П`ятниця, 03.05.2024, 13:44 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Січень » 6 » Позовна заява Асоціації до комунального підприємства "Дорожньє ремонтно-експлуатаційне управління"
Позовна заява Асоціації до комунального підприємства "Дорожньє ремонтно-експлуатаційне управління"
15:04
Господарському суду Івано-Франківської області
76018, м. Івано-Франківськ,
вул. Шевченка, 16

Позивач: Івано-Франківська обласна
асоціація приватних таксистів
76000, місто Івано-Франківськ,
вул. Ю. Целевича, 34
Ідентифікаційний код 34844710

Відповідач: Комунальне підприємство
"Дорожньє ремонтно-експлуатаційне управління”
76000, місто Івано-Франківськ,
вул. Максимовича, 13
Ідентифікаційний номер 31263017
р/р 26006014403
в Івано-Франківському центральному
регіональному відділенні ВАТ "Мегабанк”
МФО 351629

Позовна заява

        Івано-Франківська обласна асоціація приватних таксистів (надалі – Асоціація) є громадською організацією в основу діяльності, якої покладено головну мету – сприяння діяльності приватних таксистів, координація їх діяльності у галузі перевезення пасажирів та захист інтересів цієї категорії підприємців.
        До Асоціації від її членів неодноразово надходили звернення щодо незадовільного стану доріг у місті Івано-Франківську.
         Негативним наслідком незадовільного стану дорожнього полотна є часті поломки транспортних засобів, які використовують у своїй діяльності таксисти, які в переважній своїй більшості є члени Асоціації, що тягне за собою їх вимушений позаплановий ремонт, а отже й  втрату можливості займатися власною підприємницькою діяльністю.
        Слід додати, що збільшення кількості випадків вимушеного позапланового ремонту транспортних засобів тягне за собою безпосередньо збільшення вартості послуг перевезення, що в свою чергу негативно впливає на споживача даного виду послуг, звичайних пасажирів.
        Однією з чергових скарг членів Асоціації була скарга на незадовільний стан дорожнього полотна на вулиці Марійки Підгірянки в місті Івано-Франківську.
        У відповідності до п. 2.1 Розділу 2 Статуту Асоціації для досягнення головної мети Асоціації окрім інших завдань здійснює захист інтересів членів асоціації у сфері зобов’язання органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування  щодо облаштування маршрутів, підтримки проїзної частини автомобільних доріг в належному стані.
         Згідно ст. 16 Закону України "Про автомобільні дороги” вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю.
         Відповідно до ст.ст. 17,19 Закону України "Про автомобільні дороги” управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування.
         Основними обов’язками органів місцевого самоврядування у частині управління функціонуванням і розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів серед багатьох є:
  • забезпечення безперервних, безпечних, економічних та зручних умов руху транспортних засобів і пішоходів вулицями і дорогами міст та інших населених пунктів;
  • організація будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів за встановленими для них державними стандартами та нормами.
 
