Четвер, 25.04.2024, 21:14 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Червень » 20 » "Візир"- тестування в суді не проходить.
"Візир"- тестування в суді не проходить.
17:49
     Сьогодні Ми з Вами поговоримо стосовно скасуванняв в  суді постанови про адміністративне правопорушення, а саме- перевищення встановленої швидкості, яка виноситься працівниками ДАІ на основі фотографії, зробленої   “Візиром”.
   Постанову працівника ДАІ можна оскаржити протягом 10 днів з дня її винесення . Для гарантування розгляду судом справи про оскарження постанов, винесених в порядку ст.14-1 КпАП України, враховуючи, що часто такі постанови приходять поштою через значний термін після їх винесення, і щоб не давати судам приводу відмовляти в позові по формальних причинах (пропуск терміну), додаємо до позовної заяви зразок заяви про відновлення строку на оскарження. В якій вказуємо , що постанова винесена без моєї присутності та повідомлення мене про розгляд справи. Зазначена постанова вручена мені поштою тільки такого то числа. Це підтверджується поштовим штемпелем. За таких умов до отримання постанови поштою я не міг довідатися про її існування, зміст, а отже, і вирішити питання про її оскарження. На підставі викладеного, керуючись ст..102 КАС України, ПРОШУ: Поновити строк на оскарження зазначеної постанови. Зразок такої заяви можна скачати Заява про поновлення строку оскарження постанови .

 А тепер давайте разом змоделюємо ситуацію. Вам таки прийшов “лист щастя”. В цьому конверті є  Постанова про притягнення до адміністративної відповідальності до якої зазвичай додається рапорт, облікова картка АМТ , фотозйомка. На що звертаємо увагу перш за все?
    В постанові зазвичай зазначається, що такий то інспектор ВДАІ, розглянувши матеріали адміністративної справи скоєне громадянином  таким то притягає до адміністративної відповідальності останнього на підставі ч.1 ст.122 КпАП.  В позовні заяві пишемо наступне :

    Мене П.І.Б. притягнули до адміністративної відповідальності відповідно до ч.1 ст. 122 КУпАП, що безперечно суперечить вимогам ст. 14-1 КУпАП, якою передбачено, що до адміністративної відповідальності за порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засоби, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники(співвласники) транспортних засобів. Отож працівник ВДАІ при притягненні мене П.І.Б до адміністративної відповідальності не вказав норму закону, яка передбачає адміністративну відповідальність за правопорушення вчинене власником транспортного засобу, а застосовано норму закону , яка передбачає адміністративну відповідальність водія транспортного засобу, не встановивши особу, яка керувала даним автомобілем, чим бул порушен вимоги ст. 7 КУпАП, а саме “ніхто не  може  бути  підданий  заходу  впливу  в  зв'язку  з адміністративним  правопорушенням  інакше  як  на  підставах  і  в порядку, встановлених законом”. 

   Однак, якщо в суді ви не будете заперечувати, що саме Ви були за кермом транспортного засобу, то на основі тільки цього аргументу Ви програєте справу…


