П`ятниця, 17.05.2024, 12:02 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Червень » 13 » Камери ДАІ в м. Києві
Камери ДАІ в м. Києві
12:45
  Фіксація порушення Правил дорожнього руху відеокамерами порушує важливіші права водія - його права людини. За останній рік кількість відеокамер в українських мегаполісах виросла в десятки, а то і сотні разів. Цікаво, що бум відеоспостереження трапився вже в кризу - практично одночасно з введенням нових штрафів за порушення ПДД минулою восени.

  «Тільки на дорогах Києва, починаючи з грудня 2008 року, з’явилося близько 70 нових відеокамер, - затверджує Віталій Мащенко, постійний автор одного із столичних Інтернет-сайтів, що відстежують ситуацію на столичних дорогах. - І це в кризу. У мене і моїх колег немає сумнівів в тому, що на такі витрати держава йде лише тому, що знає - гроші у вигляді штрафів повернуться сторицею». Втім, чиновники і не приховують своїх мотивів. «Відповідно до закону, прийнятому минулою восени, половина штрафів за порушення ПДД потрапляє до міського бюджету, а це щонайменше 100 млн грн. У Києві вже встановлено більше ста камер спостереження. А через два роки на всіх 570 перехрестях столиці ми плануємо встановити до 5 тисяч відеокамер. Ми налагодили взаємодію з Державтоінспекцією - передаємо інформацію, яка поступає з перехресть на наш сервер варті ладу в он-лайн режимі. По наших оцінках, система відеоспостереження і фотофіксації порушень правил дорожнього руху дозволить зменшити аварійність на дорогах на 15% і на 20-30% скоротить затримки в русі суспільного транспорту», - запевняє перший заступник мера Києва Денис Басс.

  З позиції законопокірного громадянина нічого страшного в бумі відеоспостереження на дорогах немає. Здавалося б, ніж більше камер встановлять, тим дисциплинированее будуть лихачі-водії - адже штрафи чималі. Ось тільки в подібній логіці є декілька слабких місць.

  По-перше, як з’ясовується, камери не завжди правильно фіксують швидкість, а значить, так званий «лист щастя» (ухвала про адміністративне правопорушення) може придти до водія, нічого що не порушував. По-друге, місця, де ведеться відеоспостереження, до цих пір не позначені знаками. З точки зору європейського права, прихована зйомка людини без попередження - порушення прав людини. А з точки зору здорового глузду, водії-лихачі, які не знають про те, що їх знімає прихована камера, не відчувають стримуючого чинника і продовжують гнати на граничних швидкостях, обганяти через суцільну, їздити по тротуарах і газонах. І якщо випадково помічають камеру, то б’ють по гальмах, створюючи аварійну ситуацію для машин, що йдуть ззаду.

Багато автоаматорів вважають, що на дорогах України встановлено декілька видів стаціонарних камер. Мовляв, одні просто передають відео на міліційні пульти, інші працюють як радари, а треті роблять фото машин порушників.

  Відеокамери дійсно різні, але не за принципом роботи, а всього лише на вигляд, оскільки куплені в різних країнах - виробниках.

  «Звичайна дорожня відеокамера, звичайно, може вести і відеоспостереження, і фотографувати порушника швидкості, оскільки у все з них вбудований радар, - говорить Андрій Мельник, фахівець фірми «Форт-М», продажем, що займається, і установкою систем сигналізації і відеоспостереження.

  Проте на багатьох перехрестях Києва встановлюють дві і більше камер, наприклад, на перехресті біля кінотеатру «Київська Русь» їх висить цілих 11 штук! У реальності одні камери дійсно тільки стежать, інші тільки фотографують. Річ у тому, що, перемикаючись з однієї функції на іншу (з постійного запису на фото порушника і навпаки), камері потрібна деяка пауза, а тому вона не завжди може працювати в реальному часі. Тому і вішають відразу декілька камер, одних їх яких постійно передають відеозапис на диспетчерський пульт в різних ракурсах, а інші клацають порушників, причому теж не одного, а два або три, що їдуть з різних напрямів і з різною швидкістю.

  Але якщо ви бачите, що висить тільки одна камера, можете не сумніватися: ця точно спробує зловити вас на порушенні ПДД.

Окрім стаціонарних, є ще і мобільні камери - прилади, що вже стали знаменитими, «Візир» пітерського виробництва.

  Працює він просто: даішник звичним рухом руки направляє його на машини, що йдуть назустріч, фіксуючи швидкість руху авто і заразом фотографуючи потенційного порушника.

  Ось тільки невдача: прилад має у декілька разів велику дальність визначення швидкості радаром, чим дальність фотографування. І кут обхвату променем радіолокації набагато ширший, ніж зона зйомки фото- або відеокамерою.

  У результаті, часто машина, що йде попереду з дозволеною швидкістю, фотографується, як порушник, тому що прилад приписує їй швидкість хури, що йде далеко позаду. А все тому, що радарний пристрій «Візиря» ловить або найбільший по розмірах, або найшвидший об’єкт в полі свого «зору».

  У Європі подібними приладами вже давно не користуються, знаючи про їх недосконалість. Там порушників фіксують виключно стаціонарними відеокамерами, які дивляться зверху вниз, що унеможливлює сфотографувати одну машину, а зафіксувати швидкість інший, що йде ззаду.

