П`ятниця, 17.05.2024, 16:14 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Липень » 2 » Чи буде якісне паливо?
Чи буде якісне паливо?
09:19
"Закон про бензин" в Україну: ринок переповнений бодягою, її стане ще більше - експерти

Наших автомобілістів привчають до палива з рослин, а не з нафти, але стандартів на нього немає

Українцям скоро доведеться їздити на бензині з добавкою спирту, Рада прийняла закон про розвиток виробництва та споживання біопалива. Закон вступає в силу на наступний день після опублікування, і зокрема передбачає, що вже в цьому році не менше 2% палива на ринку має бути зі спиртом в кількості, що відповідає євростандартам (5-10% спирту в бензині, вважається, що таке співвідношення нешкідливо для паливної системи автомобіля), в 2013-му - 5,75%, в 2014-му - 15%, в 2015-му - 20%. Причому для Києва ці цифри повинні бути вище в 1,5 рази, так депутати дбають про екологію столиці, адже спиртобензин дає менше шкідливих викидів.
На думку одного з авторів закону, нардепа Григорія Калетника (ПР), закон також дозволить зменшити залежність ринку від імпорту бензину і завантажить роботою українські спиртзаводи, які простоюють, хоча сировини для виробництва спирту (буряк, низькосортна пшениця) в надлишку. Бензин з етанолом буде дешевше звичайного за рахунок держдотацій (оціночно - приблизно на 1 грн / л.), щоб його купували. В першу чергу таким паливом забезпечать держтранспорту.

Експерти  висловлюються про спиртобензине обережно. Так, директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн упевнений, що вводити новинку треба одночасно з контролем якості нафтопродуктів, яке зараз Держстандарт практично не перевіряє - немає коштів: «Сьогодні через відсутність контролю якості палива з боку держави ринок переповнений бодягою, а якщо ще узаконять добавку спирту, то кількість сурогатів подвоїться ».

Аналітик ринку палива Сергій Сіренко (UPECO) говорить, що потрібен перехідний період (в альтернативному законопроекті Кабміну біопаливо вводилося лише з 2014 року), тому що немає навіть держстандартів на спиртобензин.

БЕНЗИН НИЖЧЕ 11 ГРН. Тим часом ціни на звичайний бензин з початку тижня різко впали - за даними групи «А-95», на 21-30 коп. в залежності від регіону. Так, днями в Києві літр А-95 коштував 10,7-10,8 грн.
На думку Куюна, бензин може подешевшати ще на 10-15 коп. / л, але прогнозування ускладнює плаваючий акциз, який змінюється щодекадно. До кінця місяця експерт обіцяє ціну на А-95 в діапазоні 10,6-10,8 грн / л, дизпалива - 9,5-9,7 грн / л. «Якби не підвищення акцизів, прогноз по бензину змістився б на позначки 10,3-10,5 грн / л», - зазначає Куюн. Сіренко вважає, що якщо акциз підніметься, то трейдери ціну більше не знизять, хоча, за його розрахунками, зараз вона повинна бути 10,30-10,40 грн / л.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 699 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]