П`ятниця, 03.05.2024, 22:41 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Липень » 6 » Скільки випити можна за кермом в Європі
Скільки випити можна за кермом в Європі
17:11
  Відомо, що в більшості країн Європи дозволено обмежене вживання алкоголю за кермом. Абсолютна заборона - 0,0 промілле відноситься, швидше, до пережитків минулого колишніх соціалістичних країн. Відвічні ж "західники" і нові члени Євросоюзу, що прилучилися до них, схоже, розділяють загальну думку про те, що вживання алкоголю в розумних об'ємах (кухоль пива, келих вина) не нашкодить водійським здібностям.

  Деякі острівні держави (Англія, Ірландія, Мальта і південь Кіпру), на перший погляд, взагалі відрізняються "надлояльністю" до любителів випити за кермом. Проте ця помилка тут же розсівається після того, як дізнаєшся, які штрафи, наприклад, у тих же данців і англійців. Так, перевищення допустимої межі (0,5 промілле) на 0,1 промілле в Данії може обійтися водієві з доходом 3 000 євро в місяць приблизно в 1 800 євро, а в Англії перевищення на 0,2 допустимих промілле вабить штраф до 7 200 євро... І грошовим штрафом справа не обмежується: сюди слід додати високу вірогідність позбавлення водійських прав, а якщо не повезе, то і свободи...

Допустимі норми вмісту алкоголю в крові

 Країна
 пром. Країна пром.
 Австрія 0.5 Чорногорія 0.5
 Великобританія 0.8 Нідерланди 0.5
 Бельгія 0.5 Норвегія 0.2
 Болгарія 0.5 Польща 0.2
 Боснія і Герц.
 0.5 Португалія 0.5
 Угорщина 0 Росія 0.3
 Німеччина 0.5 Румунія 0
 Греція 0.5 Сербія 0.5
 Данія 0.5 Словакія 0
 Ірландія 0.8 Словенія 0.5
 Іспанія 0.5 Турція 0
 Італія 0.5 Фінляндія 0.5
 Кіпр(Пн) 0.5 Франція 0.8
 Кіпр(Пд) 0.9 Хорватя 0
 Латвія 0.2 Чехія 0
 Литва 0.4 Швейцарія 0.5
 Люксембрг 0.8 Швеція 0.2
 Македонія 0.5 Естонія 0
 Мальта 0.8  
 
 

Штрафи за водіння автомобіля в нетверезому стані

 Країна
 штраф(Є)
 Країна
 штраф
 Австрія
 від 220
 Нідерланди
 від 230
 Англія
 від360-7200
 Норвегія
 від 615
 Бельгія
 від125
 Польща
 до 1200
 Німеччина
 від250
 Чехія
 від 65-470
 Ірландія
 від 1270
 Швейцарія
 від 775
 Іспанія
 від300
 Франція
 від 750
 Італія
 від 260
 Фінляндія
 від 15-120 Ts*

Ts* - в перерахунку на середньостатистичний показник заробітної плати за один день.

Дізнавшись, що практично в кожній країні цей "дозвіл" має цілий ряд обмовок, розумієш тих водіїв, які, не піддаються спокусі зеленого змія пропустити чарочку за кермом.

Наприклад, в тій же Німеччині, де дозволеним є вживання 0,5 промілле, у разі, коли водій демонструє невпевнену їзду, тим більше, якщо він стає учасником аварії або порушником швидкісного режиму, правил обгону і тому подібне, відповідальність починається з 0,3 (відповідає приблизно 0,5 л пива) промілле. Цікаво відзначити, що під "невпевненою їздою" маються на увазі цілком певні порушення - такі як недотримання полосності ("виляння" по дорозі), проїзд на заборонний сигнал світлофора, зіткнення з машиною, що стоїть, при парковці і ін. І якщо буде доведено, що дані порушення відбулися унаслідок дії на організм алкоголю, то штрафи накладаються за шкалою "наявність алкоголю від 1,1 промілле", незалежно від того, яку кількість спожив водій.

Таким чином, водій, потрапивши в аварію і, не дай бог, із власної вини, маючи в крові нібито дозволених 0,3 промілле алкоголю, ризикує як мінімум розпрощатися з правами на 1 місяць і викласти штраф в 250 євро. Якщо ж така "помилка" повториться, то водій буде позбавлений прав на 3 місяці і заплатить 500 євро. Кожен подальший випадок коштує 750 євро і 3 місяці позбавлення має рацію, а також 7 штрафних балів. Така ж система діє і відносно осіб, що вживають наркотики, число яких серед юних водіїв Європи останніми роками значно зросло. На відміну від алкоголю, наявність в організмі наркотиків не зміряти, тому досить довести лише сам факт з вживання. На сьогоднішній день поліція Европи має в своєму арсеналі експрес-тести, здатні виявити такі наркотики, як героїн, кокаїн, екстазі або гашиш. Тестова паличка реагує на піт або слину. Якщо тест позитивний, підозрюваний відправляється на аналіз крові. Якщо ж справа ускладнюється упійманням водія при порушенні або аварії, тому загрожує позбавлення волі і вилучення водійських прав.

У відношенні ж водія, в крові якого виявлено більше 1,1 промілле (відповідає приблизно 250 грамам горілки), який нічого не порушив, діє принцип: "те, що нічого не трапилося - абсолютна випадковість", тому покарання застосовується як до злочинця: позбавленням прав від 6 місяців до 5 років, позбавленням волі до 1 року або величезним грошовим штрафом, обчислюваним тисячами євро, нарахуванням 7 штрафних балів (бали за зміст алкоголю діють протягом 10 років і після досягнення 14 балів ведуть до процедури перездачі на права). Водій з 1,6 промілле (приблизно 350 грамів 40%-ного алкоголю), окрім перерахованих вище покарань, прямує на примусовий медико-психиатрическое огляд, мета якого - підтвердити його психічну адекватність. Починаючи з 2,0 промілле розглядається питання про обмеження дієздатності порушника, а якщо в крові знайдуть більше 3,0 промілле алкоголю, особа може бути визнане недієздатним взагалі. До речі, в Германії є ще строгіша міра для порушників - довічне позбавлення водійських прав.

  Подібний принцип комплесних штрафів за вживання алкоголю діє практично по всій Європі. Перефразований закон про обмежене споживання алкоголю за кермом в Європі можна було б сформулювати так: можна споживати допустиму кількість алкоголю, якщо Ви упевнені, що не потрапите в аварію і не порушите правила. Якщо Ви будете зупинені як порушник, або викличете підозру у поліції манерою їзди, незалежно від кількості прийнятого алкоголю Вас отштрафуют, як дозволеного вживання алкоголю, що переступило межу. Ось така логіка...

  Якщо вважати, що будь-яка кількість алкоголю в крові свідчить про стан сп'яніння, то як бути з елементарною погрішністю застарілих приладів, на які нарікають самі медики, або з природним "фоном", коли виявлення алкоголю в біологічній рідині в концентрації нижче 0,3 промілле не може достовірно свідчити про факт вживання алкоголю. У подібних випадках нарколог цілком може написати резолюцію "встановлений факт прийому алкоголю, ознак сп'яніння не виявлено", що говорить про тверезість водія в очах караючого правосуддя.

  Тому, щоб не зв'язуватися з непередбачуваною державною системою, караючий меч якої залежить від безлічі чинників, а не тільки від свідчень точних приладів вимірювання алкоголю, краще навідріз відмовитися від міцних напоїв, або держава відмовить Вам в праві водіння автомобіля.


Категория: Новини в світі | Переглядів: 4809 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]