Субота, 04.05.2024, 03:52 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Вересень » 10 » Постанова "Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту"
Постанова "Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту"
14:43
  Вчора, 9 вересня на засіданні КМУ була затверджена нова редакція "Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту"  в якій були врешті-решт врвховані зміни Закону України "Про автомобільний транспорт" , зокрема, право самозайнятого перевізника не проходити щоденні передрейсові огляди і не витрачати гроші на нікому не потрібні фіктивні шляхові листи.

   З текстом проекту змін, винесеним на засідання Кабміну можна ознайомитися за цим посиланням "Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту"  - Проект прийнятий саме в тому вигляді, в якому був узгоджений Радою Підприємців при КМУ.
- Доповнення, що несподівано з'явилося в ньому (раніше не узгоджене), в п.14 статті 145, що стосується посилювання вимог до "перевізника" і "самозайнятого перевізника" по страхуванню пасажирів від нещасних випадків на транспорті, яке було запропоноване Головою Держкомпідприємництва Олександрою Кужель, не було прийняте.

     В той же час, різними Інтернет-виданнями, що публікують інформацію про прийняту ухвалу, наводяться слова Голови Госькомпредпрінімательства Александри Кужель, в яких вона затверджує зворотне, т.е, що посилювання вимог в страхуванні пасажирів таки відбулося. Зокрема, така інформація опублікована, наприклад, на Українському Бізнес Ресурсі. Проте, не виключений варіант того, що поважана пані Кужель видає бажане за дійсне, оскільки неточності в її трактуванні інших пунктів ухвали дають підстави вважати, що вона не дуже уважно читала текст документа, як і цілком можливий просто журналістський "ляп" з некоректним цитуванням. Зокрема, Український Бізнес Ресурс, стверджує, що по словах А. Кужель в "Правилах..." з'явилася норма, згідно якої раз на півроку таксисти проходять технічний огляд і щокварталу, - медичний огляд. Насправді і акцент не той, і терміни названі невірно. Медогляд - раз на рік, а техобслуговування автомобіля  на СТО (а не техогляд) - не рідше за раз на квартал. Хочемо відмітити, що посилання на трактування нормативних рішень, що приписуються пані Кужель, нерідко викликають навіть більше, ніж просто здивування. Буквально вчора на офіційному сайті Кабінету Міністрів України в офіційному повідомленні Управління по зв'язках із ЗМІ КМУ, в якому опублікована коротка інформація про вирішення Кабміну 09 вересня ц.р., читаємо наступне (у 5-му абзаці): "Олександра Кужель також повідоміла, що Уряд вніс зміні до Закону про транспортно-експедіторську діяльність, яким передбачено створення експедітором гарантійного фонду у розмірі не менше 6 тис. неоподаткованіх мінімумів" (кінець цитати). Коментарі до того, як Кабмін вмудрився внести зміни до Закону, напевно зайві, оскільки очевидно, що Закони - за межею компетенції Кабміну. Можливо, доречніші коментарі до журналіста, що готував текст, або до технічних співробітників апарату КМУ.

     У будь-якому випадку, остаточний вивід про те, який саме варіант тексту підписаний Прем'єр-міністром, можна зробити тільки після публікації цього документа на Урядовом Порталі. Поки він офіційно не опублікований (як правило затримка може бути від 1-2 днів до 1-2 тижнів).

    Також хочемо нагадати, що набуття чинності Ухвали Кабміну відбувається не раніше його реєстрації Мінюстом України, на що теж може піти від однієї до 2-х тижнів.

     Крім того хочемо звернути увагу наших відвідувачів, що на підставі Закону "Про автомобільний транспорт" і Ухвали Кабміну, що набула чинності, про "Правила надання послуг..." очікується новий сумісний наказ Госькомпредпрінімательстьва і Мінтранссвязі, оновлюючий редакцію "Ліцензійних умов ведення господарської діяльності по перевезеннях пасажирів на таксі і легковими автомобілями за замовленням".

     Саме Ліцензійними умовами керується ГАТІ при перевірках перевізників, по цьому, до того, як до них будуть внесені  зміни, що враховують статус самозанятого перевізника і спрощену схему контролю стану його здоров'я і стану транспортного засобу (а внесення змін, як у нас часто буває, може серйозно затягнутися), рекомедуєм всім самозанятим перевізникам озброїтися виписками із Закону про АТ і "Правив...".

      Це може допомогти у випадку, якщо при якій-небудь перевірці знову надумаються виставляти претензії про невиконання поки що старої редакції ліцензійних умов, що формально діє, не відповідної вже ні Закону, ні Ухвалі Кабміну.


Категория: Законодавство | Переглядів: 1152 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]