Субота, 27.04.2024, 03:09 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Липень » 2 » Взаємовідносини з інспектором ДАІ
Взаємовідносини з інспектором ДАІ
10:29
Водіям на замітку: Як грамотно спілкуватися з інспектором ДАІ і не платити штраф
Що потрібно знати, щоб не потрапити в халепу на дорозі
1. Ніколи не виходимо з машини. У інспектора ДАІ немає права це вимагати. Він може наполягати, що він працівник міліції, і згідно закону України "Про міліцію" ми повинні виконувати законні вимоги працівника міліції. Ми вказуємо на те, що в даній фразі ключове слово "законні".
Висновок: з машини не виходити, говорити через опущене скло.
2. Ми маємо право переконатися (перед тим як дати свої документи), що цей інспектор дійсно є працівником ДАІ. Мало хто може форму і жезл де взяти. Тому посилаючись на ст.5 закону "Про міліцію" ВИМАГАЄМО пред'явити посвідчення працівника міліції. Дуже бажано ПІБ і номер посвідчення переписати. Це дасть зрозуміти інспекторові, що в разі чого ми точно знаємо, на кого конкретно скаржитися. Крім того, дуже бажано звірити особу в посвідченні з "оригіналом". Вони ж це роблять коли дивляться наші права? Ось і ми зробимо.
3. Згідно закону України "Про дорожній рух" ми маємо право знати, з якої причини нас зупинили. ВИМАГАЄМО сказати причину зупинки. Пам'ятаємо, що "перевірка документів" - це не причина, а бажання інспектора.
Останнім часом модним серед працівників ДАІ стали такі причини зупинки:
а) Ви не пристебнуті. Порушення 100%. Раджу всім пристібатися ЗАВЖДИ. Якщо так робити то не виникає проблеми. А насправді одного разу це врятує життя. І у ДАІ менше приводів для зупинки.
б) Операція "Зброя-Вибухівка". Це гарна відмазка, але не має, як правило, нічого спільного з реальністю. Як встановлюється: дзвонимо в телефон довіри ДАІ (у кожному місті свій, інспектор взагалі-то повинен його Вам дати, якщо попросите) і говоримо, що там-то і там-то стоїть патруль, говорить що проводить операцію, а у нас підозри що це не так. Питання в інспекторів закінчуються, як правило, відразу ж.
в) Характер Вашого руху викликав підозру що Ви нетверезі, тому "дихніть". Відповідаємо будемо проходити експертизу ТІЛЬКИ в наркології, куди поїдемо ТІЛЬКИ на їх машині і ТІЛЬКИ за їх рахунок. Крім того, натякаємо, що втрачений час буде зазначено у скарзі до прокуратури, а дані інспектора у нас записані. Бажання у них, як правило, відразу відпадає (крім випадків, якщо Ви дійсно п'яні).
4. Іноді в інспекторів виникає бажання "відкрийте багажник". Пам'ятаємо, що це ПРОХАННЯ, а не вимога. Вимагати такі речі у них немає законного права. Вони можуть провести тільки зовнішній огляд, а не обшук. Вони законно навіть відкрити двері машини не можуть - це вже обшук. Тим більше бардачок, салон, багажник. Існують варіанти, коли вони стоять разом з "Беркутом" і проводять дійсно якісь операції. Вимагають провести обшук багажника. Пам'ятаємо, що вони там можуть "знайти" щось, чого там ніколи не було. Тому ВИМАГАЄМО скласти спершу протокол про адміністративне затримання та обшуку в присутності двох понятих, а потім вже відкриваємо багажник. Як правило, після Ваших законних вимог, бажання оглядати багажник відпадає.
5. Пам'ятаємо, що за Конституцією у нас в Україні одна державна мова, тому у випадку нечемного спілкування з Вами, ми маємо повне право впертися і сказати "Я вас не розумію" (актуально для східних регіонів).
6. Пам'ятаємо, що інспектори часто самі порушують Закон. Наприклад, працюють в "неробочий час", тому вчимося завжди звертати увагу на:
а) Чи є у інспектора жетон? Якщо ні, то чому? А має ж бути!
б) На якому авто стоїть інспектор? Якщо це авто приватне, то чому? Кому воно належить? Інспектор не зобов'язаний давати Вам відповіді на питання, але ми ж можемо і через прокуратуру поцікавитися, про що інспекторові і повідомляємо.
в) Звертаємо увагу на те - чи є на їх машині техогляд? А я вам скажу, що на приватних авто вони часто без техогляду. Звертаємо на це увагу інспектора і знову згадуємо про прокуратуру.
г) Пам'ятаємо про телефон довіри, ми можемо подзвонити туди з мобільного завжди і вказати на наші підозри.
Висновки: якщо все робити за законом, то зупиняючи нас, інспектор витрачає свого часу не менше, ніж Вашого, а нервів, мабуть, навіть більше. І чим більше буде зустрічатися їм таких "розумних" на дорозі, тим рідше вони цих "розумних" будуть зупиняти. Спробуйте хоча б раз процедуру повністю: подивитися уважно його документи, жетон, звернути увагу на їхній автомобіль, поцікавитися причиною зупинки, подзвонити в тел. довіри. Через тиждень Вашу машину будуть у страшному сні бачити всі ДПС Вашого міста.


Категория: Законодавство | Переглядів: 1240 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]