П`ятниця, 17.05.2024, 04:42 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2011 » Січень » 25 » Талони техогляду видаватимуть без ДАІ
Талони техогляду видаватимуть без ДАІ
11:02
  Держкомпідприємництва передав на затвердження до Кабінету міністрів новий законопроект, яким пропонується передати процедуру техогляду авто від ДАІ до бізнесу. Технічний стан автомобілів перевірятимуть на сертифікованих станціях, повідомляє офіційний сайт відомства.

Якщо перевірка покаже, що автомобіль справний, то діагностична станція зможе сама видати талон техогляду і протокол про проходження перевірки. Підтвердженням легітимності документа буде підпис спеціаліста, який проводив перевірку і печатка пункту перевірки.

На думку голови Держкомпідприємництва, Михайла Бродського, технічний стан машин повинні перевіряти діагностичні станції, які пройшли атестацію. Якщо несправностей не виявлено, діагностична стація сама видає талон і протокол проходження перевірки технічного стану, а також в електронному вигляді повідомляє про це МВС.
 
Якщо несправності будуть - діагностична станція буде видавати протокол про проходження перевірки і свій висновок. Така схема техогляду запропонована в новому законопроекті, розробленому Держкомпідприємництва.

Вся процедура, відповідно до законопроекту, повинна зніматися на камеру, а записи зберігатися не менше 2,5 роки. Базова плата за проходження перевірки буде регулюватися Кабінетом міністрів відповідно до методики розрахунку вартості послуг з перевірки технічного стану колісних транспортних засобів. Талон ТО повинен видаватися безкоштовно, друкуватися на звичайному папері та не бути папером суворої звітності чи обліку (без голограми). За видалення або незбереження результатів перевірки відповідальну особа можуть оштрафувати на суму від 850 до 1700 грн. При повторному порушенні винного чекають виправні роботи і заборона займатися подібним видом діяльності протягом п'яти років.

Дані про перевірку автомобіля повинні не пізніше наступного дня після проведення процедури бути відправлені в електронному вигляді в МВС. У протоколі повинні бути вказані обсяги перевірки та невідповідності технічного стану у вигляді цифрових кодів.

Крім того, в законопроекті, розробленому Держкомпідприємництва, пропонується ввести рукописне доручення власника на користування транспортним засобом іншій людині. Нагадаємо, Президент Віктор Янукович закликав міністра внутрішніх справ "припинити продовжувати знущатися над людьми" і скасувати техогляд. Техогляд віддадуть автосервісам, а довіреності скасують

Законопроектом також передбачено створення Єдиного державного реєстру транспортних засобів, який об'єднає всі існуючі нині інформаційні бази МВС. Його розпорядником буде Міністерство внутрішніх справ. Дані про проходження перевірки технічного стану до реєстру будуть передаватися безоплатно і доступ до нього буде вільним.

Відповідно до законопроекту, станції діагностики підлягатимуть акредитації. У разі "неправильної" видачі документа про проходження перевірки технічного стану, станції діагностики будуть нести адміністративну відповідальність і за свій рахунок проводити повторну діагностику.
Також передбачається скасування необхідності нотаріально завіреної довіреності на керування авто. Разом з тим, у разі порушення, штрафи буде платити власник машини, а не той, хто був за кермом.

Всі ці нововведення прописані в законопроекті, розробленому Держкомпідприємництва, який відомство передасть до Верховної Ради. Нагадаємо, що дане відомство також лобіює скасування щорічного транспортного збору (податку з власників транспортних засобів), що прописано в проекті Податкового Кодексу.

Податок збережеться тільки при першій реєстрації автомобіля в Україні, що збереже бар'єр для імпорту старих автомобілів. Але автомобілісти будуть платити підвищений акциз на пальне, що, на думку Держкомпідприємництва, дозволить більш рівномірно і справедливо диференціювати податок за принципом: "Хто більше їздить, той більше і платить".

Невідомо, чи буде від цих нововведень "легше дихати" автомобілістам, але в тому, що акредитовані СТО отримають непогане джерело додаткового доходу, сумнівів немає.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 772 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]