Четвер, 16.05.2024, 05:55 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Травень » 3 » Україна буде додавати біоетанол в бензин за рекомендаціями ЄС
Україна буде додавати біоетанол в бензин за рекомендаціями ЄС
11:56
Україна буде поступово переходити на додавання 5% біоетанолу в бензин за вимогами законодавства Євросоюзу, зобов'язання перед якими вона прийняла, вступивши до Енергетичного співтовариства, пише видання "Економічні вісті". Запропонована ініціатива не зажадає ніяких дій з боку автомобілістів, оскільки досвід європейських країн показує, що додавання біоетанолу в бензини на рівні до 10% не вимагає переобладнання двигунів.

В оприлюдненому Міністерством енергетики та вугільної промисловості законопроекті говориться, що з 2013 року рекомендується зміст не менше 5% біоетанолу при виробництві бензину, в 2014-2015 роках пропонується це зробити обов'язковим, а з 2016 року - ввести вміст біоетанолу не менше 7%.

У Міненерговугілля зазначають, що більш ніж п'ятирічний досвід використання біопалива Францією і Бразилією показав, що якщо частка біоетанолу в бензині не перевищує 10%, в переобладнанні автомобіля не буде необхідності. Крім того, бензин з біоетанолом залишиться підакцизним товаром і його якість буде контролювати Державна податкова служба України.

Розвинені країни та країни Євросоюзу докладають великі зусилля по заміщенню традиційних видів палива біопаливом. Так директива Євросоюзу RED (Директива з відновлюваної енергетики) 2009/28/ЕС в якості обов'язкових показників встановлює 10% використання відновлюваної енергії на транспорті і 20% відновлюваної енергії в структурі загального споживання енергії до 2020 року.

Україна зобов'язана враховувати європейські норми по використанню біопалива у зв'язку з членством в Енергоспільноті. Крім того, цього року очікується підписання меморандуму між Україною та США, передбачає законодавчу, технічну та фінансову допомогу з розвитку виробництва та використання біопалива на українському ринку.

Як пояснює Максим Кривошеєв, керівник департаменту відновлюваної енергетики українського підрозділу міжнародної компанії TUV SUD, директива Євросоюзу також вводить так звані "критерії стійкості", які гарантують достатній рівень екологічних, соціальних та інших характеристик в процесі виробництва і постачання біопалива.

Виробництво та використання біопалива буде сприяти вирішенню проблеми дефіциту і високої вартості нафтопродуктів, а також дозволить збільшити завантаження українських спиртзаводів з 40% до 70%. Примітно, що  Мінагрополітики  минулого місяця оприлюднив розрахунки, згідно з якими Україна може виробляти понад 5 мільйонів тонн біопалива з сільгосппродукції. У виробництві палива з використанням біоетанолу будуть задіяні вітчизняні нафтопереробні заводи.

Як пояснив Костянтин Бородін, заступник директора департаменту нафтової і нафтопереробної промисловості Міненерговугілля, стимулювати використання біоетанолу пропонують за допомогою акцизів: на бензини без біоетанолу акцизи будуть вищими.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 821 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]