Субота, 11.05.2024, 17:43 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Вересень » 3 » В Україні змінюють правила дорожнього руху
В Україні змінюють правила дорожнього руху
13:26

Державтоінспекція України оприлюднила нову версію проекту Правил дорожнього руху. Це вже друга, але ще не остаточна редакція змін правил дорожнього руху України.

У проекті з'явився пункт, який вимагає від водія у випадку зупинки автомобіля співробітником ДАІ вийти з машини на тротуар чи узбіччя, тоді як зараз не існує жодного нормативно-правового акту, за яким водій зобов'язаний залишити салон, а не передавати документи через вікно.

У проекті чітко прописано, що зупиняти автомобіль і перевіряти будь-які документи має право лише співробітник міліції і лише під час виконання службових обов'язків.

Сьогодні в списку документів, які водій зобов'язаний надати співробітнику ДАІ, страховий поліс не значиться, а в проекті він з'явився. Також пропонується у разі його прийняття за керування без страховки ввести таку ж відповідальність, як і за керування незареєстрованим або автомобілем, що не пройшов техогляд, а за таке порушення передбачено штраф 170-255 грн на перший раз, у разі ж повторного порушення - від 255 до 510 грн або громадські роботи терміном від 30 до 40 годин, з оплатною або безоплатною конфіскацією транспортного засобу.

У пропонованих змінах з'явилася ініціатива усувати від керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у хворобливому або стомленому стані - точно такі ж заходи, як і стосовно до водіїв у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Крім того, згідно з проектом, заборонено і передавати керування автомобілем втомленому водію.

У запропонованій редакції правил пішоходам хочуть заборонити пересуватися автомагістралями, залишивши виняток для пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку. Проте, пише Сегодня, автомагістраль в Україні лише одна - 20 км дороги Київ - Бориспіль.

Крім того, в ДАІ пропонують внести зміни до розділу Дорожня графіка. Нові знаки, розмітка і світлофори покликані адаптувати українське законодавство до європейського. По-перше, ДАІ пропонує ввести абсолютно нову групу дорожніх знаків Туристична інфраструктура.

Крім того, до чинних груп вводяться нові елементи. Так, знак, який зараз позначає погану дорогу, попереджатиме про лежачі поліцейські, горби і неплавні стики мостових конструкцій.

Замість кириличних символів напис СТОП пропонують наносити латинськими STOP. По-друге, в проекті з'явилася розмітка, що попереджає водіїв про наближення до ділянки дороги, на якій встановлений лежачий поліцейський. Крім того, з'явиться елемент із серії символів, що позначають ділянки проїзної частини для руху відповідних категорій транспортних засобів (інваліда, автобуса, вантажівки, легкового авто, велосипеда). Крім того, розроблено світлофори, що розділяють рух пішоходів і водіїв велосипедів.

Вимоги до стоянки і зупинки транспортних засобів мають намір істотно посилити. Так, якщо зараз знак Зупинка заборонена робить послаблення для водіїв таксі, що здійснюють посадку і висадку пасажирів, то в майбутньому це буде торкатися будь-яких транспортних засобів. Крім того, співробітники ДАІ внесли пропозицію штрафувати водіїв, навіть якщо автомобіль стоїть на аварійку. Підсилюють вимоги і до маршруток - вони зможуть робити зупинку тільки в спеціальних місцях для посадки пасажирів.

Важливе доповнення - пряма заборона зупинятися на смугах гальмування і розгону. Проте, пише газета, дискусії викликають пропозиції щодо змін до правил паркування на тротуарах. Якщо сьогодні його дозволено тоді, коли залишається для проходу людей не менш ніж 2 м, то в проекті конкретику замінено на фразу де стоянка викликає суттєві перешкоди для пішоходів. У нових правилах мають намір дозволити стоянку на відстані 5 метрів від перехрестя (зараз 10 метрів).

В ініціативі ДАІ прописано, що, виїжджаючи на дорогу з двору, з місць стоянки, об'єктів дорожнього сервісу та інших прилеглих територій, потрібно дати дорогу іншим транспортним засобам і пішоходам, а з'їжджаючи з дороги, - велосипедистам і пішоходам. Виїжджаючи, водій повинен переконатися, що не створює аварійної зупинки.

У проекті також прописано, що якщо велосипедист показує правий поворот, водій автомобіля зобов'язаний його пропустити. Крім того, ДАІ пропонує дозволити їм правий поворот при заборонному сигналі світлофора за умови, що маневр не перешкоджає руху транспортних засобів і пішоходів, що рухаються з інших напрямків (навіть без спеціальної зеленої стрілки біля червоного сигналу світлофора)...


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 826 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]