухові транспорту;
-    заборонити в’їзд в центральну частину міста будівельної техніки і великогабаритного транспорту в денний час;

Прийняття вказаних заходів покаже доцільність введення нових схем дорожнього руху.
    Хто вважає по іншому, просимо аргументовано нам заперечити.

Роман  Харук


Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 2208 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]