Четвер, 09.05.2024, 00:05 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Жовтень » 21 » Зауваження та доповнення до Постанови КМУ «Про схвалення транспортної стратегії України на період до 2020 року»
Зауваження та доповнення до Постанови КМУ «Про схвалення транспортної стратегії України на період до 2020 року»
10:44

вих.  № _______________
від  " ___ ” ____________  2009 р
                       Першому заступнику
Міністра транспорту
та зв'язку України

                    Шевченку В.В.



Шановний Василь Васильович.


Громадська організація «Асоціація інформаційних диспетчерів та водіїв служб таксі» розглянула та бажає внести свої доповнення та зауваження стосовно Проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про схвалення транспортної стратегії України на період до 2020 року».

П. 2. «Принципи транспортної політики»:
 
в частині «Економічні принципи» принцип 3 викласти у наступній редакції:

«необхідності проведення жорсткої антимонопольної політики, а за наявності конкуренції – введення вільного ціноутворення яке б відповідало економічному обґрунтуванню з боку транспортних перевізників та соціальних верст населення»;

    Обґрунтування: вільне ціноутворення повинне бути економічно вірне та не мати спекулятивних характер. Приклад – прийняття Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України Методики розрахунків тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту.

в частині «Фінансові принципи»
принцип 5:     після слова «компенсації» добавити «з державного та місцевих бюджетів»;

    Обґрунтування: відсутнє уточнення джерела компенсацій.

П. 4. «Основні напрями реалізації Транспортної стратегії»

Пп. 4.1.1. «Розвиток транспортної інфраструктури» доповнити абзацами наступного змісту:

«збільшення пропускної спроможності транспортної мережі в столиці та обласних центрах»; та
«добудова, будування та термінова реконструкція мостів»; 
 
Обґрунтування: необхідне акцентування на проблемах столиці та обласних центрів в яких існуюча інфраструктура не розрахована та не спроможна задовольнити вже існуючу кількість транспорту. Обов’язкове планування вирішення проблемних питань щодо наявності необхідної кількості та належного стану вже існуючих мостів.

частину «До найбільш важливих інвестиційних проектів належать» доповнити реченням наступного змісту:

«добудова, будування та реконструкція мостів у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Миколаєві та Херсоні».

Обґрунтування: столиця та міста України з автошляхами стратегічного значення потребують вирішення питань планування, будування, добудови та реконструкції мостів, а неврахування цих питань у Стратегії розвитку унеможливлює повного та ефективного вирішення питань щодо пропускної спроможності транспортної мережі та безпеки всіх учасників дорожнього руху. 

Пп. 4.1.2. «Рухомий склад» частину другу доповнити наступним абзацом:

«розробка та впровадження державних програм при участі банківської системи, виробників транспортних засобів, імпортерів та дилерів для стимулювання інвестування в оновлення рухомого складу».

Обґрунтування: транспортна галузь – суттєвий та мабуть найважливіший ринок, який життєво потрібен державі та дуже цікавий для інших ринків. Але держава та інші повинні розуміти, що транспорт галузь має дуже невелику рентабельність, але може гарантувати стабільність у довгострокових відносинах. Тому зацікавленні сторони повинні усвідомлювати те, що стимулювання транспортників це стабільний прибуток та ефективний ринок збуту та сервісу для їх товарів та послуг.

П 4. пп. 4.3. «Забезпечення доступності та якості транспортних послуг населенню» в підпункті 2) абзац третій викласти у наступній редакції:
 
 «застосування адміністративно-правових та економічних механізмів повного, часткового та тимчасового обмеження використання приватних автомобілів у центрах населених пунктів за наявності альтернативних якісних послуг громадського пасажирського транспорту та наявності необхідної інфраструктури паркенгів та стоянок для автомобілів»;

Обґрунтування: ефективне та правове застосування важелів обмеження використання автомобілів можливе у разі збереження та існування історично-культурних цінностей, екологічної безпеки та безпеки суспільства, але вони повинні застосовуватись тільки при відповідності альтернативних послуг, відповідності інфраструктури та відповідності до діючого законодавства. 

в підпункті 4) абзац восьмий викласти у наступній редакції:
«запровадження єдиної системи державного регулювання та контролю діяльності з перевезень пасажирів на таксі: правил та вимог, обмеження допуску автомобільних самозайнятих перевізників, які працюють за сумісництвом, впровадження лічильників шляхом удосконалення діючого законодавства»;
підпункт 4) доповнити абзацами наступного змісту:
«запровадження єдиної системи державного регулювання та контролю діяльності з перевезень пасажирів автомобілями на замовлення при участі інформаційно-диспетчерських служб: правил, вимог для початку діяльності та відповідальності, державної акредитації інформаційно-диспетчерських служб, обмеження допуску автомобільних самозайнятих перевізників, які працюють за сумісництвом шляхом внесення змін до діючого законодавства» та
«створення системи та програми навчання та підвищення кваліфікації згідно кваліфікаційних вимог водіїв та диспетчерів таксі (курси водіїв та диспетчерів таксі), внесення до класифікатора професій професії водій таксомоторних перевезень (скорочено «водій таксі»);

в підпункті 5):
абзац третій доповнити після слова «підприємств» словом «громадського», а після слова «транспорту» словами «загального призначення»

абзац п’ятий доповнити після словосполучення «на основі» словом «додаткової», а після слова «системи» словом «інформаційних».

