Субота, 04.05.2024, 04:15 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Березень » 22 » Курйозні штрафи на дорогах Німеччини
Курйозні штрафи на дорогах Німеччини
20:21

Водій в Німеччині може розлучитися на трасі з грошима не тільки за "справу", але і за "слово". Кількість російських автотуристів, мандрівних по Европе, достатньо велика, тому ми вирішили ознайомити наших читачів з виразами і жестами, які, будучи висловлені або продемонстровані варті порядку або іншим учасникам дорожнього руху, законодавчо стануть приводом для відбирання у вас порівняно крупної грошової суми.

У чужу країну зі своїми правилами дорожнього руху не їздять, а незнання законів від відповідальності, як відомо, не звільняє. Не заважає їх знати і на той випадок, якщо нагрублять вам. У кожній державі - свої особливості дозволи подібних ситуацій, юридичні і практичні.

Загальнонімецький автомобільний клуб (ADAC) на початку листопада опублікував результати дослідження, проведеного на основі вироків, винесених водіям по статті 185 Кримінального законодавства (§185 STGB): "Образа карається позбавленням волі строком до одного року або грошовим штрафом. Образа, що супроводилася застосуванням фізичної сили, карається позбавленням волі строком до двох років або грошовим штрафом". Стаття ця, звичайно ж, діє не тільки на дорогах, але і в будь-яких інших життєвих ситуаціях.

Секундна втрата контролю над собою і власним емоціями, а ще гірше - умисні образи, можуть дорого обійтися учасникам конфлікту. Особливо, якщо коса знайде на камінь при свідках або ж адресатами принижуючу честь і гідність висловів або жестів виявляються представники влади - поліцейські або міські контролери, які виписують штрафні квитанції за неправильну парковку або викликають автомобілі-евакуатори.

Згідно даним ADAC, "найбезневинніша" лайка, якщо справа доходить до суду, при найбільш сприятливому розкладі обходиться в Германії в €250, жест - в €150. Максимальний штраф водієві - €4000, повідомляє "Німецька хвиля".

До цього ще додаються адміністративні покарання, передбачені в правилах дорожнього руху, у вигляді запису штрафних балів в "картотеку грішників" (Verkehrssьnderkartei) Федерального відомства автодорожнього транспорту (Kraftfahrt-bundesamt) у Фленсбурге. Плюс ще бали і штраф, якщо образа послідувала після порушення ПДР, тобто за само порушення правив.

"Бали у Фленсбурге" вважаються за один з найбільш ефективних засобів дії на водіїв в Німеччині. Образа на дорозі при відповідному результаті кримінального судочинства тягне на 5 балів, окрім грошового штрафу або, в крайньому випадку, тюремного терміну. Для порівняння: проїзд на червоне світло, що вважається за адміністративне порушення, обходиться в 3-4 бали плюс до €200 штрафу.
Тобто за проїзд на червоне світло з подальшою образою поліцейського водій може отримати 8-9 балів.

Якщо рахунок у Фленсбурге досягає 18 балів, злісний порушник остаточно позбавляється водійських прав, і отримати їх наново може тільки після дуже складної і дорогої процедури. У неї входить медико-психологическое огляд (MPU), що прозвав в народі "тестом для ідіотів" ("Idiotentest").

Власний чорний "рахунок" у Фленсбурге зараз відкритий у 7,1 млн німецьких водіїв, тобто у кожного сьомого з 49,1 млн власників прав на управління автотранспортними засобами, що проживають в Німеччині.

Щоб потрапити за образу у в'язницю - на дорозі або в якійсь іншій ситуації - в Германії потрібно дуже постаратися. Автори дослідження ADAC про такі випадки з водіями не повідомляють.
Що стосується нарахування суми штрафів по статті 185 Кримінального законодавства Німеччини, то тут все залежить від рівня доходів того, що провинився. За основу судді беруть так звану денну ставку (Tagessatz), тобто ділять на 30 суму загального місячного доходу - звідси і такий великий розкид в таблиці, складеній експертами ADAC.
Крім того, в разних федеральних землях судді по-різному оцінюють тяжкість образливих виразів і жестів. Загальноприйнятого каталога, який діяв би по всій Німеччині, не існує. Список, складений авторами дослідження, ділиться на дві частини: штрафи за слова і вирази, штрафи за жести.

Штрафи за слова і вирази, причому, не найгрубіші:

1. Bekloppter (зворушений, цокнутий, ідіот) - 250;
2. Dumme Kuh (дурна корова) - 300-600;
3. Witzbold (дотепник-самоучка, гуморист) - 300;
4. Du armes Schwein, du hast doch eine Mattscheibe (Куди преш, свиня нещасна) - 350;
5. Wegelagerer (бандит з великої дороги - про поліцейського) - 450;
6. Zu dumm zum Schreiben (Зовсім дурний, навіть грамоті не навчився) - 450;
7. Du blцdes Schwein (тупа свиня) - 500;
8. Hast du blцdes Weib nicht Besseres zu tun? (Дурка, тобі робити нічого?) - 500;
9. Звернеться до поліцейського на "ти" (du) - Ђ600;
10. Dir hat wohl die Sonne das Gehirn verbrannt (Зовсім сонце мізки випалило) - 600;
11. Bei dir piept's wohl (Не всі дома, "перешкоди" в голові) - 750;
12. Verfluchtes Wegelagerergesindel (Бандити прокляті, набрід придорожній) - 900;
13. Wichtelmann (Карлик) - 1000;
14. Bullenschwein (Свінья в уніформі - з комбінації з показом середнього пальця) - 1000;
15. Raubritter (Грабіжник, лицар-розбійник) - 1500;
16. Trottel in Uniform (Бовдур, дурень в уніформі) - Ђ1500;
17. Idioten, ihr gehцrt in die Nervenheilanstalt (Психлікарня по вас плаче) - 1500;
18. Fieses Miststьck (Лайно погане) - 2500;
19. Alte Sau (Свиня стара) - 2500.

Штрафи за жести і інші знаки:

1. Показати язик - від 150 до 300;
2. Показати круг з великого і вказівного пальця (= слову дупа) - від 675 до 750;
3. Показати "пташку", тобто покрутити пальцем у скроні (Einen Vogel zeigen) - 750;
4. Помахати долонею перед особою (Scheibenwischer - показати рух двірника = слову Idiot) - від 350 до 1000;
5. Показати середній палець (Mittelfinger zeigen, Stinkefinger) - від 600 до 4000.

Щоб нарватися на неприємності, не обов'язково кривдити поліцейських або інших учасників руху. Досить показати середній палець в камеру системи автоматичного контролю на автобані. Суд порахував цей жест вульгарним, ображаючим честь і гідність поліцейських, які пізніше обробляли записані відеодані. Такий "заочний" середній палець обійшовся жартівникам в Ђ200.

Автори дослідження особливо підкреслюють, що поліцейські і інші державні службовці далеко не в кожному випадку образливої поведінки з боку водіїв подають судові позови. Часто, щоб уникнути неприємних наслідків після емоційного сплеску, досить вибачитися.


Категория: Новини в світі | Переглядів: 1245 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]