Четвер, 16.05.2024, 07:04 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Травень » 3 » Чи подорожчає пальне через ембарго Євросоюзу до Тегерана?
Чи подорожчає пальне через ембарго Євросоюзу до Тегерана?
12:06
   Міністри закордонних справ 27 країн-членів Євросоюзу в січні поточного року у відповідь на відмову Тегерана згорнути свою ядерну програму схвалили введення ембарго на поставки нафти з Ірану і заморожування будь-яких операцій з іранським Центробанком. З дня прийняття рішення європейські компанії не мають права укладати нові контракти на поставки іранської нафти, а з 1 липня її імпорт в Європу має бути заморожений. Іран, який стверджує, що ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії, у відповідь на дії ЄС пригрозив заблокувати Ормузьку протоку - єдиний морський шлях, що дозволяє експортувати арабські газ і нафту в треті країни, у тому числі в США.

Іран поки ігнорує рішення Євросоюзу і заявляє, що це є справою кожної окремої країни, а не світового співтовариства, натякаючи на санкції ООН (їх уже 4), які мали глобальний масштаб. Йдучи на принцип напередодні введення ЄС ембарго, Тегеран припинив продаж нафти Франції та Великобританії. Європа споживає лише 20% іранського експорту, як і Китай, який входить в число основних покупців іранського «чорного золота», якими є Японія, Індія і Південна Корея.

Щоб ще сильніше натиснути на Тегеран Вашингтон і Брюссель не раз робили спроби перетягнути Пекін на свою сторону барикад і їм це вдалося. Так, Китай в березні цього року скоротив поставки нафти з Ірану на 54% (у порівнянні з минулим роком) і на 6% в порівнянні з лютим - до 1,08 млн тонн. Наслідували його приклад Японія, Південна Корея, скоротивши закупівлі на 22%. Все це говорить про загострення ситуації навколо Тегерана.

Незважаючи на те, що сторони конфлікту не виключають подальших переговорів, наполегливо мусується тема військового конфлікту. Звичайно, виключати політичне підгрунтя таких розмов не можна, а й знімати з рахунків той факт, що потужні запаси нафти на Близькому Сході наділили даний регіон особливої ​​політичної та економічної значимістю, що може спровокувати далеко не мирне вирішення ситуації, теж не варто.

Америка теж налаштована жорстко. У своєму щорічному посланні "Про становище країни" Президент США Барак Обама заявив: «... Тут не варто сумніватися: Америка сповнена рішучості запобігти розробку і отримання Іраном ядерної зброї. Я не буду відмовлятися від жодного способу зробити це ». А спосіб запропонував Ізраїль, у якого історично склалися непрості відносини з Тегераном, - повітряна і морська блокада, і якщо це не допоможе, то зробити атаку ядерних об'єктів.

Є прогнози експертів на найближчу перспективу. Зокрема, якщо Захід не зважиться на військову операцію проти Ірану, то ціни на нафту впадуть на 10-15%, обвал буде і на ринку металу. Війна ж може підняти на 20-25%, вартість «чорного золота», подорожчають дорогоцінні метали, зерно, сировинних цілому (на думку більшості міжнародних аналітиків, середньорічна ціна нафти марки Brent складе 117,30 дол, Що на 2,60 дол Вище березневого прогнозу. Однак є й такі, які вважають, що ціна в цьому році перевищить 120 дол за барель).

Отже, що чекає Україна на увазі близькосхідної конфронтації, особливо з урахуванням того, що ціна російського газу прив'язана у вартості нафти?

Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи ICU:

"У поточній ціні на нафту вже закладена премія за« іранський фактор ». Ще до вступу в силу рішення ЄС ринок почав реагувати на прогнози і переоцінювати« чорне золото ». Що стосується ембарго, то Іран раніше заявляв, що в односторонньому порядку знизить поставки нафти в країни ЄС і перенаправляє їх в інші країни.

Іншими  словами, після введення ембарго ЄС суттєво нічого не зміниться. Може з'явитися додатковий негатив, якщо напруженість «іранського фактора» буде наростати. Поки це не спостерігається і сторони - Іран і група парламентерів, що представляють США, ЄС, Китай, РФ - знаходяться у стадії діалогу. Очікується 2-й етап обговорення питання, яке привнесе нові деталі в розвиток ситуації.

Для Україну ефект від введення ембарго буде нульовим, або вкрай незначним - ціна газу або взагалі не зміниться, або зміниться не істотно ".

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

"Для Україні не вигідні будь-які ембарго проти Ірану перше, Тегеран - ... Активний покупець українських металу і продуктів харчування друге, ембарго однозначно призведе до глобального зростання цін на нафту, а паралельно буде дорожчати газ. Уже зараз ціна російського газу переводить вітчизняне виробництво в розряд збиткового, а виробництво металу - низько рентабельне Для Україну затягування конфлікту навколо Ірану -. ризик скорочення експорту, а також нового витка подорожчання російського газу Як результат -. вже наприкінці поточного року Україна може опинитися у важкому економічному становищі, коли покупка газу на зимовий період стане непідйомною завданням для економіки країни ".

До наступного раунду переговорів з іранської проблематики часу залишилося не багато. Хочеться вірити, що сторонам вдасться знайти компроміс. Інакше світ зіткнеться з такою проблемою, порівняно з якою фінансова криза здасться легким нежитем. А українській владі хочеться нагадати, що газове питання відкладати далі нікуди. Тобто, вибір між «поступитися» і «домогтися» все одно доведеться зробити, незважаючи на бажання «дружити».
Категория: Новини в Україні | Переглядів: 623 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]