Четвер, 16.05.2024, 23:36 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Липень » 27 » Поради від ДАІ : як не заснути за кермом.
Поради від ДАІ : як не заснути за кермом.
11:38

Втомлений водій - небезпечний водій. У такому стані дуже легко втратити контроль за ситуацією на дорозі, і навіть декілька втрачених секунд, можуть виявитися вирішальними для уникнення ДТП. Літо - гаряча пора відпочинку, відпусток і подорожей. У цей період на дорогах України збільшується кількість транспорту, що долає великі відстані. Під час тривалої поїздки з'являється втома, яка є одній з причин аварійних ситуацій на дорозі.

Департамент ДАІ поділився інформацією, яка допоможе водіям уникнути аварії,  а можливо - і  збереже комусь життя. Більш того, в ДАІ навіть підготували відповідний соціальний плакат - «Втомився? Ні ризикуй - відпочинь!»

Сильна втома викликає сонливість, яка по своєму впливу на свідомість чимось нагадує стан алкогольного або наркотичного сп'яніння: уповільнює реакцію, знижує здатність розсудливо міркувати і навіть може викликати безпричинну агресію. Сонливість примушує водія допускати помилки, які можуть стати останніми в житті.

Головні чинники, що впливають на втому водія: вік, час доби, розпорядок дня. Дивно, але як розповіли в прес-службі ДАІ, більшість аварій, викликаних сонливістю, відбувається в світлий час доби  на ділянках дорогий з великою інтенсивністю руху транспорту. Нічні ж аварії частіше трапляються на швидкісних шосе і характеризуються найбільш серйозними наслідками.

Потрібно обов'язково відпочити якщо в дорозі зловите себе на думці, що:
- Не можете пригадати декілька останніх кілометрів дороги;
- Несподівано для самого себе з'їжджаєте зі своєї смуги.
- Ваші думки безладні і незв'язані;
- Постійно позіхаєте;
- Прикладаєте зусилля, щоб очі були розплющені, а голова трималася прямо.
- Не витримуєте дистанцію або пізно реагуєте на дорожні знаки.
- Бачите галюцинації.

10 способів, не заснути за кермом

1. Зупиняйтеся відразу, як тільки відчуєте сонливість. Випийте енергетик або каву.
2. Кофеїн всмоктується в кров протягом тридцяти хвилин. За цей час ви можете відпочити.
3. Перед нічною поїздкою необхідно поспати хоч би шість годин - більше, звичайно, краще.
4. Не плануйте нічну поїздку після робочого дня.
5. Прагніть знаходитися в дорозі, коли зазвичай не спите. Не забувайте, що на нічліг завжди можна зупинитися в готелі.
6. Будьте уважніше в так звані «сонні» періоди дня. До них відноситься післяобідній час, а також період між 16 і 17 годинами, коли в організмі людини наступає спад енергії. Якщо відчуваєте зниження уваги, але знаєте, що заснути неможливо, просто зупинитеся ненадовго і відпочиньте.
7. В дорозі краще вживати білкову, чим вуглеводну їжу.
8. Уникайте прийому препаратів, що викликають сонливість. Якщо ви регулярно приймаєте снодійне, відкладете прийом до початку відпочинку.
9. Якщо вас чекає дальня дорога, хай на передньому пасажирському кріслі сидить друг, який зможе підбадьорювати вас бесідою.
10. Влаштовуйте невелику перерву кожні дві години або через кожних 150-200 км., навіть якщо не потрібно заправлятися або обідати. Вийдіть з машини, глибоко дихніть, розімніть тіло, особливо шию і плечі. Прагніть проїздити не більше 700 км. в день.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 631 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]