   Ми також можемо обрати іншу модель захисту, яка також є досить дієвою, була успішно уже застосована у судових процесах,  її можна використовувати одночасно з наведеною вище  і полягає вона у наступному:
   Відповідно до ст.222 КупАП розгляд справи про адміністративні правопорушення , передбачені ч.1 ст.122 цього Кодексу, покладено на органи внутрішніх справ (міліцію).
  Згідно ст. 254 КпАП України про вчиненна адміністративного правопорушення складається протокол уповноваженою на те особою або представниками громадської організації чи органу громадської самодіяльності. Протокол не складається у випадках, передбачених ст.258 цього Кодексу.
Ст. 258 передбачає вичерпний перелік випадків, коли протокол про адміністративне правопорушення не складається. Так, у разі виявлення адміністративного правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху   , зафіксованого за допомогою праціюючих в автоматичному режимі  спеціальних технічних засобів що мають функції  фото- і кінозйомки, відеозапису чи  засобів фото- і кінозйомки,відеозапису, протокол про адміністративне правопорушення не складається , а постанова у справі про адміністративне правопорушення виноситься без участі особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.
    Разом з тим звертаємо увагу на те, що вимірювач швидкості відеозаписувач “Візир”  фактично не є таким , який працює в автоматичному режимі. Його використання  з метою  фіксування правопорушення здійснюється безпосередньо  працівником ДАІ, він працює від акомуляторної батареї, відповідно до технічних характеристик має  можливість вибору спеціальних режимів роботи.
    Таким чином, застосування до  правопорушень, виявлених і зафіксованих за допомогою приладу “Візир” , ст. 158 КпАП України про необов’язковість складання  протоколу про адміністративне правопорушення є неправомірним.
    Винесення постанови по справі про адміністративне правопорушення без складання відповідного протоколу в даному випадку порушує  права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності , передбачені ст.268 КпАП України : знайомитися з матеріалами справи , давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання;  при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця в галузі права, який за законом має право надання юридичної допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.
   Відповідно до ст. 283 КпАП України , розглянувши справу про адміністративне правопорушення , орган (посадова особа)  виносить постанову по справі.
   Постанова повинна містити: найменування органу(посадової особи), який виніс постанову, дату розгляду справи; відомості про особу , щодо якої розглядається справа ; опис обставин , установлених при розгляді справи ; зазначення нормативного акта , який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення ; прийняте в  справі рішення.
  Статтею  ст.251  КпАП України передбачено, доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які  фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа)  встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини , що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються в тому числі - протоколом  про адміністративне правопорушення.
    Таким чином,  при винесенні  постанови №… від… працівник ДАІ такий то припустився порушень порядку притягнення особи до адміністративної відповідальності, встановивши  її вину без обов’язкової для даного випадку наявності протоколу про адмінітративне правопорушення.


   Не зайвим буде і  нагадати в позовній заяві про обов’язки працівника ДАІ надавати Вам певні документи: анкетні дані інспектора, що надає метрологічну інформацію, технічну характеристику фіксуючого пристрою. І формулювати в позовній заяві Ми це будемо так:
 Вказавши пристрій яким здійснювалось фіксування, не надано технічної характеристики фіксуючого пристрою, не зазначено анкетних даних інспектора відповідального за надання метрологічної інформації. Відповідно до ст. 10 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" результати вимірювань можуть бути використані за умови, якщо відомі відповідні характеристики похибок або невизначеності вимірювань, проте відповідачем такі дані не вказані. На вимірювання у сфері, у якій їх результати можуть бути використані у якості доказу у справі, розповсюджується державний метрологічний нагляд". За таких умов кожен засіб вимірювальної техніки має бути укомплектований документами про допуск даного типу засобів вимірювальної техніки до використання в Україні та провірку даного типу засобів вимірювальної техніки. Таких документів мені надано не було. Також, працівник ДАІ не зазначив чи пристрій, яким здійснювалося фіксування руху транспортного засобу відповідає вимогам щодо точності, які встановлені для такого пристрою, у певних умовах його експлуатації, чим порушив вимоги ч. 1 ст. 11 вище зазначеного закону.

  Відповідно до ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

  Крім того згадаємо для себе , що Відповідно до ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.
 Отож, виходячи з того, що  переважно працівники ДАІ в суд не з’являються додаємо до своєї позовної заяви ще це
( переважно працівники ДАІ роблять 2-4 знімки транспортного засобу. У дальньому ракурсі вони намагаються зафіксувати ваш транспортний засіб на фоні заправки, інших дорожніх знаків, а в ближньому ракурсі уже безпосередньо номери транспортного засобу. Але якщо в дольньому ракурсі не зафіксовано безпосередньо початок чи кінець  населеного пункту(знаки 5.45 та 5.46),  знак обмеження швидкісті, то суддя не зобов'язаний знати де знаходиться та заправка, яку сфотографував працівник ДАІ) :

Працівники ДАІ мають право здійснювати фіксацію правопорушень тільки в спеціально встановленій зоні спостереження, а на вказаній дільниці шляху повинен бути встановлений знак, що вказує можливість здійснення фотозйомки.

