П`ятниця, 17.05.2024, 11:18 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Червень » 12 » Українські водії з початку року заплатили 340 млн грн штрафів
Українські водії з початку року заплатили 340 млн грн штрафів
11:52
    З початку року українські водії заплатили штрафів за порушення правил дорожнього руху на суму 340 мільйонів гривень. Ще близько 40% накладених стягнень зараз оскаржуються в судах або не сплачені.

Такі дані за період з 3 січня по 27 травня оприлюднило Державне казначейство.

Рівно половину отриманих від штрафів грошей було спрямовано до державного бюджету, іншу половину - до місцевих бюджетів.

Протягом п'яти останніх місяців більше всього штрафів сплатили водії Києва - 41,9 мільйона гривень. Також серед лідерів автолюбителі Донецької (25,5 мільйона гривень) і Дніпропетровської областей (23,6 мільйона гривень).

Менше всього грошей до бюджету перерахували водії Севастополя (майже 5 мільйонів гривень), Закарпатсько] (5,9 мільйона) і Рівненської (6,1 мільйона) областей.

  Сума зібраних із водіїв стягнень у першому кварталі набагато більша, ніж за аналогічний період минулого року. Таке зростання надходжень до бюджету - наслідок підвищення штрафів за порушення правил руху в листопаді минулого року.

  Сума штрафів тоді, нагадаємо, зросла в середньому у 20 разів, а в окремих випадках сума покарань була збільшена у 60 разів.

  За словами директора Департаменту ДАІ МВС України Сергія Будника, з моменту підвищення штрафів водії заплатили за свої порушення 409 мільйонів гривень.

  "Найбільше зростання сплачених штрафів було зафіксоване у листопаді минулого року та частково у грудні, - приблизно на 40%. Потім ситуація стабілізувалася", - повідомив Будник. За його словами, за планом цього року загальний фонд держбюджету має поповнитися за рахунок водіїв-порушників на 500 мільйонів гривень. Тобто, зараз план виконано на 34%.

Головною проблемою залишається низький рівень сплати по виписаних штрафах, унаслідок чого бюджет недоотримує багато грошей. Як зазначив Будник, сума, зібрана з порушників протягом п'яти останніх місяців, становить лише 55-60% від накладених штрафів. Інші стягнення або оскаржуються в суді, або просто не сплачені.

  "У західноєвропейських країнах, наприклад Франції, відсоток оскаржених у судах порушень становить приблизно 30%. Відштовхуючись від цієї цифри, можна сказати, що там рівень сплати становить 70-80%", - наголосив Будник. За таких показників цього року український бюджет вже отримав би за рахунок штрафів до 400 мільйонів гривень.

  Нагадаємо, у квітні група народних депутатів від Блоку Тимошенко зареєструвала законопроект, що передбачав зниження діючих штрафів за порушення правил на дорогах у чотири рази.

  Зниження штрафів у документі пояснювалося тим, що за законом вони не повинні перевищувати штрафи за адмінстративні порушення, як це є зараз. Крім того, депутати пропонували заборонити штрафи на основі даних пристрою "Візир" і пояснювали свою ініціативу бажанням полегшити матеріальний стан українських водіїв.

  Мінімальний штраф за порушення на дорозі зараз становить 51 гривню, максимальний - 3400. Сума середнього штрафу - 85-100 гривень.

  У Державтоінспекції констатували, що жорсткі матеріальні покарання суттєво зменшили рівень смертності на дорогах.


За матеріалами http://tsn.ua/

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 905 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]