Субота, 11.05.2024, 21:42 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Серпень » 15 » Дороги смерті. Щотижня за поганої якості доріг гине один українець
Дороги смерті. Щотижня за поганої якості доріг гине один українець
11:10

Дороги смерті. Щотижня за поганої якості доріг гине один українець

  За першій половині 2013 року через незадовільну якість доріг в Україні у ДТП загинули 24 людини.

Українські дороги цього року увійшли до десятки найгірших у світі. Через погану якість доріг за перше півріччя 2013 року по офіційними даними МВС в Україні сталося 274 ДТП, в 63-х з них були загиблі чи постраждалі. Експерти, опитані НБН, кажуть, що дані Міністерства внутрішніх справ занижені.

З початку 2013 року в Україні сталося 274 ДТП унаслідок поганої якості наших доріг. У Департаменті державної автоінспекції Міністерства внутрішніх справ України цю цифру не називають, але її легко отримати, якщо підсумувати ДТП зафіксовані з цих же причин на різних категоріях доріг - міжнародні (83), національні (44), регіональні (46), територіальні (53) , обласні (20), районні (28).

У 22% випадків, тобто, в 63 ДТП були або загиблі, або травмовані і постраждалі. Всього з початку року за поганої якості доріг загинули 24 людини, травмовані - 110.

У ДАІ також заявляють ще про одну причину ДТП - незадовільний стан вулиць в населених пунктах. За перше півріччя 2013 погане дорожнє покриття тільки на вулицях спровокувало 29 аварій, в яких загинули 4 людини, і ще 35 - отримали травми.

.На жаль, немає можливості зафіксувати справжню причину ДТП. А ДАІ намагається якомога рідше фіксувати таку причину, як несправність доріг, тому що в цьому випадку їм доведеться пред'являти позов до комунальних служб. Виходить, що цифра 63 - це, ті ДТП, в яких не обійшлося без жертв або постраждалих, оскільки в інших ситуаціях вони намагаються закрити очі на аварію, зробити вигляд, що її і не було », - пояснив НБН голова Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки» Юрій Папірова.

Відповідаючи на запитання кореспондента НБН на прес-конференції 12 серпня голова Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор») Євген Прусенко зробив акцент на тому, що кількість ДТП, що сталися з вини поганих доріг, з кожним роком знижується. «На сьогоднішній день число загиблих у ДТП на дорогах загального користування у нас на 26% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Більша кількість ДТП сталося через незадовільний стан доріг ... Дороги дійсно в поганому стані були торік, та й зараз ще не скрізь в хорошому, але людей загинуло менше. Цього року на 31 місце концентрації ДТП менше, ніж за 7 місяців минулого року », - сказав він.

Голова «Укравтодору» підкреслив, що для поліпшення ситуації на дорогах відомство зробить дорожню розмітку. «Є навіть спеціальне доручення уряду з цього приводу, хоча ресурсів, звичайно ж, мало, - сказав пан Прусенко. - Змінюються дорожні знаки, так 31 тисяча знаків вже замінена. Крім того - це інтенсивний ремонт огорож, адже на багатьох ділянках вони завалені, а так само інших засобів організації дорожнього руху - сигнальні стовпчики і т.д. »

«Якими б доблесними не були даішники, їх статистика недосконала. За їх цифрам виходить, що аварій на дорогах останнім часом стало менше. Але я регулярно відстежую статистику, і можу сказати, що необхідно враховувати ще й погодні умови », - зазначив у коментарі НБН експерт Української логістичної асоціації Віталій Воронін.

За його словами, «в зимово-весняний період, коли все було завалено снігом, кількість аварій було мінімальним. Тоді протягом доби у ДТП гинули в середньому від 3 до 5 чоловік. В один день взагалі було нуль загиблих. Чим гірші дороги, чим більше снігу, тим менше швидкість і, відповідно, менше ДТП. Але сніг закінчився, і тепер кількість жертв може перевалювати за 30. Вчора, наприклад, було 18 загиблих. Так що, я не думаю, що в нашій країні помітні реальні зміни в напрямку безпеки на дорогах ».

В «Укравтодорі» заявляють, що в 2014 році мають намір виділити 10300000000 гривень на ремонт 7,7 тисячі кілометрів автомобільних доріг. Євген Прусенко говорить, що з цієї суми 5,3 млрд гривень буде витрачено на ремонт 3600 км доріг загального користування місцевого значення. При цьому на 3 тис. км таких автодоріг буде накладено тонкошарове покриття, яке тільки тимчасово дозволить уникнути проблеми ямковості.

«Рік тому одеська траса була ще в більш-менш нормальному стані, але в цьому році з нею була пов'язана ціла низка дорожніх скандалів. Це невипадково. Існує таке поняття, як оновлення базової інфраструктури. Це означає, що кожен рік на дорозі потрібно проводити огляд і різні експлуатаційні процедури, яких у нас не роблять. У нас 100% бюджетних грошей іде на поточний ремонт доріг, тому що поточний ремонт - це перманентний стан, на якому відмиваються тонни грошей, тому що, скільки асфальту відремонтовано ямковим ремонтом, взагалі неможливо порахувати», - зазначив в інтерв'ю НБН Сергій Дубенко.

У 2013 році на ремонт і будівництво доріг в Україні було виділено 4,4 млрд грн. У 2012 - 12,6 млрд грн. З урахуванням такого скромного фінансування, в 2013 році «Укравтодор» відмовився від будівництва нових доріг, аргументувавши це тим, що всі кошти підуть на ремонт покриття, постраждалого від аномальної зими.

У 2013 році Державна фінансова інспекція під час ревізії фінансово-господарської діяльності підприємств, установ та організацій, підпорядкованих Державному агентству автомобільних доріг України, виявила порушень на загальну суму 225 400 000 гривень. Попросту кажучи, ці гроші були вкрадені з держбюджету.

Згідно з результатами дослідження, яке підготували експерти Світового економічного форуму, Україна опинилася на 137 місці в світі з 144 за якістю доріг, увійшовши до десятки країн, де найгірші дороги.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 633 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]