Неділя, 12.05.2024, 10:46 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Вересень » 16 » ДАІ готує для водіїв нове покарання за неповагу до правил дорожнього руху
ДАІ готує для водіїв нове покарання за неповагу до правил дорожнього руху
11:43
ДАІ готує для водіїв нове покарання за неповагу до правил дорожнього руху
   ДАІ готує для водіїв нове покарання за неповагу до правил дорожнього руху: вже наступного року може бути введена накопичувальна система штрафних балів. Нинішні штрафи вона не замінить, а стане їх доповненням. Про це розповів начальник Центру безпеки дорожнього руху при ДАІ МВС генерал Сергій Будник (яким може бути « прайс » - див. інфографіку ). За словами Будника, законопроект про зміни до Адмінкодексу та ПДР буде підготовлений вже до кінця 2013 року. Він сподівається, що депутати їх приймуть, і нововведення почнуть діяти вже в 2014 -му.
   «Облік штрафних балів за порушення підвищить безпеку на дорогах, так як при наборі протягом року 30 балів будуть позбавляти водіїв прав на певний час (3-6 міс. - Авт.). Тобто, інспектори штрафуватимуть водіїв за порушення, і паралельно налічувати їм бали. Адже зараз виходить, що багатий лихач сплатив штраф і продовжує порушувати далі хоч щодня, наражаючи на небезпеку життя інших учасників руху».
   Генерал нагадав, що система штрафних балів пропонувалася ще в 2009 р., одночасно з введенням нових штрафів за порушення ПДР. Але депутати її не прийняли і підняли тільки штрафи. Однією з причин відмови стала відсутність все української електронної бази даних власників та водіїв ТЗ, а повертатися до паперових талонах попереджень визнали недоцільним. Але така база вже існує, тому проблем з урахуванням штрафних балів не буде: їх внесуть одночасно з даними про складання протоколу за порушення ПДР, роз'яснив Будник. Якщо водій за рік набере в сумі 30 і більше балів, йому доведеться перескладати іспит, щоб отримати права. Якщо балів менше (навіть якщо 29, але не 30) - з 1 січня наступного року вони анулюються. Заступник голови фракції ПР у Раді Михайло Чечетов вважає, що «не все старе - погане». «Якщо фахівці (ДАІ, - Авт. ) Вважають, що потрібно повернути облік порушень, треба прислухатися, адже за цим стоїть безпека на дорогах. Але не можна допустити, щоб жорсткість заходів призвело до зростання корупції на дорогах», - сказав він« Сьогодні ».
   ХАБАРІ ВИРОСТУТЬ. А ось це можливо, вважають експерти. Юрист Олексій Святогор впевнений, що ціна такої «послуги» інспектора, як нескладання протоколу зросте , як мінімум , удвічі (зараз за перевищення швидкості або проїзд на червоне часом « відкуповуються » сумою в 100-150 грн) , адже немає протоколу - немає і штрафних балів. «А якщо перевірка по базi покаже, що водій набрав 25 і більше балів і йому загрожує позбавлення прав, можуть і тисячу гривень запросити», - вважає він. Експерт каже, що доступ до бази про штрафи слабо контролюється  якщо нічого не зміниться , за хабар з неї можна буде видалити відомості про набрані балах. «Так, міняти базу можуть - наприклад, у райвідділах. Але тільки вносити дані - наприклад, відмітку, що водій сплатив штраф а не вилучати дані про порушення. Тут чіткий контроль!», - Пояснює Будник.
    Думки водіїв розділилися. Олександр Кравчинський (за кермом більше 40 років) упевнений, що, крім зростання суми хабарів, можливі помилки: переплутають прізвище, внесуть до бази чужі бали і довести щось буде складно. А Кузьма Цікава (20 років за кермом) сподівається, що штрафні бали лихачів приструнять: мовляв, не всі інспектори - хабарники, та й «план з протоколів» їм виконувати потрібно.
Більше цікавих новин читайте на galychyna.itaxi.ua


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1040 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]