Субота, 18.05.2024, 18:17 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Червень » 25 » Скільки, все-таки, має коштувати бензин?
Скільки, все-таки, має коштувати бензин?
15:49
   Екскурсуючи  автомобілем, по місті та за його  межами, а навіть і по інших областях, спостерігаючи за цифрами на таблицях заправок, водіїв, звісно, не залишає байдужими ціна на пальне.  Тим більше що на різних заправках ви можете побачити  й різну ціну на один і той же вид пального, причому різниця буває істотною.
    Чому так? Івано-Франківська Обласна асоціація приватних таксистів зверталася з цим питанням і в Антимонопольний комітет, і в Управління захисту прав споживачів, і в інспекцію цін. З назв цих установ можна сказати, що вони мали би бути доволі впливовими. Та де там, кожен відбивався, що то не в його компетенції і радив звернутися у вищезгадані організації, виключаючи зі списку свою. Щоправда, кожен із них, почувши від нас про істотну різницю ціни на один і той же бензин на різних заправках, легковажно рекомендували: от і заправляйтесь там, де дешевше. Типу, жодних проблем, добре, що хоч десь є менша ціна. Але ж поясніть чому так повинно бути, а може людині зовсім не зручно щораз їхати на ту заправку, оминаючи півдесятка непоганих заправок от тільки з вищими цінами. А може ця заправка з нижчими тарифами десь за містом чи взагалі в іншій області (а то так і є) то чому водій який просто не хоче переплачувати має долати десятки кілометрів у пошуку дешевшого бензину? Та й, в принципі, на одне виходить. Чому ж не врегулювати ціну хоча б на пальне? Це ж не картопля на базарі, що хто яку хоче ціну, таку і встановлює, і  те, вони діють злагодніше. Хотілося б думати, що в Кабінеті Міністрів сидять більш компетентні і розсудливіші люди, ніж на ринку. В їхніх же руках влада – а отже й відповідальність.

  Проте ці два показники в нас уже давно навіть не прямопропорційні, а скоріш оберненопропорційні: чим більшу владу посадовець зосередив у своїх руках, тим менше  він робить для народу.  А  в Івано-Франківську вийшло так, що організацій купа, а повноважень і сили впливу в них  мало.

   Ось якою відповіддю  з цього приводу нас «порадували» у інспекції цін:  «Ми не в силі самостійно регулювати ціни, хіба що тільки їх відслідковувати. Мало того, що Кабінет Міністрів встановив дуже широкий «ціновий коридор», так його ще й ніхто не дотримується.  Саме Кабмін регулює ціни і тарифи, тому єдиний можливий вихід – хіба що звернутися до них – направити листа зі своїми скаргами чи пропозиціями. Ціни на бензин зростають, а платоспроможність населення не збільшується, скоріш навпаки. Тому ми також вважаємо підняття цін недоречним, але якось вплинути на це не можемо, хоч і раді б. Тому нам нічого не залишається, як фіксувати ціни, вести спостереження і доводити  це до відома адміністрації та прокуратури”.

   З аналогічним питанням ми звернулися й до заступника голови Управління захисту прав споживачів. Володимир Монастирецький, розказав, що вони проводять планові перевірки і позапланові (вразі надходження скарги від споживачів), але моніторинг і врегулювання цін, не входить у їхню компетенцію. Маючи свою лабораторію вони контролюють чи якісно була надана послуга. А в даному випадку, щоб і пальне було якісне. Тому, споживач, фізична особа, який вважає, що, наприклад, на заправці його обслужили недобросовісно, чи залили в бак автомобіля не якісне пальне, може звернутися в Управління захисту прав споживачів. А от зі скаргою на те, що на різних заправках ціни на пальне різні, ні у лабораторії,  ні в адміністрації вони нічого не вдіють.
В ході нашої розмови, пан Монастирецький відзначив й хороший момент, щоправда, пального він стосується мало, - за цілий минулий рік і по сьогодні за 2009 рік на роботу таксистів від споживачів, тобто пасажирів, не надійшло жодної скарги. А це, погодьтеся, й справді плюс, враховуючи стан наших доріг та умови їзди, які вони створюють.

Інна Яковлюк


Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 968 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
0  
1 тарас   (26.06.2009 12:31) [Матеріал]
а чом водії не забастують злагоджено.хто має вас організувати та так щоб вся держава здригнулась?


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]