Субота, 20.04.2024, 06:29 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2014 » Березень » 21 » Попит на послуги таксі впав
Попит на послуги таксі впав
09:55

Попит на послуги таксі впав

Українці вимушено відмовляються від послуг таксі. За останні місяць - два попит на них впав, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, приблизно на 40 %, розповів голова ради громадської організації «Українське таксі» Леонід Бойко, пише Капітал.

Ще більш песимістично оцінює ситуацію Василь Попик, голова Профспілки таксистів України, що об'єднує близько 30 тис. з 200 тис. українських таксистів.

За його словами, падіння попиту становить по всіх регіонах від 30 % до 70 %. Найбільш складне становище в східних регіонах країни.

«Там служби таксі практично не працюють», - говорить Попик, відзначаючи серед іншого, що в Донецьку в дні заворушень таксисти не їздять в деякі райони міста, відмовляються везти пасажирів. Не рятує ситуацію і попит на послуги таксі з боку корпоративного сегмента.

Власник компанії «Аспект-Транссервіс» (торгова марка «Еталон Таксі») Саулюс Савіцкас констатує, що з 19 лютого 39 з трохи більше 200 його компаній - клієнтів жодного разу не користувалися послугами «Еталон Таксі».

Загальне падіння попиту на послуги його компанії в березні становить 37 % порівняно з лютим поточного року і 70 % в порівнянні з березнем 2013 -го, зазначає бізнесмен. Такі ж показники і в Одесі, запевняє власник тамтешньої компанії таксі «Платан» Едуард Якушевський. «А в окремі дні попит падав навіть ще більше», - уточнює він.

Основна причина падіння одна, переконаний Василь Попик: «У людей немає грошей». Крім того, на попит негативно впливають песимістичні очікування споживачів, які стали активно економити на всьому. «Люди перестали витрачати гроші на продукти, розваги, нікуди не ходять», - нарікає Бойко і додає (відмовившись уточнити назви компаній), що в результаті кілька служб таксі припинили своє існування.

Вживати нічого

За даними моніторингу, деякі київські служби таксі, щоб поліпшити фінансовий стан через відтік клієнтів, спробували підняти ціни на свої послуги. Однак це не набуло масового характеру. «Члени нашої профспілки ціни в Києві майже не піднімають. Куди їх далі піднімати, коли у людей і так немає грошей», - каже Попик. За словами Бойка, розцінки на послуги таксі залишаються на докризовому рівні. «Деякі фірми навіть намагаються знизити розцінки, щоб наростити замовлення», - запевняє він.

Поліпшити стан ринку таксі може тільки стабілізація ситуації в країні, зростання доходів населення, вважає Попик. Для того щоб ринок таксі ожив, відновився, необхідно прийняти профільний закон з чітко прописаними правилами гри, вважає Якушевський. Це дозволить усунути нелегальних перевізників, з якими складно конкурувати компаніям, які намагаються працювати в легальному полі, сподівається він.

У прес - релізі Міністерства інфраструктури, опублікованому на сайті Кабінету міністрів минулого тижня, вказується, що розроблений раніше окремий законопроект про таксі не буде далі розглядатися. Замість цього вирішено підготувати зміни до чинного закону «Про автомобільний транспорт». Поправки будуть визначати відповідальність перевізників та інформаційно-диспетчерських служб, а також механізм контролю над ними. Надалі робоча група з представників Мінінфраструктури та перевізників визначить концепцію таксомоторних перевезень, спираючись на яку будуть запропоновані зміни вже в нову редакцію законопроекту «Про автомобільний транспорт».

Покращення не буде

Савіцкас вважає, що в квітні - травні буде ще більший спад попиту на послуги таксі. За його словами, через збитковість роботи компанії він, швидше за все, буде змушений закрити свою станцію технічного обслуговування або продати. «Поки, з урахуванням постійного зростання цін на бензин, говорити про якийсь прогрес не можна», - погоджується Бойко. За даними групи компаній «А- 95» , з 28 лютого по 19 березня середня роздрібна ціна літра бензину А - 95 зросла з 12,11 грн до 12,42 грн (на 2,6%), а дизпалива - з 10,86 грн до 11,23 грн (3,4 %).


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 980 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]