Субота, 11.05.2024, 19:24 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Серпень » 6 » Утилізаційний збір
Утилізаційний збір
09:22

Кабмін квапить Раду з ухваленням закону про утилізацію автомобілів - уряду дуже потрібен козир у майбутніх переговорах з Росією

 Після кількох місяців невиразних вимог Україна вирішила узаконити утилізаційний збір. У вівторок, 20 листопада, Верховна Рада прийняла за основу проект базового закону про утилізацію транспортних засобів (N11259), а також проект з розміром ставок збору (N11260). Комітетам доручено підготувати проекти до другого читання за скороченою процедурою з тим, щоб розглянути їх до 4 грудня.

Про терміновому ухваленні проекту депутатів просить Кабмін. "Я хочу нагадати, що було прохання від уряду, оскільки потрібно проводити переговори з Російською Федерацією, щоб ми визначилися і прийняли рішення, - зазначив спікер Верховної Ради Володимир Литвин. - А якщо ми будемо ще створювати робочу групу, ви ж розумієте, що це буде відсувати далі процес консультацій і переговорів ".

Ставки збору

На розгляді Ради було цілих п'ять документів про утилізаційному зборі, в тому числі урядовий (проект N11437 від 19.11.2012) і зазначені вище проекти, підготовлені депутатом Ярославом Сухим (N11259 і N11260). Причому ставки, запропоновані Кабміном і депутатом, по суті збігаються.

Так, базова ставка збору для легкових автомобілів складе 5 500 грн., Для вантажних автомобілів, спецтехніки і автобусів - 38 000 грн. Підсумкова сума збору буде розраховуватися на підставі коефіцієнта. Залежно від об'єму двигуна, для нових легкових кінцева сума збору становитиме від 4730 до 30 250 грн. Для легкових автомобілів старше трьох років - від 29 150 до 192 555 грн.

Коефіцієнт для вантажної спецтехніки і автобусів розраховується на підставі повної маси транспортного засобу. Для нових вантажних автомобілів збір становить від від 19 тис. до 110,2 тис.грн., Для авто старше трьох років - від 33,44 тис. до 448,4 тис.грн.

Ставки збору з нових автобусів будуть становити від 22,8 до 76 тис.грн., На старі автобуси - від 38 до 197,6 тис.грн. Збір з транспортних засобів спеціального призначення - до 114 тис.грн. (Б / у - до 380 тис.), бетономішалок - до 114 тис. (до 494 тис.). Ставки збору з позашляхових самоскидів становлять від 516 тис. до 1,4 млн. (б / у - від 1,18 млн. до 1,52 млн.грн.).

Пільги виробникам

Як урядовий проект (N11437), так і прийняті за основу депутатські проекти припускають пільги зі сплати збору виробниками. Кабмін пропонує, щоб виробники платили збір на спеціальний рахунок. Кошти з цього рахунку вони згодом зможуть використовувати на організацію утилізації своїх авто, а також на модернізацію виробництва.

А згідно з прийнятим проектом Сухого N11260, підприємства, що мають повний цикл виробництва, зовсім звільняються від сплати утилізаційного збору, взявши на себе зобов'язання з організації утилізації автохлама. Такі компанії подають відповідну заяву і заносяться до спеціального реєстру, який буде вести Мінекономрозвитку. Вимоги до осіб, які звільняються від сплати збору, а також основи проведення утилізації в Україні наводяться в також прийнятому за основу проекті базового закону про утилізацію (N11259).

Варто відзначити, що в Україні повний цикл виробництва автомобілів забезпечений тільки на двох підприємствах: Запорізькому автозаводі (ЗАЗ), який входить до складу УкрАвто бізнесмена Таріела Васадзе, а також корпорації Богдан, яку пов'язують з власником корпорації Roshen, міністром економічного розвитку і торгівлі Петром Порошенко.

Разом з тим, заводи Єврокар (випускає автомобілі Skoda) і Кременчуцький автоскладальний завод (КрАСЗ, випускає Ssang Yong і входить до складу групи компаній АІС) займаються тільки SKD-складанням (великовузлове).

Законопроект про введення утилізаційного збору, по суті, перетворений на інструмент створення монопольної середовища для роботи двох українських автомобільних компаній - Укравто і Богдан, впевнені в групі компаній АІС. "Згідно з умовами законопроекту, саме ці дві компанії (Укравто і Богдан, - ред.) Будуть фактично звільнені від сплати утилізаційного збору і отримають таким чином преференції від держави", - заявив голова наглядової ради групи компаній АІС Василь Поляков в листі президенту України Віктору Януковичу , текстом якого володіє ЛІГАБізнесІнформ.

Поляков вважає, що в Україні в даний момент не створені умови для прийняття та успішної реалізації даного законопроекту. У першу чергу, не діє програма розвитку автомобільної галузі, частиною якої і повинен стати цей документ.

Докладніше про те, чому АІС припинив ввезення автомобілів з Росії: Інтерв'ю з Василем Поляковим
Аргумент для переговорів

З 14 вересня в Україні вже діє постанова Кабміну, що передбачає введення утилізаційного збору. Проте зараз він стосується виключно російської автопродукції і, за заявами гравців ринку, до цих пір не працює, через відсутність механізму його справляння.

Київ неодноразово пропонував Росії піти на взаємні поступки щодо продукції двох країн, але до недавнього часу вирішити питання ніяк не вдавалося. На минулому тижні глава Мінекономрозвитку Петро Порошенко і міністр економічного розвитку РФ Андрій Білоусов по телефону все ж домовилися підготувати угоду передбачає взаємне звільнення виробників від сплати утилізаційного збору.

Детальніше: Скасування утилізаційного збору: проект угоди України та Росії

У Мінекономіки кажуть, що представили чотири варіанти можливого врегулювання зустрічних зборів, але який саме варіант увійде в остаточну угоду - поки не відомо. У розпорядженні ЛІГАБізнесІнформ виявився попередній текст проекту угоди, який обговорюється в уряді. Згідно з документом, виробники, що імпортують автомобілі на територія України (Росії) з рівнем локалізації виробництва не нижче 50%, зрівнюються з національними виробниками, в частині правил виплати утилізаційного збору. Тобто отримують право не платити цей податок, пообіцявши забезпечити утилізацію самостійно, за свій рахунок.

Оскільки такий крок вимагатиме внесення змін до законодавства обох країн, сторони зобов'язуються розробити і прийняти необхідні документи протягом місяця з моменту підписання угоди. Швидше за все, саме до переговорів з цього питання Кабмін просить Раду прийняти закон і ставки.

Разом з тим, у Кабміні готують ще один документ, який стимулює розвиток повномасштабного автовиробництва в Україні і зробить невигідною, так звані, "викруткове" (великовузлове або SKD) складання. З цією метою Міністерство фінансів запропонувало збільшити ставки акцизного збору на імпортовані автомобільні кузова. Зараз проект змін до Податкового кодексу проходить узгодження в профільних відомствах. Якщо обидві ініціативи будуть підтримані парламентом, підприємства, що займаються великовузлового складанням в Україні, опиняться на межі закриття, кажуть представники галузі.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1097 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]