Окрім цього відповідно до ст. 21 Закону України "Про автомобільні дороги” органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг  міст та інших населених пунктів, відповідають за:
         стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі  щодо  безпеки  руху транспортних засобів і пішоходів;
         якість робіт з проектування, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів.
         Виконуючи власні статутні завдання та зважаючи на дійсно плачевний стан проїзної частини вулиці Марійки Підгірянки Асоціація звернулась 03 червня 2009 року з листом №2299/01-16/49 до управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради з проханням надати відповідь щодо незадовільного стану дорожнього полотна на вулиці Марійки Підгірянки та негайно провести його ремонт.
         На даний лист Асоціації отримала лист (№ 1045/1-7 від 30 червня 2009 року)  у відповідь, в якому містилась інформація про те, що управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розглянуто звернення щодо незадовільного стану проїжджої частини вулиці Марійки Підгірянки та повідомлялось, що вулиця Марійки Підгірянки включена в титульний список поточного ремонту доріг на 2009 рік.
         Організацією відповідальною за стан та утримання доріг в місті Івано-Франківську є Комунальне підприємство "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління” на балансі якого і знаходяться всі вулиці розташовані на території міста Івано-Франківська.
         Згідно ст. 9 Закону України "Про дорожній рух” до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважених ними органів у сфері дорожнього руху окрім іншого належить:
         забезпечення безпечних, економічних та комфортних умов дорожнього руху;
         забезпечення учасників дорожнього руху інформацією з питань стану аварійності та дорожнього покриття, гідрометеорологічних та інших умов;
         термінове усунення пошкоджень на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах;
         виявлення аварійно-небезпечних ділянок та місць концентрації дорожньо-транспортних подій і впровадження у таких місцях відповідних заходів щодо удосконалення організації дорожнього руху;
         своєчасне виявлення перешкод дорожньому руху та їх усунення, а у разі неможливості - невідкладне позначення дорожніми знаками, огороджувальними і направляючими засобами.
         Обов’язок щодо утримання в належному стані дрожніх об’єктів закріплено також Постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року № 198 з наступними змінами і доповненнями "Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів правил користування ними і охорони”.
         Так, згідно п. 5 розділу 1 вищезазначеної Постанови власники дорожніх об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації, користувачі дорожніх об'єктів та спеціалізовані служби організації дорожнього руху зобов'язані забезпечувати зручні і безпечні умови руху, сприяти збільшенню пропускної спроможності дорожніх об'єктів, запобігати травмуванню учасників дорожнього руху, пошкодженню транспортних засобів і дорожніх об'єктів, забрудненню навколишнього середовища.
        
           У відповідності до п. 11 Постанови власники дорожніх об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов'язані своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи відповідно до технічних правил з дотриманням норм і стандартів з безпеки руху, а також постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об'єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі.

           Вищезазначені обов’язки щодо своєчасного виявлення та усунення перешкод дорожнього руху у відповідності до ст. 13 Закону України "Про дорожній рух” покладено і на посадових осіб, які відповідають за будівництво, реконструкцію, ремонт, експлуатацію та облаштування автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, мостів, шляхопроводів, інших споруд.

           Однак, не зважаючи на вищезазначені вимоги нормативно-правових актів, та досить тривалий час протягом, якого можна було б провести хоча б поточний ремонт, ремонт дорожнього полотна на вулиці Марійки Підгірянки так і не проведено.
           Обурена таким відношенням міської влади до власних мешканців, майна територіальної громади та суб’єктів господарювання Асоціація змушена звернутись до суду за відновленням порушеного права. 
             З огляду на викладене та у відповідності до ст.ст. 1, 54 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 16, 17, 19, 21 Закону України "Про автомобільні дороги”,  ст. ст. 9, 13 Закону України "Про дорожній рух”, п.п. 5, 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року № 198 "Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів правил користування ними і охорони”,

просимо:

          - зобов’язати Комунальне підприємство "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління”, ідентифікаційний номер 31263017, місцезнаходження: 76000, місто Івано-Франківськ, вул. Максимовича, 13 негайно усунути пошкодження дорожнього покриття на вулиці Марійки Підгірянки в місті Івано-Франківську;
          - зобов’язати Комунальне підприємство "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління”, ідентифікаційний номер 31263017, місцезнаходження: 76000, місто Івано-Франківськ, вул. Максимовича, 13 до моменту усунення пошкоджень дорожнього покриття на вулиці Марійки Підгірянки позначити пошкоджені ділянки дорожнього покриття на вулиці Марійки Підгірянки знаком аварійно небезпечної ділянки;
          -  стягнути з Комунального підприємства "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління”, ідентифікаційний номер 31263017, місцезнаходження: 76000, місто Івано-Франківськ, вул. Максимовича, 13 на користь Івано-Франківської обласної асоціації приватних таксистів витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Додатки:
1). Копія Листа № 2299/01-16/49 від 03 червня 2009 року.
2). Копія Листа № 1045/1-7 від 30 червня 2009 року.
3). Підтвердження сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
4). Доказ направлення копії позовної заяви іншій стороні.



Голова правління
Івано-Франківської обласної
асоціації приватних таксистів                                                                                          Р. Харук

Категория: Звернення Асоціації | Переглядів: 2090 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]