Субота, 18.05.2024, 15:54 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Березень » 22 » Азаров лобіює автовиробників-підвищення цін на імпортні авто не забариться
Азаров лобіює автовиробників-підвищення цін на імпортні авто не забариться
19:36
Держава вирішила підвищити мито на ввезення машин. Вже через кілька тижнів підвищення цін на іномарки може досягти 15%.

14 березня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі оприлюднила рішення від 28 квітня 2012 року, згідно з яким вводяться спецмита на ввезення нових легкових автомобілів. Так, за іномарку з об'ємом двигуна від 1000 до 1500 куб. см доведеться заплатити 6,5% його вартості, при об'ємі двигуна 1500-2200 куб. см ставка підвищиться до 13%.

Документ повинен вступити в силу вже в середині квітня, а термін його дії розтягнеться на три роки. Для кінцевого споживача такі нововведення обернуться зростанням цін на іномарки. Автоімпортери не приховують: додаткові витрати їм доведеться перекласти на плечі покупців.

Рішення Міжвідомчої комісії можна вважати перемогою асоціації "Укравтопром", що представляє інтереси вітчизняних автовиробників. Формально, такий стан речей на руку українським творцям машин - Петру Порошенку, контролюючому компанію "Богдан Моторс" (збірка російських "Лад") і Таріелу Васадзе (власні авто ЗАЗ, а також складання Daewoo, Chevrolet і Chery).

Ця асоціація давно наполягала на ухваленні рішення про підвищення мит на ввезені авто і скаржилися на велику кількість імпорту в країні. Мовляв, імпорт машин в Україну постійно зростав, що завдавало непоправної шкоди національному виробнику. Так, за даними "Укравтопрому", в минулому році ринок нових легкових авто формувався з імпортної продукції більш ніж на 80%. Самі ж українські виробники були змушені скорочувати обсяги виробництва.

У минулому році "Богдан" скоротив випуск авто на 40%, до 13,5 тис. одиниць (менше 10% виробничих можливостей компанії). А за перші два місяці 2013 виробництво впало ще на 60% у порівнянні з тим же періодом минулого року. У Васадзе попит на продаж основних брендів за підсумками минулого року впав, за оцінками Concorde Capital, майже на 10%.

"Введення в дію рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про застосування спецмита на імпорт легкових автомобілів вважаємо вкрай необхідним заходом, дійсно ефективним захистом інтересів вітчизняних товаровиробників. Зазначена міра є дуже важливою для подальшого розвитку автопрому, так як вона дозволить завантажити потужності українських заводів, які на сьогодні в цілому завантажені менш ніж на 20%, позитивно позначиться на економіці регіонів і держави в цілому. І стане стимулом для створення нових робочих місць, збільшенню відрахувань до соціальних фондів та бюджетів усіх рівнів "- говорять на" АвтоЗАЗі ".

Рішення Міжвідомчої комісії підтримали і в Кабміні.

"У всіх країнах світу, особливо в період кризи, держава, перш за все, підтримує вітчизняного товаровиробника і думає про те, як зберегти робочі місця для своїх власних громадян. А купуючи імпортний автомобіль, ми, перш за все, вкладаємо гроші в розвиток інших країн, а не своєї власної. Звичайно, ця міра вимушена і тимчасова. І як тільки ситуація виправиться, безумовно, вона буде скасована "- вважає прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Це нормальна практика держави, коли воно захищає своїх товаровиробників. Дійсно, це не той крок, який може порадувати наш середній клас, але якщо ми зробимо все правильно, захистимо свого товаровиробника і зробимо так, щоб автомобілі, які купує середній клас, вироблялися у нас в країні, це буде набагато позитивніше для нашої економіки і для наших громадян ", - заявив перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов

А ось у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) рішення Міжвідомчої комісії викликало бурю обурення. "Протягом трьох років імпорт автомобілів скоротився в 3,4 рази. Динаміка імпорту практично повністю відповідала динаміці попиту внутрішнього ринку", - говорять автоімпортери. У ВААІД додають, що будуть рекомендувати автодилерам ввезти максимально можливу кількість автомобілів і оформити їх без спецмита до 13 квітня.

Після цієї дати ввезти нове авто в Україну буде вже дорожче. "У модельній лінійці бренду Geely всі автомобілі за об'ємом двигуна потрапляють в тарифну категорію, діючу для автомобілів з об'ємом двигунів від 1,5 до 2,2 л. Враховуючи, що на митну вартість автомобіля при імпорті нараховується ПДВ, собівартість автомобілів зросте більш, ніж на 15%. Враховуючи дані зміни законодавства, в квітні роздрібні ціни на автомобілі теж збільшаться до 15% "- розповіли в корпорації" АіС ".

При цьому автоімпортери не виключають, що після набрання чинності спецмита, вони згорнуть свою діяльність в сегменті автомобілів з об'ємом двигуна 1000-2200 куб. см. Адже зараз поки автокредити недоступні для більшості українців, а їхні заробітки не дозволяють швидко зібрати повну суму для покупки авто.

Втратить, на думку автоімпортерів, від введення спецмита і держбюджет. "Після можливого прийняття спецзаходів прогнозовані втрати держбюджету складуть 1,23 млрд дол (18,6 тис. дол х 0,33% х 200 тис. авто)", - наводять розрахунки у ВААІД.

Але самим несправедливим у прийнятті такого рішення, за словами автоімпортерів, є диференційований підхід до гравців ринку. Адже більшість так званих "українських авто" - це не повний цикл виробництва, а всього лише великовузлове складання автомобілів, для яких всі деталі також завезені з-за кордону.

Враховуючи цей нюанс, а також прийняття неодноразових заходів з підтримки українського автопрому протягом всієї історії незалежної України, рішення про введення спецмита виглядає дуже вже лобістським. Погодьтеся, що за двадцять з гаком років українські виробники могли б стати міцно на ноги і без особливої допомоги держави.




Категория: Новини в Україні | Переглядів: 848 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]