Понеділок, 29.04.2024, 20:07 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Червень » 15 » ДАІ готується до полювання на скутеристів
ДАІ готується до полювання на скутеристів
22:19
З 1 вересня ДАІ притягатиме до адміністративної відповідальності водіїв мопедів

і скутерів, які не матимуть при собі водійського посвідчення і документів на транспортний засіб. Витрати на отримання дозволяючих документів цілком зрівнювані з вартістю самого мопеда і скутера.

Сьогодні на прес-конференції начальник відділу Департаменту ДАІ МВС Олександр Совтус повідомив, що після 1 вересня 2010 року водії скутерів і мопедів нестимуть повну відповідальність за відсутність водійського посвідчення і документів на транспортний засіб.

До 1 липня, а може цей термін буде продовжений до 1 листопада, діятиме «амністія». Власники скутерів можуть зареєструвати їх в МРЕО без надання офіційних документів (чеків, довідок-рахунків, митних декларацій і так далі), які підтверджують право власності на мопед або скутер. Якщо скутер реєструватиметься після цього терміну, власник повинен буде надати повний комплект документів для реєстрації.

Підприємства, торгуючі скутерами і мопедами будуть зобов'язані надавати довідку-рахунок покупцям перед продажем мототехніки. Точно також, як це роблять організації, які продають автомобілі або мотоцикли.

Також в ДАІ повідомили, що водії мопедів або скутерів, що порушують правила дорожнього руху, притягуватимуться до адміністративної відповідальності на загальних підстави, точно також як і водії інших транспортних засобів.

Для правомірного управління мопедом або скутером потрібно мати водійське посвідчення категорії «А1». Щоб відкрити таку категорію, необхідно пройти навчання в автошколі, яка отримала від ДАІ дозвіл на підготовку водіїв даної категорії. Зараз в Києві більше 10 автошкіл мають право готувати водіїв такого класу. За словами керівників ДАІ, практично в кожному крупному місті України є автошкола, яка вже отримала дозвіл на навчання водіїв категорії «А1».

Вартість курсу підготовки водія починатиметься від 1000 грн. Учні повинні пройти 70 годин теоретичних занять і 20 годин практики, після чого їх чекає внутрішній іспит і два іспити в ДАІ - теоретичний і практичний. Крім того, майбутнім водіям мопедів і скутерів належить витратитися на медичну довідку (200-300) грн. і на оформлення водійського посвідчення в ДАІ (близько 300 грн.).

Тим, хто вже має водійське посвідчення категорії «А» слід звернутися в ДАІ, надати необхідний набір документів і категорія «А1» буде відкритий без складання іспитів. Тим, хто має права категорії «В» або «С» слід пройти курс навчання водінню і скласти тільки іспит по водінню.

Як повідомляється в поширеному сьогодні прес-релізі ДАІ, для постановки на облік мопеда або скутера необхідно буде сплатити вартість тимчасового реєстраційного талона (45 грн.), послуги огляду транспортного засобу (11 грн.), оформлення реєстраційних документів (15 грн.), а також заплатити за номерні знаки (25 грн.).

У той же час, в ході сьогоднішньої прес-конференції співробітники ДАІ називали зовсім інші цифри - 144 грн. за реєстрацію, і 148 грн. за експертизу транспортного засобу.

Крім того, власники мопедів і скутерів зобов'язані проходити державний технічний огляд, також як власники мотоциклів і легкових автомобілів - раз на два роки.

У свою чергу, для проходження державного технічного огляду водій мопеда або скутера повинен мати поліс обов'язкового страхування цивільної відповідальності, що діє. У скільки обійдеться такий поліс, поки невідомо. Страхові компанії ще не розробили тарифи для мопедів і скутерів. Але цілком можливо, що вартість поліса буде порівнянна, з вартістю аналогічного паперу для легкових автомобілів.
В цілому витрати на отримання всіх дозволяючих документів на право управління мопедом або скутером складуть під 2000 грн. Ця сума порівнянна з вартістю нового китайського або уживаного японського мопеда або скутера.

Враховуючи, що на таких транспортних засобах їздять, як правило, малозабезпечені люди - студенти і пенсіонери, не варто чекати великої кількості реєстрацій мопедів і скутерів. Соціально незахищені верстви населення будуть вимушені відмовитися від цього виду транспорту.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1452 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]