Четвер, 16.05.2024, 03:24 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Березень » 1 » Техогляд відмінять?
Техогляд відмінять?
12:04
  У ВР  зареєстрований законопроект народного депутата Анатолія Гриценко (реєстр. № 5066 від 12.02.2010) "Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни державного технічного огляду транспортних засобів".

 Варто відзначити, що це не перша спроба відмінити таку морочливу, дорогу (потрібне підкреслити) процедуру. Влітку парламентаріями вже був відхилений аналогічний законопроект, проте проблема все ж таки удостоїлася широкого обговорення. Тепер, коли законопроект поданий автором повторно, цілком можливо, що він все ж таки буде прийнятий, в усякому разі, в цьому переконаний Анатолій Гриценко , який вважає що політичні сили, що не підтримали ініціативу влітку, зараз можуть змінити свою думку унаслідок особистої зацікавленості в спрощенні процедури.

Нагадаємо, що проектом пропонується повністю відмінити необхідність проходження техогляду автомобілів, зареєстрованих на фізичне обличчя. Обов'язковість здійснення перевірки технічного стану транспорту на СТО залишається лише для спеціалізованих автомобілів і тих, які використовуються в комерційних цілях. Також ініціативою передбачена відміна бюрократичної процедури подачі в ДАІ  документів, що свідчать про наявність поліса обов'язкового страхування, внесення обов'язкових платежів, оплати штрафів і проходження медичного огляду.

Безумовно, якщо такі нововведення набудуть чинності, життя автоаматорів стане куди простіше і приємніше, проте чи не приведуть такі вільності до збільшення на дорогах кількості несправного, небезпечного для життя транспорту, неадекватних і хворих водіїв, що не мають до всього іншого, поліса страхування цивільно-правової відповідальності?! Про це не може бути і мови, переконаний Гриценко, тим більше що це вже врегульовано чинним законодавством. Так, ст. 16 ЗУ "Про дорожній рух" передбачає, що поліс обов'язкового страхування водій повинен мати при собі постійно, а вимоги до стану здоров'я водіїв визначаються ст. 15 вищеназваного закону. Систематичний медичний огляд передбачений відповідно ч. 2 ст. 12 ЗУ "Про дорожній рух" і ч. 1 ст. 18 ЗУ "о автомобільному транспорті".

До речі, автовласники давно вже нарікають, що техогляд є не більше ніж корупційною нішею і державним побором, ніяким чином що не гарантує справність і безпеку транспорту на дорогах. Процедура техогляду давно вже спрощена в країнах Європи: власникові автомобіля досить лише скористатися послугами майстерні, що ліцензіює, що забирає, як правило, не більше години особистого часу. У багатьох штатах США про обов'язковий техогляд навіть не чули, там відбувається лише перевірка викиду шкідливих речовин.

У будь-якому випадку, справність автомобільного механізму знаходиться у сфері відповідальності власника, а ось справність механізму процедурного - це вже в плоскості компетенції законодавців. Хотіли б гарантії забезпечення і того, і іншого.

Народний депутат Анатолій Гриценко  (фракція НУНС): "Цей законопроект стосується 9 мільйонів наших громадян, з одного боку, і зачіпаються інтереси 10000 офіцерів ДАІ  - з іншого боку. Техогляд в нинішньому стані - це загальнонаціональна корупція, все це знають. Всі визнають, що це побори мільярдних масштабів, загальнонаціональний обман. Я, як водій з двадцятирічним стажем скажу, що папірчик на склі жодним чином не гарантує справність машини протягом двох років. Тому я і запропонував відмінити цей техогляд. Водії відповідатимуть за технічний стан своєї машини, і це буде, можливо, перший системний випадок, приклад зняття з держави взяткоємной функції. Я думаю, що законопроект в першому читанні буде ухвалений".

Народний депутат Андрій Шкіль  (фракція БЮТ): "Я переконаний, що техогляд має бути, причому як державний, так і приватний. Техогляд - це ж не тільки огляд і заміна деталей, це гарантія того, що автомобіль певна кількість кілометрів проїде нормально і без аварій, вірніше, без тих поломок, які можуть стати причиною аварії, а це, у свою чергу, забезпечення гарантій безпеки на українських дорогах. Я скажу, що необхідне введення альтернативи, я не люблю слово «тільки», техогляд транспорту має бути однозначно! Тим паче, що зовсім відмінити технічний огляд не можна, страховик повинен знати, що транспорт справний. Тому я вважаю за справедливий надати водіям альтернативу, залишивши як державний, так і приватний техогляд транспорту, забезпечивши право самостійного вибору послуги".

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1616 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]