Працівник ДАІ не надав жодного доказу у підтвердження того, що фіксація швидкості руху транспортного засобу під керуванням водія  П.І.Б. мала місце саме в межах населеного пункту, тобто в зоні дії дорожнього знаку 5.45. передбаченого Правилами дорожнього руху. З доданого до постанови фотознімку вбачається, що зйомку проведено не з транспортного засобу, який рухався в загальному потоці транспортних засобів, а стояв на узбіччі. Підтвердженням цього є кут під яким здійснювалася зйомка, що свідчить  про недотримання працівником ДАІ процедури фіксації правопорушення, що призвело до невиконання останнім п.12.2 Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України.


  Якщо в кадр крім ващого транспортного засобу потрапив інший транспортний засіб, то можемо зіслатися на голову Департаменту ДАІ України Коломійця С., який, коментуючи дану технічну ососливість “Візиру”, зазначив, що фотографії, де в кадрі знаходяться 2 автомобіля є браком і не можуть бути підставою для сплати штрафу, але це так-ліричний відступ.

   Звичайно ж, що у залежності від вашої справи до позовної заяви можно включати інші обставини, що мають важливе значення у справі. Автор даної статті ставив собі за мету охарактеризувати найбільш важливі та типові деталі, які зустрічються практично у кожній  справі про адміністративне правопорушення. У нас на сайті є розділ судова практика, де Ви можете ознайомитися з шаблонами позовних заяв та інших документів, також пишіть Ваші думки в коментарях до даної статті та на форумі сайту.

Підготував: Вітенко М. (юрист)


Категория: Законодавство | Переглядів: 6085 | Додав: taksi | Рейтинг: 4.9/7 |
Всього коментарів: 6
0  
6 Дисциплінований водій   (14.11.2009 19:47) [Матеріал]
Боріться за свої права до кінця! Сфотограували 06.01.09р. 13.05.09р. отримав виклик з виконавчої про сплату 340грн. за перевищення на 23км. Обізлився страшено, але не здаюсь. Витребував у керівництва матеріали по справі, скаргу прокурору, прокурор начальнику ДАІ, начальник ДАІ мені - вибачай плати, пропустив термін. Зараз справа у суді - перемога за мною. Всім успіхів

0  
5 taksi   (17.10.2009 20:34) [Матеріал]
"неавтоматичність" ВІЗИРУ судячи з тенденцій скоро залишиться в минулому, бо йому на заміну впроваджується американський аналог. Щодо рішень судів, які не беруть до уваги "неавтоматичність" ВІЗИРУ, то це швидше були винятки, бо також мав можливість з багатьма постановами суду ознайомлюватися і вони враховували цей фактор.
Зокрема на нашому сайті є ряд таких постанов www.taksi.at.ua/index/0-38

0  
4 Олександр   (21.09.2009 11:07) [Матеріал]
ст. ст. 14-1, 258 зазначають: працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, ЧИ засобами фото- і кінозйомки, відеозапису
сам бачив рішення суду, який не взяв до уваги "неавтоматичність" ВІЗИРУ, оскільки він є в тому числі також й засобом фотозйомки, як й передбачено в кодексі.
Положення ст. 268: Під час відсутності цієї особи (правопорушника) справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її
сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не
надійшло клопотання про відкладення розгляду справи
та положення ст. 278: Орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує такі питання: ... 3) чи сповіщено осіб, які беруть участь у розгляді справи,
про час і місце її розгляду;
суперечать положенням ст. 258 про те, що постанова виноситься без участі особи, що притягується до відповідальності, хоча ця стаття визначає випадки, коли не складається протокол і, по ідеї, не повина регулювати питання порядку розгляду адмін.справи.

0  
3 кекс   (30.07.2009 09:29) [Матеріал]
та вони тварі вообще уже обнагліли!!!! уже "письмо щастя" не присилають, а тримають у себе і зразу передають документи у виконавчу службу!!!!!!!!!! вешать надо их всех!!!!

0  
2 Виктор   (23.07.2009 17:03) [Матеріал]
Вроде неплохо автор росписал, хотя щас понять где хорошо а где плохо, как правильно а как нет -- трудно с нашей судебной системой.

0  
1 taksi   (22.06.2009 15:59) [Матеріал]
Коментуєм будь-ласка матеріал....можливо є деякі тези з якими Ви не погоджуєтесь?


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]