Середа, 08.05.2024, 21:08 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Листопад » 27 » Як вибрати зимові шини.
Як вибрати зимові шини.
14:39
Загальні рекомендації з вибору зимових шин

Зимові шини у середньому служать 2-4 сезони. Коли вони зношуються - глибина протектора стає менше 4 мм - приходить пора їх заміни.

Склад гумової суміші для зимових шин підбирається таким чином, що колесо ніби «прилипає» до слизького покриття. Тому для їзди у засніжених умовах або при ожеледі більше підходять м'якші зимові шини. На асфальтовому покритті у зимовий час м'які шини будуть також ефективні, але швидше зношуються - потрібна більш тверда гума. На дотик цей фактор визначити важко, але щось конкретне може порадити продавець (на підставі відгуків покупців).

Більш ефективними часто виявляються зимові шини з асиметричним малюнком протектора. При цьому, наприклад, зовнішня частина шини відповідає за рух по асфальтовому покриттю, внутрішня - по засніженому. Слід, тільки правильно встановлювати такі шини згідно з нанесеним на ній маркуванням.
Які шини краще?

Які зимові покришки краще для України - «європейські» або «арктичні», шиповані чи нешиповані? Однозначної відповіді бути не може. Вибір залежить від багатьох факторів - у якому регіоні буде експлуатуватися шина, у яких умовах (на очищених або неочищених дорогах), які швидкісні режими і стиль їзди у водія і т. п.

Підбирайте шини, виходячи з умов їх експлуатації у певному регіоні.

Відразу ж відзначимо, що якщо порівнювати між собою «арктичні» зимові шини - шиповані і нешиповані, то негативне ставлення до перших не зовсім виправдане. За результатами тестів зимових покришок, шипована гума в порівнянні з нешипованною «арктичною» демонструє кращі характеристики не тільки на льоду, але і в ряді випробувань на асфальті. Наприклад, шиповані покришки на асфальті краще гальмують. Чому так відбувається? Все дуже просто. Прагнучи поліпшити показники зчіпних властивостей на льоду, інженери-шинники зробили протектор нешипованих «арктичних» шин надмірно м'яким і еластичним. А їх конкурентам виграш на асфальті забезпечили жорсткі блоки, у яких встановлені шипи.

Якщо ж порівняти властивості «арктичних» і «європейських» покришок, то на льоду і снігу практично завжди кращі перші, а на асфальті - другі.
Розмір зимових шин

Размер зимних шин выбирайте согласно рекомендациям производителя

Розміри зимових шин (втім як і літніх) варто вибирати з тих, що рекомендовані автовиробником. Якщо брати набагато більші по ширині, то пляма контакту колеса з дорогою, природно, збільшиться. Але при цьому маса автомобіля розподілиться таким чином, що зчеплення шини з поверхнею дороги зменшиться.

Якщо вже не виявилося необхідного розміру, то краще вибрати трохи меншу по ширині модель зимових шин, але при цьому велику по висоті профілю.
Експлуатація зимових шин

Багато «взувають» свій автомобіль у зимові шини тільки після випадання першого снігу і появи ожеледі на дорогах. Це часто стає причиною збільшення кількості аварій на початку зими. У загальному випадку рекомендується міняти гуму на зимову вже при температурі 7 градусів.
Причому зимові шини як шиповані, так і ні вимагають дбайливої ​​експлуатації на перших декількох сотнях кілометрів. Обкатку без різких гальмувань, з плавними розгонами і акуратними входженнями в повороти рекомендується для того, щоб шини зберегли свої властивості на довгий час. Особливо це вплине на те, скільки протримаються шипи в гумі.

Багатьох цікавить, чи можна поставити зимову гуму тільки на провідні колеса, і таким чином заощадити. Таке рішення вплине на поведінку машини, але не завжди кращим чином. Природно, при рушанні з місця відчується помітна зміна у позитивну сторону, але у поведінці автомобіля на дорозі можуть виникнути декілька неприємних моментів. Наприклад, на задньопривідних авто при гальмуванні маса переноситься на передні колеса, у результаті виходить, що користь від зимової гуми на задніх колесах невелика. Або при вході у поворот автомобіль із заднім приводом з шипованою гумою тільки задніх колесах на зледенілій дорозі буде також погано слухатися керма. І такої проблеми не позбавлені і передньопривідні авто. Зимові шини тільки на передніх колесах дозволять швидше рушати. Але при гальмуванні, і навіть при скиданні швидкості задні колеса підуть юзом. Тому якщо купувати, то вже повний комплект зимової гуми. Звичайно, якщо витримувати спокійний темп їзди, то в принципі Ви моежете і не відчути різниці. Але в несподіваних ситуаціях (екстреному гальмуванні, занесенні) Ваш автомобіль буде більш впевнено триматися на дорозі при комплектації однаковою зимовою гумою. І тим легше Вам буде ним керувати.

Якщо Ви купите шиповану зимову гуму, але через мінливу ​​погоду доведеться «вигнати» авто на асфальт, то доведеться їздити більш акуратно. Різкий старт і екстрене гальмування недопустимі, якщо не хочете за один раз розгубити всі шипи. Також не забувайте наклеювати на свій автомобіль знак «Ш» - решта водіїв будуть мати на увазі, що у Вас буде коротший шлях гальмування, і, відповідно, будуть тримати велику дистанцію.


Важливо визначитися і з маркою тих або інших покришок. Зараз існує три категорії шинних брендів. Шини першої категорії найавторитетніші: Michelin, Good Year, Pirelli, Dunlop, Continental, Bridgestone, Nokian та Gislaved. Вони найдорожчі, але, імовірно, найякісніші та надійні. Ними комплектуються автомобілі найбільш шанованих автомобільних виробників. До компаній "другого ешелону" відносяться марки: BFGoodridch, Kleber, Uniroyal, Yokohama, Firestone, Kumho, Hankook, Fulda, Toyo та інші. Вони дешевші і пропонують цілком прийнятну якість. І, нарешті, третя категорія включає у себе марки: Medeo, Fortio, Nordman, "Кама", "Таганка", "Ведмідь", "Ярославль", "БЦ" і т. д. Тут зібрані компанії, шини яких найбільш затребувані у нашій країні через їхні низької ціни.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1262 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]