Середа, 15.05.2024, 06:01 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Лютий » 18 » ТОП-10 шедеврів радянського автопрома
ТОП-10 шедеврів радянського автопрома
14:32
  В часи СРСР авто було розкішшю і багато його хотіли придбати. Моя мрія дитинства була, щоб тато купив "Москвич". Але з віком ця мрія переросла небагато в іншу...

1. Як відомо, ВАЗ-2101 створений на базі автомобіля Fiat-124. На базі того ж автомобіля створений і ВАЗ-2103, він був чудовою  версією «копейки«. Але спочатку передбачалося створювати версію люкс на базі другого автомобіля - Fiat-125, що був чудовою версією Fiat-124. Но поскільки  на вимогу радянської сторони уніфікація між моделями повинна була складати не менше 85%, було вирішено робити обидві моделі на базі однієї і тієї ж машини.



2. Спочатку планувалося, що автомобіль Перемога називатиметься «Батьківщиною». Дізнавшись про це, І. В. Сталін іронічно запитав: «За яку ціну батьківщину продавати будете?». Назва відразу змінила на «Победу». Сталін відповів: «Невелика перемога, але хай буде «Перемога». Це назва і була затверджена.



3. Москвичі-408 (а, з часом, Москвич-412) широко експортувалися в Европу і були там дуже популярні. Англійський журнал Motor писав: «Машина в цілому створена як раціональний, витривалий і комфортабельний засіб пересування. Радянські Москвичі-408 розходилися в такій кількості, як їх ввозили. Норвезький журнал «Мир техніки» в 1968 році провів випробування Москвича - 408 на живучість пробіг завдовжки в 1240 км. за найбільш поганими дорожніми умовами, за підсумками яких писав: «Москвич» витримав жорстке звернення, і додатково краще, ніж ми могли собі уявити. Ми можемо сміливо заявити, що трохи є в світі машин, які витримали б таке випробування!



4. Найбільш експортним радянським автомобілем є НИВА ВАЗ-2121. Її частинка в експорті в Европу найбільш значна, а також вона є єдиним вітчизняним автомобілем, який експортували до Японії. З 1,8 мільйонів випущених за 30 років виробництва «Нив», на експорт в більш ніж 100 країн світу було відправлено понад 500 тис.




5. Спочатку планувалося робити Москвича-400 з двома дверима замість 4, за прикладом її прообразу Opel Kadet. Розповідають, що, коли Сталін приймав Москвич-400, він сів поряд з водієм і сказав директорові МЗМА Василю Тахтарову: «Сідай і ти, дорогою». Той зблід. Не міг же він сказати: «Йосип Віссаріоновіч, ви, будь ласка, вийдіть на хвилинку, я відкину спинку і пролізу на заднє сидіння». Але вождь був настроєний благодушно. Він насилу виліз з тісної машини, недбало кинув директорові: «Зроби, щоб людям було зручно» - і поїхав. Так у машини з'явилися четверо дверей.



6. Дивовижні подробиці припинення випуску ГАЗ-14 (Чайка) - в 1988 році вийшла знаменита ухвала ЦК КПРС про боротьбу з привілеями. На його підставі спочатку заборонили використання «Чайки» (замінивши «Волгою» ГАЗ-3102), а з часом «Чайку зняли з виробництва. І не просто зняли - була знищена вся технологічні оснащення, робоча документація, складальні лінії, кузовні штампи і так далі. За всю історію автомобілебудування це був одиничний випадок такого роду! У 1996 році керівництво заводу передбачало відновити виробництво Чайки, але не залишилося практично нічого. Розробка з нуля була економічно недоцільна, відродження так і не відбулося.



7. Автомобіль Москвич-412 неодноразово ставав учасником міжнародний змагань. Так, в трансконтинентальному марафонському пробігу «Лондон - Сідней» (1968, 16 тис. км.) він зайняв четверте місце в загальнокомандному заліку; у ралі «Лондон - Мехіко» (1970, 26 тис. км.) - третє місце в загальнокомандному  заліку (після заводських команд фірм Ford і British Leyland), кращий з екіпажів зайняв дванадцяте місце в індивідуальному заліку (про складність маршруту свідчить той факт, що тоді фінішували лише 23 автомобілі різних марок з 96,що стартували); також він брав участь в таких змагання як «Тур Европи» (1971); «Золоті Піски» (етап чемпіонату Европи, Болгарія, 1972); «Сафарі» в Нігерії (почало 1973; друге, третє, п'яте місця, з 27 автомобілів, що стартують, фінішувало вісім, зокрема - всі три «Москвичі» без серйозних поломок); «Рейд польська» (етап чемпіонату Европи, 1973); і інших.



8. Історія автомобільного заводу Ульяновського починається з Великої Вітчизняної війни. Завод був створений в 1942 р. з оснащення евакуйованого московського Зіла. Спочатку це підприємство почало випускати автомобілі оборонного призначення, і вже в 1943 р. поставляв частинам, що діяли, близько 4000 одиниць. Перший УАЗ створювався для супроводу танкової колони на полі бою і призначався для доставки особового складу в місце виконання бойового завдання. Після перемоги над фашистською Німеччиною завод не переставав забезпечувати армію надійними і прохідними УАЗами. Пізніше автомобілі УАЗ почали застосовуватися в різних областях народного господарства. УАЗ-469 в народі прозвав «Бобік».



Анекдот в тему:

У сільській місцевості водій з начальником попутно підвозять панночку, приїхавши в місто, вона питає:
- А куди цей бобік їде?
На що їй відповідають з переднього сидіння:
- Куди сука скаже, туди і поїде.
- Я не сука, відповіла панночка, я сільська вчителька.
- А я не бобік, парирував чоловік, я голова колгоспу.

9. Існує декілька версій на рахунок року підстави Запорізького автомобільного заводу. Самі заводчани за дату створення заводу звикли вважати 1863 рік, коли голландець Абрагам Кооп створив завод для виробництва сільськогосподарської техніки. Інший варіант - 1908 рік, коли був заснований Мелітопольський моторний завод (Мемз), з 1960 року Мемз почав поставляти свої двигуни на ЗАЗ. Ще одна дата - 1923 рік, тоді колишній завод Абрагама Коопа був перейменований в «Комунар». Проте, напрям діяльності зберігся, з урахуванням появи нової сільськогосподарської техніки - тракторів, прибиральних комбайнів і інших. У 1961 році завод був перейменований в Запорізький автомобільний завод і почав випуск народних автомобілів «Запорожець».



10. Офіційно (заводська версія) ЗІЛ-117, був створений як динамічніший, швидкісніший і маневреніший по відношенню до лімузина ЗІЛ-114 автомобіль супроводу. Неофіційно ж існувала думка, що ЗІЛ-117 - версія для vip-водіїв, створена за особистим розпорядженням Л. І. Брежнева, який любив управляти автомобілем особисто. Є немало свідоцтв очевидців, які ще в другій половині 1970-х бачили, як генсек особисто управляв «коротким» Зілом.



Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1806 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]