Середа, 15.05.2024, 23:09 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Березень » 11 » Депутати запропонували не штрафувати водіїв за порушення правил дорожнього руху, які відбулися із-за поганого стану дороги
Депутати запропонували не штрафувати водіїв за порушення правил дорожнього руху, які відбулися із-за поганого стану дороги
18:09
      Відповідний законопроект був внесений до Верховної Раду України.
      Зокрема, пропонується не штрафувати за недотримання розмітки, правил зупинки, стоянки, проїзд на червоне світло, а також за пошкодження свого або чужого автомобіля, якщо вони відбулися із-за поганого стану дорогі.
      Один з авторів законопроекту Анатолій Гриценко упевнений, що якщо замість водіїв почнуть карати шляховиків, а в цій ситуації обов'язково повинно бути вказано в протоколі, що порушення відбулося через те, що стерта розмітка, дорога слизька, в ямах і т. д., то вони швидко приведуть в порядок траси і вулиці.

      Як пише газета «Сьогодні», водії однозначно за подібне нововведення: «Я об'їжджав яму, із-за чого виїхав на зустрічну смугу через подвійну розмітку і був оштрафований на 255 грн.», - розповідає водій Максим Початун. У іншого водія, Дмитра Шума, трохи не відібрали права за те, що його машину занесло на слизькій дорозі, і вона перекинулася. «Я пошкодив з вини шляховиків свій автомобіль, ще і штраф 340 грн. сплатив», - обурився Дмитро.

      Крім того, за відміну штрафів в такій ситуації і виступив відомий адвокат Вадим Володарський: «Люди не оформляють ДТП, що трапилося з вини шляховиків, щоб не позбутися прав, вважаючи за краще розрахуватися на місці. Навіть якщо водій подряпав двері свого автомобіля, в'їжджаючи в гараж в ожеледь, машина застрахована, але суддя по 124 с. КОАП зобов'язаний його оштрафувати на 255 грн. Звичайно, можуть бути і зловживання, наприклад, лихач проскочив на червоне світло і доводить, що не міг загальмувати із-за ожеледі, але це швидше виключення, чим правило».
 
     Керівник прес-служби департаменту ДАІ Ніна Хмельовська, навпаки, упевнена, що міняти нічого не треба. «У Законі «Про дорожній рух» сказано, що водій повинен вибрати безпечну швидкість, залежно від стану дорогі і погодних умов. Тому якщо трапилося ДТП, значить, він вже порушив і має бути покараний. Також якщо водій вважає, що в ДТП винна яма або лід, він може вказати це в протоколі про ДТП, прикласти фото ями, викликати на місце аварії представника дорожньої служби. Суд розбереться, хто винен. За поганий зміст доріг передбачений як штраф (1020-1060 грн., ст. 140 КОАП), так і кримінальна відповідальність (від штрафу 3400 грн. до позбавлення волі на 5 років ст. 288 УК)».
 
     На думку начальника «Київавтодора» Георгія Глінського, якщо закон ухвалять, то шляховики
фактично виявляться «крайніми»: їм не виділяють достатньо засобів на ремонт і зміст дорогий і вулиць, а хочуть, щоб вони відповідали, якщо «із-за ями» трапиться ДТП.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 705 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]