Четвер, 09.05.2024, 03:16 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Жовтень » 1 » Інструкцію №111 будуть перевіряти на законність.
Інструкцію №111 будуть перевіряти на законність.
13:47
Окружний адміністративний суд Києва розглядає позов громадського проекту "Дорожній контроль" до МВС.

У ньому оспорюються положення інструкції для інспекторів ДАІ, що дозволяють зупиняти автомобілі для перевірки документів, під час оперативних відробітків, а також на підставі даних, що свідчать про причетність водія до здійснення ДТП. У ДАІ ж стверджують, що положення інструкції законні, проте юристи не виключають, що суд може підтримати вимоги позивача.

Учасники громадського проекту "Дорожній контроль" (організація, яка реєструє факти порушення закону співробітниками ДАІ і допомагає водіям відстоювати свої права) звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом до Міністерства внутрішніх справ. Текст документу опублікований на сайті проекту. Позивач вимагає відмінити деякі положення інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС ДАІ, затвердженої наказом МВС 27 березня 2009 року, які, на їх думку, суперечать вимогам закону "Про міліцію".

Не відповідними закону учасники проекту вважають положення, що надають співробітникові ДАІ право зупиняти транспортний засіб, якщо характер його руху викликає підозру в здатності водія керувати ним - наприклад, якщо різко міняються напрям або швидкість руху машини. У "Дорожньому контролі" вважають, що при виконанні цього пункту співробітник ДАІ може керуватися лише суб'єктивною оцінкою ситуації. Позивачі також наполягають на незаконності зупинки автомобіля на підставі даних, що свідчать про причетність водія, пасажирів до злочину або ДТП.

Крім того, в позові оспорюється законність зупинки транспортного засобу для опитування водія про обставини ДТП, злочину або правопорушення, залучення його до надання допомоги міліції і учасникам дорожнього руху, проведення оперативних заходів, і виконання рішення державних органів про обмеження руху і для перевірки документів на управління машиною.

При цьому в позові вказується, що закон "Про міліцію" чітко передбачає примусову зупинку лише у разі порушення водієм правил дорожнього руху, технічної несправності автомобіля, забруднення ним довкілля, а також його використання в протиправних цілях.

У минулу п'ятницю Окружний адміністративний суд почав розгляд цієї справи по суті і притягнув треті сторони: Департамент ДАІ МВС і Міністерство юстиції, що зареєструвало оспорюваний документ. У департаменті ДАІ заявляють, що перед затвердженням інструкція пройшла перевірку на відповідність нормам законодавства. "Кожен такий наказ в процесі підготовки проходить декілька етапів узгоджень, включаючи експертизу в Мінюсті. При цьому проект наказу перевіряється саме на його відповідність нормам законодавства", - пояснив прес-секретар департаменту ДАІ МВС Євгеній Кравець. На його думку, ця інструкція не вводить додаткових підстав для зупинки інспектором транспортного засобу, а лише регламентує виконання норм закону "Про міліцію" співробітниками ДАІ.

Втім, керівний партнер компанії "Василь Кисиль і партнери" Олег Макаров не виключає, що суд може підтримати вимогу позивача. При цьому він посилається на ст. 19 Конституцій, згідно якої органи державної влади діють лише на основі і у рамках повноважень, визначених Конституцією і законами. "Інструкція не може розширювати коло підстав для зупинки транспортного засобу, передбачений законом. Якщо позивач доведе, що в результаті застосування цієї інструкції його права були ущемлені, суд може прийняти позитивне рішення", - пояснює пан Макаров. За його словами, пройдені наказом узгодження перешкодою його відміні не стануть: "Подібні позови вже розглядалися і нерідко задовольнялися"

Категория: Законодавство | Переглядів: 1022 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]