Четвер, 16.05.2024, 10:44 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Травень » 5 » Штрафи підвищать у рази.
Штрафи підвищать у рази.
23:38
У Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким народні обранці збираються посилити відповідальність, збільшивши нинішні штрафи (в окремих випадках - в 7 разів) і заснувавши нові, а також узаконити евакуацію неправильно припаркованих авто

Поріг перевищення швидкості - знизити!

Велика увага в цьому документі приділена розробці законодавчої бази для повернення до практики автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху і розсилки "листів щастя".

Ще одна значуща пропозиція - зміни у сфері відповідальності водіїв за порушення швидкісного режиму. Зокрема, зниження "некарано" порога до +10 км / год (сьогодні діє норма +20 км / ч) і введення градації штрафів в залежності від перевищення швидкості на 10-50 км / год .

Крім того, депутати пропонують карати гривнею  винуватців ДТП, учасники якого отримали травми легкого ступеня тяжкості (від 2550 до 3400 грн. Або адміністративний арешт від 7 до 10 діб). Нагадаємо, що при отриманні травм середнього та тяжкого ступеня або в разі загибелі людей винуватцям ДТП загрожує кримінальна відповідальність - від штрафу в 3400 грн. до позбавлення волі на строк від 5 до 10 років (ст. 286 КК України).

Підвищити безпеку їзди в маршрутках, водії яких часто відволікаються від керування, займаючись розрахунками з оплати проїзду, збираються шляхом введення відповідальності за подібне діяння (штраф 255-340 грн.).

Крім того, народні обранці пропонують ввести штраф в 340-425 грн. за перевезення дітей зростом менше 145 см або віком менше 12 років в машинах поза спеціальних дитячих крісел або на задньому сидінні мотоцикла та мопеда. Нагадаємо, що заборона на подібні перевезення передбачений пунктом 21.11 ПДР, але відповідальності за його недотримання сьогодні немає.

Евакуацію - узаконити!

Депутати мають намір узаконити евакуацію ТЗ, припаркованих з порушенням правил зупинки і стоянки, якщо їх розміщення заважає руху. А займатися цим планують зобов'язати даішників. Так, згідно з поправками, внесеними до ст. 265-2 КпАП України, якщо неправильно припаркована машина заважає руху, працівники ДАІ мають право тимчасово затримати її шляхом блокування коліс або евакуації на штрафмайданчик. Правда, норма, яка дозволяє блокувати ТЗ, викликає подив: хіба з заблокованими колесами транспорт перестане заважати руху?

Пропонується ввести відповідальність і за незаконне нанесення на транспортний засіб спеціальних кольорографічних схем оперативних чи легкових таксі, а також незаконну установку розпізнавального ліхтаря таксі - в даному випадку штраф може скласти від 850 до 1020 грн.

Одним з найсерйозніших "гріхів" вітчизняні депутати порахували керування ТЗ особами, які не мають прав, або передачу водіями управління особам, які не мають прав. В даному випадку штраф вирішили підвищити у 7 разів - до 1700-4250 грн. Правда, це не торкнеться осіб, які навчаються водінню. Якщо ж за кермо сяде водій, позбавлений прав за рішенням суду, то покарання буде ще жорсткіше. Крім штрафів і адмінарештів при здійсненні обох видів порушень також передбачено оплатне вилучення ТЗ (нагадаємо, що це передбачає примусове вилучення ТЗ з подальшою його реалізацією і поверненням отриманих при цьому грошей колишньому власникові).

Чи приймуть законопроект - покаже час. Хоча запропоновані раніше документи щодо збільшення штрафів вже стали законами.

Ксиви - заборонити!

Закон "Про дорожній рух" депутати пропонують доповнити окремою частиною, яка забороняє водієві пред'являти  даїшнику різні посвідчення (перепустки), видані органами державної влади та місцевого самоврядування, а також інші документи, не передбачені законодавством, і закріплювати їх під лобовим склом. Цікаво, чи будуть самі депутати дотримуватися даної вимоги, тим більше що за законом народні обранці в позасудовому порядку звільняються від адміністративної відповідальності?

Крім того, наявне в ПДД вимога про заборону користуватися під час руху ТЗ засобами зв'язку без пристроїв типу hands free (за винятком водіїв оперативних авто по час виконання службового завдання) збираються внести до Закону України "Про дорожній рух".

Ще один  намір - встановити відповідальність власників підприємств і організацій, куди спрямований порушник ПДД для громадських робіт. Якщо ці особи не повідомлять відповідний орган  про те, що порушник ухиляється від робіт, або не зафіксують відпрацьований порушником термін, їм також доведеться платити штраф від 340 до 510 грн.

Штрафи вже підвищені

Крім цього уже діє підвищення відповідальності, Верховна Рада вже прийняла три закони, які суттєво збільшують штрафи за ряд порушень ПДР. Найбільш відчутне - в 50 разів - за несанкціоноване використання мигалок і сигналів. Крім того, Верховна Рада надала право співробітникам ДАІ забороняти експлуатацію таких ТЗ до демонтажу сигнальних приладів. Закон № 4082-VI набрав чинності з 6 квітня 2012 року. Законом № 4438-VI підвищені штрафи за парковку на смугах для руху громадського транспорту і ненадання переваги в русі такого транспорту. Ще одним законопроектом № 8747, прийнятим Верховною Радою, підвищені штрафи за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезення пасажирів. Вперше введено поділ відповідальності за порушення правил проїзду з / д переїздів в залежності від категорії водіїв - більш високі штрафи встановлені для осіб, які перевозять пасажирів і небезпечні вантажі.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 825 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]