Середа, 15.05.2024, 16:43 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Березень » 27 » Бензиновий обман: що заливають в бак на заправках
Бензиновий обман: що заливають в бак на заправках
23:12
«Сьогодні» протестувала бензин з разних АЗС і з'ясувала, де продають якісне паливо, а де можна нарватися на фальсифікат

Низька якість бензину в Україні - проблема, про яку не говорить тільки ледачий. Особливо стараються механіки-мотористи, списуючи більшість неполадок на погане паливо і постійно повторюючи автомобілістові: вибирай, де заправляєшся. Але на практиці знатися на тому, на якій заправці бензин хороший, а на якій - поганий, складно. Адже зараз більшість АЗС красиво оформлені, майже скрізь стоять заправники в уніформах, а уподовж доріг світиться реклама «Заправляйся якістю у нас». Але чи дійсно яскравій вивісці відповідає відмінна якість, а на заправці, що самотньо стоїть на околиці міста, без дизайну з цінником «на 50 копійок дешевше» обов'язково заправляють шкідливою для двигуна бодягой? Крім того, чому вартість «п'ятого» на разних брендових АЗС відрізняється на 30-40 копійок?

ЦІНОВІ ХИТРОЩІ. Опитані нами фахівці говорять, що літр хорошого бензину мазкі А-95 повинен коштувати близько $0,94-0,97 (7,6-7,9 грн.). За словами глави об'єднання «Укрнафтохімпереработка» Володимира Емеліна, якщо паливо продають дешевше, то заправка, швидше за все, продає фальсифікат. Правда, директор консалтингового агентства «А95» Сергій Куюн розповів нам, що деякі оператори ставлять цінову планку нижче за рахунок економії на податках. Так, за словами експерта, деякі торгові мережі отримують дешеве паливо із заводу за заниженою ціною, але НПЗ продає його як компонент Кб95 посередникові, який фальсифікує документи, додає присадки і продає компонент з підвищеним вмістом сірі на АЗС під виглядом дешевого, але бензину (акциз на бензин складає 110 евро/т, а на КБ - всього 20 евро/т). Також Сергій Куюн попередив нас, що на ринку завжди є АЗС, де продають відвертий фальсифікат - замість бензину в бак заливають сурогат із з'єднань бензолу, толуолу, ацетону, нафталіну і тому подібних горючих речовин. Причому, рецепт у кожного шахрая може бути свій - залежно від того, яку хімію вдалося купити дешевше.


натисніть на зображення щоб його збільшити

ЩО ПЕРЕВІРЯЛИ. Щоб з'ясувати, що заливають в бак під виглядом 95-го, «Сьогодні» замовила тест палива з разних АЗС у Випробувальному центрі паливно-змащувальних матеріалів транспортного університету. Обмовимося, що такий параметр, як октанове число, ми не перевіряли: його легко довести до норми за допомогою присадок. А ось інші показники підроблювати складно. По ним ми і перевіряли відібрані проби.

Фракційний склад. У бензин входять декілька фракцій з різною температурою кипіння. Рецепт повинен строго відповідати Госту, інакше відразу виникають проблеми з мотором: падіння потужності, димность, скрутний старт, а також підвищений знос.

Сірка і свинець. При згоранні сірка перетворюється на сірчану кислоту і руйнує деталі двигуна, вихлопні системи і каталізатор. А перевищення концентрації свинцю в бензині збільшує токсичність вихлопу, відкладення на свічках і клапанах, поломці каталізатора.

Бензол. Сильний канцероген для людини і отрута для двигуна, перевищення якого змиває масляну плівку - мотор може загинути навіть з однієї заправки.

Ароматичні вуглеводні. Смолянисті речовини, перевищення яких швидко приводить до нагарообразованію в двигуні. 


натисніть на зображення щоб його збільшити

МЕТОДИКА ВІДБОРУ

Для того, щоб до нас не було претензій по правильності відбору проб, ми попросили допомогти експертів з консалтингового агентства «А-95». Виявляється, просто налити бензин в пластикові пляшки і відвезти їх в лабораторію не можна. На АЗС, згідно інструкціям, можуть налити тільки в металеву тару, а у Випробувальному центрі паливно-змащувальних матеріалів транспортного університету приймають проби в скляних літрових пляшках.

