Четвер, 16.05.2024, 10:51 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Липень » 15 » Драконівські методи влади
Драконівські методи влади
19:44
За останній місяць влада підготувала чимало законодавчих "сюрпризів” для перевізників, але давайте все попорядку.

Хіба приватний перевізник небезпечніший за п’яного водія?

5 липня на офіційному сайті Мінтрансзв'язку було опубліковане повідомлення про оприлюднення Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування питання оскарження та виконання рішень органів державного нагляду (контролю)». Як йшлося в цьому повідомленні, законопроект розроблено Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті з метою "вдосконалення організації міжнародних перевезень у сфері автомобільного транспорту та приведення Закону України «Про автомобільний транспорт» у відповідність до вимог європейського законодавства та законодавства України".. Так в Законі України "Про автомобільний транспорт” поняття «автомобільний перевізник» планується замінити словами «суб’єкт господарювання».

Але найцікавішим в цьому законопроекті є таке: перевезення пасажирів та (або) вантажів без документів або з документами, оформленими не належним чином, відмову у пред’явленні посадовим особам, уповноваженим здійснювати державний контроль (нагляд) у сфері автомобільного транспорту, документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 Закону України «Про автомобільний транспорт», або перешкоджання таким посадовим особам у проведенні державного контролю (нагляду) у сфері автомобільного транспорті — штраф у розмірі п’ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;.тобто 8 500 грн.!
На даний момент розмір штрафу складає 30 неоподатковуваних мінімумів (510 грн.).

А також неможна залишити поза увагою пункт, в якому йдеться про таке: експлуатацію легкового автомобіля, що повністю або частково відповідає вимогам до автомобіля таксі, та (або) надання послуг з перевезення пасажирів та їхнього багажу в індивідуальному порядку без оформлення документів, перелік яких визначений  статтею 39 цього Закону, — штраф у розмірі п’ятиста  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;»
 
Отож, замість того, щоб удосконалювати механізми регулювання та контролю діяльності перевізників Мінтранс при повному ігноруванні відповідальності приватних осіб, які займаються незаконною господарською діяльністю у перевезеннях, пропонує багатократне  підвищення штрафних санкцій, направлених саме на зареєстрованих господарюючих суб'єктів-перевізників, причому, стосовно порушень оформлення деяких документів (а головне тих, що  оформлюються саме ГоловГАТІ та її територіальними управліннями).

Там же - запровадження таких же драконівських санкцій  за навіть незначні порушення  у оформленні  інших підконтрольних ГАТІ довідок.  Причому, все це - незважаючи на те, що головні  ознаки, які підтверджують надання послуг конкретним автомобілем від імені конкретного ліцензіата  та законність надання послуг за готівкову оплату кожним автомобілем  таксі чи на замовлення так і залишаються поза  формальною компетенцією ГАТІ.

На кого ж і за що прагнуть в ГАТІ накладати покарання, які у три-чотири рази більші ніж штрафи за управління транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння? 8500 грн - на підприємця самозайнятого перевізника, який сплачує податки, але прострочив на один день квартальне технічне обслуговування власного авто, яке просто не встигло назбирати на наступне Т.О. чималу суму? На такого ж підприємця, який переоформивши технічний паспорт авто, забув замінити  ГАТІ-шну ліцензійну картку? На того, хто маючи медичну довідку, у якій вказаний термін придатності 2 роки, не звернув уваги на те що стосовно таксі йому зарахують тільки перший рік?

То це той "європейський" досвід, який має простимулювати перевізників до цивілізованого надання послуг?

На нашу думку, таке нововведення спричинить ріст корупції в процесі перевірок на лінії і витіснення легального перевізника.

Доплата до Пенсійного фонду для платників єдиного податку.

Верховна Рада України 8 липня 2010 року піднесла подарунок усім підприємцям. А саме, був прийнятий без особливого обговорення законопроект № 6673 "Про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет на 2010 рік" і "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", поданий Прем'єр-міністром М. Азаровим 7 липня. А в ньому для підприємців платників єдиного податку - знову все та ж, вже двічі відвойована, доплата до Пенсійного фонду. Зараз він готується для передачі на підпис Президенту України. Закон набуде чинності з дня його публікації.

Ні у пояснюючій записці, Ні у заключенні Головного науково-експертного управління жодного слова не сказано про зміни, що стосуються "Пенсійного закону". А ці зміни б'ють по кишені безпосередньо підприємців, що сплачують єдиний і фіксований податок. Тепер не постановою КМУ, а законом передбачений обов'язок підприємців (платників єдиного або фіксованого податків) здійснювати доплату до Пенсійного фонду.

Зазначено, що вони "на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом".

Сума страхового внеску встановлюється вказаними особами самостійно для себе і членів їх сімей, які беруть участь в здійсненні такими особами підприємницької діяльності і не перебувають з ними в трудових стосунках. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, яка перерахована до Пенсійного фонду України, повинна складати не менш мінімального розміру страхового внеску на кожну особу і не більше за розмір страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників... доходу (прибутку) оподаткування, загального доходу оподаткування, з якою сплачуються страхові внески".

Тепер усі підприємці-спрощенці зобов'язані будуть доплачувати до мінімального страхового внеску. Звертаємо увагу на те, що ця норма повинна діяти до кінця 2010 року, оскільки на цьому ж засіданні Верховної Ради ухвалений Закон про єдиний соціальний внесок, який набуде чинності з 1 січня 2011 року.

Наголосимо, що ніде в світі соціальні платежі не накладаються на самозайнятих осіб!
Невже так лицемірно можна ставитися до своїх же громадян! Однією владною рукою відправляти документ на доопрацювання, у той час як інша рука поступово реалізує розпочату справу!



Проект ліцензування направлений на доопрацювання.

Крім того, Департамент регуляторної політики Держкомпідприємництва готує проект доповнень і змін до Законів "Про автомобільний транспорт" , але під тиском  організацій перевізників по цілій Україні Департамент регуляторної політики вирішив перечекати до вересня та доопрацювати цей проект  Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи управління транспортним процесом у зв’язку з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи                2012 року з футболу»

На фоні цих усіх нововведень і можливих нововведень в найближчому майбутньому  смішно звучить стаття 5 Закону України "Про автомобільний транспорт” :

Основним завданням державного регулювання та контролю у сфері автомобільного транспорту є створення умов безпечного,  якісного й ефективного перевезення пасажирів та вантажів,  надання додаткових транспортних послуг.
  Микола Вітенко


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1154 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]