Четвер, 09.05.2024, 09:13 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Листопад » 22 » Автодилери проти підняття цін на автомобілі
Автодилери проти підняття цін на автомобілі
09:47
Всеукраїнська Асоціація автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) звернулася до Президента України, до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією дати доручення створити робочу групу з метою розробки концепції та національної програми (комплексну національну систему утилізації як автомобілів, так і продуктів сервісу, а також побутової техніки (холодильників, пральних та посудомийних машин, газового обладнання та ін) і не приймати в цілому у Верховній Раді України законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо утилізаційного збору», в тому вигляді, в якому він був прийнятий Верховною Радою 20.11.2012 р.

При сплаті запропонованого податку за утилізацію при ввезенні в Україну нових легкових автомобілів (від 4730 грн. За електромобіль до 30250 грн. за автомобіль з об'ємом двигуна 3500 см3) на відповідну суму підвищиться ціна транспортних засобів для простих українців - покупців нових авто.

При середній вартості нового сідельного тягача в сумі 750 тис. грн. українському перевізнику доведеться заплатити більше 110 тис. грн. за авто разом з податком за утилізацію під час його ввезення на митну територію України. Це збільшить ціна транспортного засобу на 15 відсотків.

Асоціація вважає, що запропонований податок за утилізацію транспортних засобів та коригуючі коефіцієнти не відповідають суті і назві цього податку, адже його розмір повинен бути взаємопов'язаний з фактичним розміром витрат, які необхідні саме для утилізації транспортних засобів. Крім того, на нашу думку, ніяк не може бути різниці в коефіцієнтах, які повинні застосовуватися до нових автомобілів різного об'єму двигуна, адже мета одна - це знешкодження компонентів непридатного для використання транспортного засобу, а кількість компонентів (свинець, кислота, ртуть, технічні рідини ) у всіх автомобілях практично однакова.

У березні 2009 року вже була спроба ввести податок на імпорт авто т.зв. 13% надбавку до мита, яка призвела до майже повного припинення імпорту автомобілів в Україну, катастрофічного недонадходження доходів до бюджету і, в результаті, парламент у вересні того ж року, усвідомивши свою помилку, успішно сам же скасував його. Тепер Верховна Рада знову наступає на «старі граблі». Прийняття законопроекту про утилізаційних зборі призведе:

· До скорочення бази оподаткування і зниження бюджетних надходжень на кілька десятків млрд. грн.
· Черговій хвилі кризи на автомобільному ринку з подальшими скороченнями персоналу (близько сотні тисяч робочих місць) і закриттям десятка тисяч автомобільних і сервісних підприємств;
· До закриття виробничих підприємств, створить неконкурентні умови для учасників ринку, негативно позначиться на загальному стані автомобільної галузі України в цілому;
· До створення монопольного становища єдиного українського заводу ЗАЗ, який сьогодні випускає легкові автомобілі в повному циклі і буде звільнений від сплати утилізаційного збору;

А найголовніше, прийняттям законопроекту ніяк не вирішується питання утилізації автомобілів в Україні, необхідні концепції і відповідна державна програма.


В Україні потрібно створити нову виробничу галузь з утилізації вийшли з експлуатації транспортних засобів. Враховуючи, що створюється нова галузь, потрібно розробити комплексну національну систему утилізації як автомобілів, так і продуктів сервісу, а так само виробів побутової техніки (холодильники, пральні і посудомийні машини, газове обладнання та ін.)

Не можна просто, як на кальці, копіювати російські закони і переносити їх в Україну, використовувати утилізаційний збір як інструмент захисту від іномарок.

У Росії за 3 роки програми утилізації автомобілів (2010-2011рр.)не збудовано жодного шредерного заводу. Всі з шести існуючих в Росії шредерів, створені до 2008р.

У нормальних країнах багато сировини повторно повертається у виробництво, галузь утилізації має великі обороти, дохідна і створює багато робочих місць. Причому сам утилізаційний збір стягується тільки в деяких країнах! Розмір збору зазвичай невеликий, щоб не сказати - несуттєвий. У багатьох країнах навіть платять утилізаційну премію. Багато лобістів плутають екологічний збір, який платить автовласник за те, що їздить на старому авто, не відповідному вимогам екологічних стандартів з утилізаційних збором.

Не можна повторювати помилки російських сусідів в Україні і використовувати утилізаційний податок як бейсбольну біту проти своїх же громадян! Утилізаційний збір, який пропонують народні депутати - це просто збір грошей з українських громадян, але програми для використання цих грошей немає і не буде.

І на добровільних засадах нову галузь не побудуєш. Як буде утилізувати монополіст-виробник автомобілів - можна здогадатися. Вже точно не купить завод-шредер за 20 млн.!
Джерело: autosvit.com.ua




Категория: Новини в Україні | Переглядів: 537 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]