  У Україні відбулося вже декілька судових розглядів про незаконно виписані штрафи, засновані на даних «Візиря». Примітно, що всі вони закінчилися на користь автовласників. Проте, даішники продовжують використовувати «Візиря» для виявлення порушників. Правда, тепер прагнуть ловити машини, що самотньо йдуть. Ось тільки чи багато в Україні залишилося настільки вільних трас, де машини їдуть один від одного з інтервалом в півкілометра? Адже саме така дальність радара «Візиря».

  Що робити жертві фотофіксації порушення, якого насправді не було?

«Автоаматори повинні знати: повідомлення про правопорушення повинне приходити з повідомленням, затверджує юрист адвокатської контори «Зельдін і Валенко» Євгеній Володарський. - Крім того, в цьому так званому «листі щастя» мають бути вказані всі вихідні дані: номер приладу і місце, де він встановлений, а також час і дата порушення. На фото має бути чітко видно машина і її номер. Якщо чого-небудь цього немає, ухвала можна і потрібно оскаржити в суді».

І якщо ви отримали звістку, що вас зловили «Візирем», можна сміливо подавати до суду.

  «У статті 14-1 Кодексу України про адміністративні порушення мовиться про те, що «заочне» винесення ухвал відносно власника транспортного засобу можлива тільки в тому випадку, якщо порушення зафіксоване засобами, що працюють в автоматичному режимі, тобто без участі людини, - говорить адвокат Вадим Володарський. - Якщо ж інспектор зловив вас «Візирем», він зобов’язаний зупинити вас на місці порушення і особисто проінформувати про це».

  Якщо ж вас «клацнули» стаціонарною відеокамерою, тут, на жаль, не відкрутитися. Правда, з юридичної точки зору в наших законах і підзаконних актах повно дір. Наприклад, якщо на присланому фото не видно ваша особа, то, найнявши дослідного адвоката, можна уникнути штрафу після довгих розглядів і, можливо, судів.

  І, нарешті, про останнє «ноу-хау» даішників - фотографування припаркованих авто під таким ракурсом, що на фото машина стоїть в забороненому місці. Тут «протиотрута» проста: не полінуєтеся, вийшовши зі своєї машини, клацнути її на мобільний телефон в правильному ракурсі, причому захопивши в кадр що стоять лавою авто і інші орієнтири на місцевості. Займе це у вас не більше 10 секунд, зате в разі конфлікту з ДАІ аргумент у вас буде тієї ж сили - фото проти фото.

Для прикладу приводиться перелік місць в центрі Києва, де встановлені камери:

Паркова дорога (на під’їзді до перетину Дніпровського спуску з алеєю Героїв Крутий). 60 км/год

Арсенальна пл. - вул. І. Мазепи. 60 км/год

Пл. Слави (по напряму від готелю «Салют» до Києво-печерської лаври). 60 км/год

Кловський спуск (між будівлями №№ 8 і 10). 60 км/год

П. Орлика Вул. - Виноградний пер. 60 км/год

Вулиці Арсенальна - Кутузова 60 км/год

Пл. Л. Українки. 60 км/год

Б-р Л. Українки (напроти будівель №№ 9,14 і 16). 60 км/год

Вул. Бассейная - Шовковична - Мечникова - б-р Л. Українки (по напряму кул. Шовковичною). 60 км/год

Вулиці Ш. Руставелі - Бассейная. 30 км/год

Вул. П.Ськоропадського (недалеко від з’їзду на вул. Бассейную). 60 км/год

Вулиці П.Ськоропадського - Б. Васильківська. 60 км/год

Вулиці Саксаганського - Б. Васильківська. 60 км/год

Вулиці Рогнединская-эспланадная (у р-ні Палацу спорту). 60 км/год

Вулиці Тарасовськая -Жилянская. 60 км/год

Вул. Жілянськая (перед з’їздом на вул. Короленковськую). 60 км/год

Вул. Володимирська - Володимирський проїзд. 60 км/год

Михайлівські пл. 60 км/год

Перетин вулиць Хрещатик і Інститутська (на початку пл. Незалежності). 60 км/год

Вул. Володимирська - б-р Шевченко (напрям від Бессарабськой пл. - до пл. Перемоги). 60 км/год

Пл. Європейська (по напряму з вул. Грушевського). 60 км/год

Вул. Грушевського (напроти центрального входу на стадіон «Динамо», напрям до Верховної Раде). 60 км/год

Вул. Грушевського (напроти Кабміну). 60 км/год

Вул. Грушевського (Недалеко від Кабміну, у бік Верховної Ради). 60 км/год

Вул. Хрещатик (навпроти КГГА). 60 км/год

Пл. Бессарабськая (напрям б-ра Шевченку). 60 км/год

Пл. Л.Толстого (у напрямі з вул. Толстого). 60 км/год

Пл. Софійська (напрям від будівлі ГУ МВД у бік вул. Прорізної). 60 км/год

Пл. Михайлівська (кут між Володимирським проїздом і вул. Михайлівською). 60 км/год

Вул. Грушевського (недалеко від Кріпосного провулка). 60 км/год

Парк Шевченко (напроти пам’ятника Шевченка, червоний корпус університету). 60 км/год

Вул. Богомольця (у районі будівлі № 10. Три камери). 60 км/год

Пл. Контрактова (з боку Києво-могилянської академії). 60 км/год



За матеріалами http://avtoua.ru/

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2088 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]