Забивши багажник каністрами і склотарою, ми відправилися на автозаправні станції і скрізь просили налити по 2 л звичайного А-95 і переливали з каністри в пляшки.

Відзначимо, що мети перевірити яку-небудь конкретну заправку у нас не було - ми просто їхали і заправлялися по ходу руху впродовж маршруту Столичне шосе-чапаївка, потім розвернулися і проїхалися по Набережно-лугової-куреневка-віноградарь-стеценко-мельникова. Вибирали, природно, АЗС під різними брендами - WOG, Shell, ANP, «Формула» (колишня «Укртатнафта»), «Укрнафта», «Лукойл», КЛО і дві бизимянниє АЗС - було цікаво дізнатися, як відрізняється паливо за різною ціною. Підкреслимо, що в лабораторію відправилися зашифровані під номерами зразки - який бензин з якої заправки, знали лише ми. Отже все чесно.

1 . WOG. Старонаводніцкая, 59

Оскільки ми тестували звичайний 95-й бензин (без приставки «Євро»), то при заїзді на цю заправку виникло питання «брати-не брати пробу». Річ у тому, що нам запропонували лише фірмове паливо «Мустанг», але просто «п'ятого» тут не продають, а за літр просять 7,98 грн., що відповідає ціні звичайного А-95 на брендових заправках. Вирішивши, що під виглядом фірмового тут продають звичайний 95-й, ми пробу все ж таки узяли. Але результат здивував: паливо перевищило параметри звичайного 95-го по українських стандартах і відповідає якості Євро-4 - 0,001% по сірці, 0,68% по бензолу і 37,7% по ароматіке. Фракційний склад - також норма.

2. Shell. Столичне шосе, 31/1

На цій заправці у нас відразу запитали: чому тільки два літри і в каністру? Вже чи не перевірка? Довелося «чесно» признатися, що потрібне бензопилу на дачі заправити. Повірили. Але експерт, коли ми переливали паливо з каністри в пляшку, сказав, що пахне паливо дивне - сильно віддає присадками. Втім, в лабораторії нас заспокоїли - і по фракційному складу, і по кількості сірки, і по бензолу паливо повністю відповідає українським стандартам. Правда, забігаючи наперед, відзначимо, що аналогічну якість показали і більшість інших учасників ринку.

3. ANP. Проспект Науки, 171

Експерт агентства «А-95» просив відносно заправок цієї мережі бути обережними - ціна відрізняється від інших брендових АЗС майже на 30 копійок, і з цієї причини на ANP лежить підозра у продажу КБ замість бензину. Проте результати експертизи побоювання не підтвердили - бензин повністю вписався в українські норми.

Правда, все опинилося не так просто - нормам бензин відповідає, але який-небудь «запас» відсутній. Тобто, якщо за стандартом кількість сірки не повинна перевищувати 0,015%, то проба показала рівно 0,015%. Як відзначив Микола Худолій, в товарний бензин могли додати трохи компоненту.

4. «Укрнафта». Столичне шосе, 104/2

Бензин на цій заправці також виявився трохи дешевшим, ніж на більшості АЗС (на 25 копійок). Аналогічно у нас також виникла відносно нього підозра. Результати лабораторної експертизи показали, що, як і у попередньому випадку, бензин вписався в українські норми на грані - до перевищення по сірці не вистачило всього 13-ти тисячною відсотка. «Я можу припустити, що цей бензин завезли з того ж НПЗ, що і попередній, - прокоментував Микола Худолій, - паливо нормальне, але якщо в автомобілі коштує новітній двигун рівня вище за Євро-3, краще вибирати паливо подорожче».

