П`ятниця, 29.03.2024, 09:13 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Травень » 7 » Взаємини "водій-пішохід": Що потрібно знати
Взаємини "водій-пішохід": Що потрібно знати
23:20
30 березня на вулиці Степана Бандери Івано-Франківська співробітник Тисменицького районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ в області, перебуваючи за кермом автомобіля, збив в Івано-Франківську 2 жінок і намагався зникнути з місця події.

КОМЕНТАР ЮРИСТА

На жаль, до цього часу  водії так і не навчилися "поважати пішохода".

Те, що останні мають переважне право руху (ст. 17 Закону "Про дорожній рух"), знають майже всі. Але часто у пішоходів, а іноді й у водіїв, пізнання в питанні "взаємин" на цьому і закінчуються. А ось Правила дорожнього руху містять досить велику кількість розпоряджень, що стосуються цього питання, про які як би треба знати.

Так, пішохідний перехід - це ділянка проїжджої частини або інженерна споруда. Переходи відзначаються відомими дорожніми знаками, розміткою, світлофорами пішохідними. На перехресті за відсутності світлофорів, знаків і розмітки пішохідний перехід все одно є. За умовчанням він визначається шириною тротуарів або узбіч (п. 1.10).

Так от, пішохід має право на перевагу під час переходу проїзної частини лише позначеними нерегульованими пішохідними переходами, а також регульованими переходами за наявності на те відповідного сигналу регулювальника чи світлофора (п. 4.16). Раптово виходити або вибігати на перехід пішоходам заборонено (п. 4.14).

Водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам (п. 18.1). На регульованих пішохідних переходах і перехрестях при сигналі світлофора чи регулювальника, що дозволяє рух транспортним засобам, водій повинен дати можливість пішоходам закінчити перехід проїжджої частини (п. 18.2).

Якщо перед нерегульованим переходом зменшує швидкість або зупинився транспортний засіб, що рухаються по сусідніх смугах водії повинні зменшити швидкість, а в разі необхідності взагалі зупинитися для того, щоб переконатися, що на переході немає пішоходів, і лише тоді продовжувати рух (п. 18.4).

Згідно п. 18.6 водіям заборонено виїжджати на перехід, якщо за ним утворився затор і через це доведеться зупинятися на переході (це правило практично ніколи не дотримується).

Також слід мати на увазі, що на переходах і біля них заборонені розворот, рух заднім ходом, обгін і зупинка транспортного засобу (пункти 10.7, 10.10, 14.6, 15.9).


Категория: Законодавство | Переглядів: 1007 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]