Обґрунтування: діюче Законодавство в більшій частині достатньо чітко регулює діяльність перевезення пасажирів та їх багажу на таксі та автомобілями на замовлення, але потребує незначного доповнення, яке необхідне для більш чіткого врегулювання діяльності окремих учасників цього ринку. Потрібно терміново посилити контроль за нелегальними перевезеннями та зробити його більш жорстким. Не потрібно на даний час акцентувати питання щодо квотування, бо квотування у ситуації, коли 80% ринку перевезень на таксі знаходиться в тіні є неефективним та призведе до більшої напруги збоку легального перевезення. Внесення необхідних змін до Законодавства, посилення контролю та стимулювання ринку таксомоторних перевезень допоможе самостійному ринковому квотуванню його учасників.

Згідно Закону України «Про автомобільний транспорт» глава 5, стаття 19 «Зареєстровані легкові автомобілі, які обладнуються устаткуванням для роботи як таксі і мають ліцензійну картку, державній перереєстрації не підлягають».  Якщо посилити контроль за дотриманням умови, щодо проходження державного технічного огляду автомобілів таксі з обов’язковою відміткою в талоні «таксі», то питання перереєстрації відпаде.

З 1996-1998 років, коли більшість державних таксопарків припинили свою діяльність, існує основна система надання послуг за участю інформаційно-диспетчерських служб. Але діяльність останніх на даний час у більшій своїй частині не регламентована у законодавчих та нормативних актах. Потрібне термінове впорядкування діяльності інформаційно-диспетчерських служб – питання акредитації служби в Головавтотрансінспекції, мінімальні умови для початку діяльності, умови співпраці з перевізниками, умови використання видів та засобів зв’язку з автомобілями, використання сертифікованого програмного забезпечення та відповідальності інформаційно-диспетчерських служб перед споживачем послуг, перевізником та державою.

Діяльність в таксі повинна стати професією! А відповідність професії – проходження навчання та складання іспитів згідно кваліфікаційних вимог. На даний час ми є свідками, що у більшості випадків для надання послуг таксі достатньо тільки кваліфікації водія легкового автомобіля. Але цієї кваліфікації достатньо тільки для особистого використання автомобіля, а для комерційної діяльності, яка пов’язана з безпекою пасажира, якістю наданих послуг та дотриманням Законодавства цього замало. Тому необхідно за допомогою Міністерства транспорту та зв’язку та учасників ринку створити систему навчання та підвищення кваліфікації, яка буде враховувати всі вимоги Законодавства, права та інтереси споживача та безпеку працівника, пасажира та всіх учасників дорожнього руху.

Створення додаткових комунальних підприємств на ринку таксомоторних перевезень можливе тільки за умови, коли учасники ринку не зможуть самостійно забезпечити попит на ці послуги чи для компенсування збитковості громадського транспорту. Але ця стратегія направлена на подолання питання щодо збитковості та на цивілізоване ринкове існування транспортної галузі.
Правила Дорожнього руху мають достатню кількість інформаційних дорожніх знаків, тому необхідно введення невеликої кількості додаткових інформативних знаків, які допоможуть орієнтуватися під час проведення фінальної частини ЕВРО-2012 по футболу.     

Пп. 4.6. «Підвищення рівня безпеки транспортних процесів та енергоефективності»
частину «Основними завданнями у сфері безпеки руху є» доповнити абзацом наступного змісту:
«створення постійної діючої та єдиної системи навчання працівників галузевого автомобільного пасажирського транспорту щодо відповідності кваліфікації, умовам та заходам безпеки працівників, споживачів та учасників дорожнього руху»;

П. 5. Пп. 5.2.
в частині «Пріоритети розвитку автомобільного транспорту такі»:

в підпункті 2) в третьому абзаці після слова «системи» добавити словосполучення «та програм навчання»;

в підпункті 5) другий абзац після слова «енергоефективності» доповнити наступним змістом «та якщо вітчизняні виробники створять сучасну систему мереж по обслуговуванню та забезпеченню відповідного експлуатаційного стану транспортних засобів в продовж терміну використання».

Обґрунтування: збут товарів та продукції, які потребують в процесі використання тимчасової гарантії, технічного обслуговування та ремонту за відсутності сервісної мережі та мережі продажу запасних частин, є неефективним та не цікавим жодному споживачеві. 

П 5. Пп. 5.3. «Дорожнє господарство»
Доповнити підпунктом наступної назви «збільшення пропускної спроможності автомобільних доріг в столиці та обласних центрах шляхом» з абзацами наступного змісту:
«добудови та перебудови існуючих шляхових вузлів шляхопроводами, туннелями»;
«добудова, будування та термінова реконструкція мостів»;
«розбудова міських доріг з урахуванням зупинок громадського транспорту, стоянок таксі та багаторівневих підземних чи надземних паркенгів»;
«зміна напрямків руху автомобільного транспорту»; 

Обґрунтування: перераховані в Проекті пункти не розкривають проблем столиці та обласних центрів щодо збільшення пропускної спроможності.

в підпункті 5) другий абзац після слів «(шлаки, золи, породи відвалів)» добавити наступним змістом «та удосконалення повторного використання існуючого полотна доріг»;

Вважаємо за необхідне прийняття Проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про схвалення транспортної стратегії України на період до 2020 року» з урахуванням зауважень та пропозицій Громадської організації «Асоціація інформаційних диспетчерів та водіїв служб таксі». Дана постанова допоможе у розвитку всіх сегментів транспортної галузі, розвитку внутрішніх та міжнародних взаємовідносин, розвитку всіх залежних від транспорту ринків та розвитку держави в цілому. Наявність такого документу допоможе та дасть можливість підготовки та подання на розгляд програм розвитку кожного з сегментів транспортної галузі у тому числі Програми формування та розвитку таксомоторної галузі.
 

З повагою,     
Президент                                                      Головченко О.В.


Категория: Законодавство | Переглядів: 1063 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]