Вівторок, 23.04.2024, 08:20 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Грудень » 1 » Інструкція №466 втратила юридичну силу
Інструкція №466 втратила юридичну силу
18:27
Втратила силу заборона на "висиджування в кущах", а порушників швидкості тепер можуть ловити відразу за знаком населеного пункту.

У зв'язку з приведенням нормативно-правових актів, що регламентують діяльність підрозділів Державтоінспекції, у відповідність з вимогою законодавства розпорядження МВС № 466 від 21.05.2009 року у кінці минулого місяця втратило силу. Які ж норми були скасовані?

З відміною "листів щастя", коли поштою власникам ТЗ присилали знімки автомобіля, зроблені радаром Візир, і постанови про накладення штрафу за перевищення швидкості відпала необхідність фотографувати патрульну машину з прив'язкою до місцевості. Тепер також не треба доповнювати винесену постанову 3-4-ма знімками  порушення ПДД, зробленими радаром з функцією фото- або відеозйомки.

Деякі з вимог розпорядження сталі неактуальні, оскільки вже були виконані. Зокрема, в місцях, де швидкість контролювалася радарами, встановлені відповідні дорожні знаки, проведена ревізія усіх знаків, що обмежують максимальну швидкість руху, і демонтовані ті знаки, які вводили необгрунтовані обмеження.

На дорогах державного значення, де не діють вимоги ПДР, визначальні порядок руху в населених пунктах, можна їхати понад 60 км/год, але не більше 110 км/ч, знаки "Почало/кінець населеного пункту" з білим фоном замінені знаками з синім фоном.

На жаль, під шумок було скасовано досить багато ліберальних положень. Ось деякі з них:

1. Заборона на ведення контролю за дорожнім рухом з місць, закритих для учасників руху (об'єктів дорожнього сервісу, зелених насаджень і ін.);

2. Виключення випадків безпідставної зупинки ТЗ;

3. Заборона на документування перевищень швидкості в зонах дії знаків, що обмежують максимальну швидкість на в'їздах до населених пунктів на відстані менше 1 км від їх початку. Тобто тепер даішники можуть вимірювати швидкість відразу за знаком, що інформує про в'їзд до населеного пункту;

4. Заборона на документування порушень ПДР, якщо вони здійснені внаслідок неналежного стану дорожнього покриття (виїзд на зустрічну смугу для об'їзду перешкод, ям і ін.);

5. Вимога про неухильне виконання статей 33 і 34 КпАП України (обставини, які пом'якшують і обтяжують відповідальність за порушення) при винесенні постанов про накладення штрафу.

Актуальні були пом'якшувальні обставини - наприклад, якщо водій проїхав на червоне світло унаслідок термінової доставки хворого в медчастину. Тоді на нього накладали мінімальний штраф, передбачений за це порушення. А тепер цілком можуть нарахувати і максимальний.

Втім, треба відмітити, що самі статті 33 і 34 КпАП України не відміняли, а вони мають пріоритетне право над розпорядженням МВС. Тому при винесенні даішником постанови водій має право йому нагадати про виконання цих статей КпАП.

Якщо ж даішник не відреагує на прохання водія, останній повинен написати пояснення в адміністративному протоколі, а згодом за бажання може оскаржити розмір штрафу, звернувшись в районне відділення Державтоінспекції або подавши відповідну позовну заяву до суду.


Категория: Законодавство | Переглядів: 1032 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]