5. «Формула». Столичне шосе, 98

Раніше ця АЗС називалася «Укртатнафта», але з недавніх пір вивіски з буквами змінили на смайли, а назва - на «Формула». Чи позначилося це на якості? Результати перевірки показали, що паливо повністю відповідає стандарту, причому, на відміну від сусідніх АЗС, по сірчистості залишився невеликий запас в 1 соту відсотка. Але по бензолу запас досить невеликий, як і за показниками кількості ароматичних вуглеводів. Проте заправлятися можна спокійно - неприємностей у автомобіля після заправки цим бензином не виникне. Але бентежить ціна: викладаючи 8 грн. за літр, хочеться, щоб якість була трохи вища.

6. Лукойл. Столичне шосе, 99

Автозаправний комплекс в цьому місці знаходиться багато років. На наше питання, чи була за роки роботи хоч одна претензія до палива, продавець негативно похитав головою і спокійно віднісся до нашої загрози «перевірити». Лабораторні дослідження показали, що боятися йому дійсно нічого - паливо із запасом вписується в українські стандарти. Але є зауваження, аналогічне претензіям до АЗС мережі «Формула»: літр бензину коштує майже 8 грн., а кількість бензолу на тому ж рівні, що у заправок, торгуючих таким же 95-м бензином за ціною на 25-30 копійок дешевше.

7. ТНК. Камишинськая, 4

Не дивлячись на те що бензин на цій заправці недешевий - майже 8 грн., - його якість опинилася на середньому рівні. Якщо по сірці відповідає всім стандартам із запасом, то кількість бензолу у заправки відповідає рівню дешевшого бензину, як на «Укрнафті» і ANP. Проте все одно заправлятися цілком можна - двигуну таке паливо не пошкодить. Відзначимо, що додатково ми збиралися перевірити і якість бензину на АЗС мережі «Золотий Гепард», але всі опитані нами експерти запевнили, що сенсу в цьому немає: ці мережі належать одному власникові, відповідно, паливо на них везуть з однієї і тієї ж нафтобази.

8. КЛО. Ськляренко, 5-б

Результати перевірки палива на цій АЗС, розташованій на Куреневке, збентежили. Річ у тому, що по такому важливому показнику, як сірка, бензин майже відповідає євронормам, а ось число ароматичних вуглеводнів опинилося в нім підвищеним, бензол насилу вписався в норму. Відразу зіпсувати таким паливом двигун неможливо, але якщо заправлятися їм регулярно, через рік-півтора можуть початися проблеми з сальниками, прокладками і іншими подібними деталями двигуна. Крім того, бензин з такими характеристиками приводить до підвищеного нагарообразованію на клапанах і кільцях.

9. АЗС на вул. Стеценко, 21 (промзона)

Сама заправка прихована від сторонніх очей за промисловими будовами, але, оскільки поряд розташована популярна у таксистів за рахунок дешевизни газова АЗС, водії часто заїжджають і сюди - залити дешевого бензину, вважаючи, що мотору все одно, на чому прогріватися до перемикання на газ. При відборі проби ми з експертом закрили носи - паливо жахливо смерділо меркоптановою сіркою. Збентежив і колір - отруйний, темно-жовтого відтінку. У лабораторії нам розповіли, що це не бензин, а відходи химвиробництва. Сірчистість перевищена в 50 разів, ароматика зашкалила, а масова частина бензолу збільшена в 9 разів! Для мотора це чиста отрута!

10. АЗС. Мельникова, 50

Ця АЗС знаходиться зовсім поряд з телецентром і при нас заправлялися знайомі телевізійники на сучасному дорогому автомобілі - дізнатися, що це вони такого залили, було особливе цікаво. Як і на попередній заправці, бензин був темного відтінку, але не жовто-чорного кольору, а навпаки, чорно-жовтого. Смерділо ще сильніше і навіть сумнівів в тому, що це підробка - не було. У лабораторії констатували перевищення сірці в 62 рази, бензолу - в 9,5 разів, а ароматіка зашкалювала, як і на попередній заправці. Заправка авто таким паливом - вбивство двигуна з особливою жорстокістю.

Владислав Бовсуновський

За матеріалами : http://www.segodnya.ua/useful/avto/14116730.html

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2480 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]