П`ятниця, 29.03.2024, 08:46 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2015 » Травень » 7 » З 1 червня водіям заборонять сперечатися з міліціонером. Презумпцію невинності скасують
З 1 червня водіям заборонять сперечатися з міліціонером. Презумпцію невинності скасують
12:24

З 1 червня водіям заборонять сперечатися з міліціонером. Презумпцію невинності скасують

Нова патрульна служба в Києві повинна працювати по презумпції правоти поліцейського. Про це сьогодні під час відвідування національної академії внутрішніх справ, де проходять навчання курсанти - майбутні патрульні, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Думка у нас така була, що якщо поліцейський зупинив машину і поставив цій машині порушення, то спочатку підкоряйся, а потім оскаржується, а не навпаки - ви доведіть, що це я. Тобто, презумпція правоти поліцейського ... Без цього об'єктивно працювати неможливо" , - зазначив він.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк додав, що презумпція невинуватості громадянина, прописана в Конституції, стосується виключно кримінальних злочинів. "Треба відрізняти кримінальну та адміністративну відповідальність ... Це не стільки юридичне питання, скільки політичне. З юридичної частиною ми швидко розібралися. Тут немає взагалі дискусії. Презумпція невинності по адмінвідповідальності взагалі не існує по Конституції", - зазначив він.

Як раніше писав "Дорожній контроль", ще в 2010 році Конституційний суд України постановив, що презумпція невинуватості поширюється також і на адміністративні правопорушення. Так, в п.4.1 рішення КСУ №23-рп / 2010 від 22.12.2010 говориться що: "Конституційний Суд України на підставі наведення дійшов висновку, що адміністративна відповідальність в Україні та процедура притягнений до адміністративної відповідальності ґрунтуються на конституційних принципах та правових презумпціях, які зумовлені Визнання и дією принципу верховенства права в Україні "

"Елементами верховенства права є принципи рівності и справедливості, правової визначеності, ясності и недвозначності правової норми, оскільки інше не може забезпечити її однаковим! Застосування, що не виключає необмеженості трактування у правозастосовній практиці и неминучий виробляти до сваволі", - зазначено в рішенні Конституційного суду.

Виходячи з цього, конституційний суд прийшов до висновку, що стаття 62 Конституції (особа вважається невинуватою у вчиненні злочин и не може бути піддана кримінальному покарання, доки її провину не буде доведено в законному порядку и встановлено обвинувальнім Вирок суду. Ніхто НЕ зобов'язаний доводи свою невинуватість у вчиненні злочину) поширюється і на адміністративні порушення.

Справа в тому, що суперечка з поліцейським і міліціонером на дорозі не буде не мати ніякого сенсу, якщо в обов'язки поліцейського буде входити лише складання адміністративного протоколу. Сам протокол - це не покарання, а лише фіксація обставин. Саме ж справу має розглядати суд і в суді поліцейський буде зобов'язаний надати докази провини водія. Однак, Яценюк і Аваков хочуть, щоб поліцейський сам вершив суд і ніхто сторонній не оцінював його доказів.

При цьому, скасовуючи презумпцію невинності для всіх адміністративних правопорушень, вона скасовується і по тих справах, які розглядає саме суд. Тобто, людину прямо позбавляють права на справедливий суд і виносити вирок будуть без жодного доказу його провини - лише зі слів поліцейського. Природно, що це призведе до шквалу позовів до Європейського суду з прав людини.

Говорячи про позицію "спочатку підпорядкувати, а потім оскаржить", Яценюк і Аваков втрачають момент, а кому власне скаржитися? Чи є в Україні хоч один орган, який може об'єктивно розглянути справу по спору між простою людиною і державою? Таких органів немає. Тому, водіїв фактично заганяють у позицію "завжди винуватого". Тебе призначили злочинцем, і ти навіть не можеш довести зворотного.

У 2008 році будучи головою Верховної Ради, Арсеній Яценюк прийняв закон, який дав право працівникам ДАІ виносити рішення про штраф на місці правопорушення. До цього, рішення виносив виключно суд. Це призвело до сотень тисячам фальсифікацій. Очевидно, що і зараз це призведе до фальсифікацій. Ще в лютому 2014-го "ДК" попереджав, що Яценюка не можна допускати до влади. Всі прогнози "ДК" збулися повною мірою.


Переглядів: 1007 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]