П`ятниця, 03.05.2024, 23:16 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Жовтень » 29 » Як євроінтеграція змінить ПДР в Україні
Як євроінтеграція змінить ПДР в Україні
09:55
Як євроінтеграція змінить ПДР в Україні
   Після угоди з ЄС повернуть техогляд і змусять включати фари вдень. Якщо через місяць Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС (УА), наші Правила дорожнього руху, найімовірніше, зміняться: в європейському законодавстві є нюанси як по експлуатації транспорту, так і з ПДР. Приміром, в Україні може повернутися техогляд для приватних автомобілів, відмінний два роки тому, і з'явиться штраф за пасажирів, не пристебнутих на задньому сидінні. У департаменті ДАІ нам повідомили, що до підписання угоди змінювати правила «під Європу» не планують. Але якщо СА підпишуть, вносити зміни доведеться. «Сегодня» розібралася, що необхідно знати і виконувати нашим водіям (пасажирам і пішоходам), якщо доведеться їздити «по- європейськи».
Нюанси правил
    Як роз'яснив нам юрист Олексій Святогор, що спеціалізується на питаннях ПДР, в ЄС діють такі додаткові вимоги до Правил, невиконання яких карається штрафами:
   - Автомобіль повинен бути укомплектований аптечкою з повним переліком непрострочених ліків, справним і непрострочених вогнегасником, буксирним тросом, светоотражающим жилетом для водія на випадок аварійної зупинки на дорозі, а взимку - ланцюгами проти на провідні колеса. У нас все перераховане тільки рекомендується.
   - Пасажири на задніх сидіннях повинні бути пристебнуті. У наших ПДР така вимога теж є, але не  виконується, а його відхилення не карається.
   - Немає різниці між обгоном ( випередження з виїздом на зустрічну смугу ) і випередженням (без виїзду на зустрічну смугу , за наявності двох і більше смуг для руху в одному напрямку) попутного автомобіля, тому в зоні дії знаку «Обгін заборонено» не можна випереджати, якщо їде попереду транспорт. Також не можна випереджати праворуч. У нас і те, і інше дозволено.
   - У населених пунктах заборонено їздити швидше 60 км/год. У нас теж, але перевищення швидкості до 20 км / год не карається, і фактично можна їздити 80 км/год. Цей зазор приберуть.
   - На автобанах мінімальна швидкість - 80 км/год, тому при виїзді на них є розгінні смуги, перебудовуватися з яких можна лише після того, як швидкість стала 80 км/год. У нас ця проблема поки не актуальна: у нас є аж один автобан, Київ - Бориспіль, і мінімальна швидкість на ньому не передбачена.
   - Цілу добу треба їздити з ближнім світлом фар , і заборонено включати протитуманні фари , якщо немає туману. У нас з фарами їздять тільки за містом з жовтня по квітень включно, а користування протівотуманкамі взагалі не нормується.
   - У ЄС жорстко карають за розмови по мобільному без пристрою «вільні руки», у нас - практично немає.
   - Не можна сигналити на світлофорі, підганяючи тих, хто «розучився рушати з місця». У нас це не нормується.
  - Пішоходи і велосипедисти в темний час доби зобов'язані мати на одязі світловідбиваючі елементи. У нас це рекомендовано.
Техогляд повернуть
   За словами гендиректора Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, якщо Україна підпише Угоду з ЄС, то водії приватних легкових авто будуть зобов'язані проходити техогляд, який був для них скасовано, вже з 2016 року: за законами ЄС, він обов'язковий через 4 роки після покупки нової машини і далі кожні 2 роки. У нас для цього є приватні сертифіковані СТО, які проводили огляд до того, як його скасували. Зараз вони перевіряють комерційний вантажний і пасажирський транспорт (у тому числі службові авто і таксі).
   Паливо стане екологічність. У країнах ЄС немає бензину і дизпалива якістю нижче Євро -5 , а у нас до цих пір використовується дизель Євро -2, з високим вмістом шкідливих добавок. Але оскільки наші застарілі НПЗ не можуть випускати якісне паливо, то, на думку експертів, всередині країни ще 10-15 років дозволять використовувати дизель стандарту Євро -2. Але протягом перехідного періоду (10 років) ми повинні будемо модернізувати НПЗ , що б випускати паливо європейського стандарту.
"Гарпун" вийде на пулювання.
   Як повідомив нам начальник Центру безпеки руху та автоматизованих систем МВС Сергій Будник, незалежно від Угоди з ЄС, вже 1 грудня Кабмін подасть до Ради зміни до ПДР, якими вводиться автоматична фіксація перевищення швидкості за допомогою системи «Гарпун». Якщо зміни приймуть, порушник отримає поштою листа з фото порушення, протокол та постанову про сплату штрафу. «На відміну від скандальних «Візирів», «Гарпун» сертифіковані, у водіїв не буде шансів оскаржити їх показання: на знімку чітко видно точка лазерного наведення на автомобіль», - сказав Будник. Зараз у тестовому режимі працюють близько 50 "Гарпун": інспектор на посту ДАІ бачить «картинку» порушення за 2-3 км і може зупинити водія для складання протоколу, але поки це не практикується.
Що вже подано.
    У Раді зареєстровано законопроект Кабміну про збільшення штрафів за порушення ПДР. Так, за керування несправним авто замість 340-425 грн доведеться заплатити 510-680. Штрафи за невикористання ременів безпеки складуть 85-170 грн замість 51-85, а порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, порушення правил обгону і розташування авто на проїжджій частині подорожчає з 425-510 до 510-595 грн.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 677 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]