Субота, 04.05.2024, 12:38 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Травень » 18 » Близькі родичі теж свідки
Близькі родичі теж свідки
15:46
Ситуація: Вас зупинив співробітник ДАІ за те, що Ви нібито порушили ПДР, а ви упевнені, що не порушували. Хто може підтвердити вашу правоту? Чи мають право особи, що знаходяться в автомобілі, у тому числі і Ваші близькі родичі, виступати як свідки?   Поширена помилка серед водіїв (особливо підтримуване працівниками ДАІ) - що "зацікавлені" особи не можуть бути свідками. Чи це так?     Відповідно до статті 251 Кодексу України про адміністративні правопорушення одним з доказом, при розгляді  справ про адмінправонарушенії, пов'язаних з безпекою руху, є пояснення свідків такого порушення. При цьому відповідно до положень статті 272, як свідок у справі про адміністративне правопорушення може бути викликане будь-яка особа, про яку є дані, що йому відомі які-небудь обставини, що підлягають встановленню у даній справі. Ця людина зобов'язана з'явитися по виклику органу (посадової особи), у виробництві якого знаходиться справа, дати правдиві пояснення, повідомити все, що відоме йому у справі, і відповісти на поставлені питання.

Звідси витікає, що яких-небудь обмежень для залучення особи як свідка (зокрема близького родича особи, яка притягується до адміністративної відповідальності) закон не містить - основна вимога, щоб ця особа мала інформацію про обставини правопорушення. Його свідчення є доказами у справі. Аргументи інспектора про неможливість, наприклад, батька або дружини  бути свідком протирічать закону. Може бути що орган, який розглядатиме справу (суд або посадова особа ДАІ) критично сприйме свідчення потенційно «зацікавленого» у виправданні свідка, що притягається до відповідальності, проте в сукупності з іншими доказами (або їх відсутністю) вони можуть стати підставою для виводу про відсутність складу правопорушення.

Якщо на місці порушення ПДР свідків знайти не вдалося, не обов'язково, що їх не було зовсім. Їх можна знайти через оголошення.     Обов'язково перевірте, щоб в протоколі співробітники ДАІ не вказали «потрібних» їм свідків. Якщо свідки відсутні - вписуйте самі у відповідній графі протоколу «Свідки чи потерпілі» «свідків немає» або ставте прочерки. Якщо ж співробітник ДАІ не дозволить вам внести такі «уточнення», обов'язково в розділі протоколу «Пояснення особини, яка прітягається до адмінстратівної відповідальності, по суті порушення» впишіть про відсутність свідків.    Якщо у Вас є сумніви в незацікавленості свідка, вказаного в протоколі співробітником ДАІ, обов'язково заявите про це при розгляді справи в суді, наполягайте на виклику такого свідка для дачі ним свідчень (як правило, «ліві» свідки до суду не ходять).     В цьому випадку Вашу позицію однозначно підсилять свідки вашої невинності. 

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1495 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
0  
1 taksi   (18.05.2010 16:34) [Матеріал]
даі і без водіїв дуже часто фальсифікують протоколи про які водій взнає аж від державних виконавців. cake devil


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]